to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 04.05.2022

Διεθνή

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ μιας αναθεώρησης των συνθηκών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα απόφαση που ζητεί την έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης των συνθηκών της ΕΕ, για να ανταποκριθεί τα αιτήματα των πολιτών που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης από το μέλλον της Ευρώπης.


"Μια αναθεώρηση των συνθηκών είναι αναγκαία για να εφαρμοστούν οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης", εκτίμησαν, σε ευρεία πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές που συνεδρίασαν στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει στο εξής ειδικές προτάσεις τροποποίησης των ιδρυτικών κειμένων της ΕΕ. Αυτές στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κράτη μέλη) το οποίο, αν είναι υπέρ της εξέτασης των προτάσεων που διατυπώθηκαν, θα συγκαλέσει συνέλευση.

Μια επικύρωση είναι στη συνέχεια αναγκαία σε κάθε κράτος της ΕΕ, ενδεχομένως μέσω δημοψηφίσματος, αν η εθνική νομοθεσία το προβλέπει.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση των πολιτών που άρχισε με επίπονη προσπάθεια πριν από έναν χρόνο, ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την έγκριση 325 προτάσεων μέτρων που προήλθαν από συζητήσεις επί πολλών θεμάτων.

Η εφαρμογή ορισμένων προτάσεων θα χρειαστεί μια αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως συγκεκριμένα το τέλος των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τους 27, τακτικό φρένο στην ευρωπαϊκή δράση, η χορήγηση δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στην υγεία ή την άμυνα.

Η τελετή λήξης προγραμματίζεται στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου, ημέρα της γιορτής της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα συμπεράσματα θα παραδοθούν επίσημα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ενδείξεις ως προς τη βούλησή τους να υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)