to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Η πλειονότητα των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2030, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό περιβαλλοντικών εκστρατειών.


Οι κάτοικοι των πόλεων ενστερνίζονται την επιτακτική ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών του CO2 και άλλων ρύπων που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό περιβαλλοντικών εκστρατειών.

Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της Γης, αναφέρει η Wikipedia. Ο όρος είναι εν γένει ουδέτερος ως προς τα αίτια πρόκλησης της υπερθέρμανσης, ωστόσο έχει επικρατήσει να υπονοεί την ανθρώπινη παρέμβαση. Αποδίδεται συχνά με διαφορετικό τρόπο, ως πλανητική (υπερ)θέρμανση ή παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ άλλες φορές ταυτίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελεί έναν μηχανισμό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η επίσημη επιστημονική θέση πάνω στις κλιματικές μεταβολές, όπως αυτή εκφράζεται από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (ΔΕΑΚ) του ΟΗΕ, είναι πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί 0.6 ± 0.2 °C από τα τέλη του 19ου αιώνα και πως η αύξηση αυτή οφείλεται σημαντικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 50 ετών. Μία μειοψηφία επιστημόνων, διαφοροποιείται σε σχέση με την άποψη αυτή, αμφισβητώντας την καταλυτική επίδραση που ενδέχεται να έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα σε σχέση με την παγκόσμια θέρμανση.

Σχετικά με τις κλιματικές μεταβολές που αναμένονται μελλοντικά, επικρατεί ένα σημαντικό ποσοστό αβεβαιότητας σε επίπεδο επιστημονικών προβλέψεων. Το θέμα αποτελεί επιπλέον ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα, που σχετίζεται με την ανάγκη λήψης πολιτικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της παγκόσμιας θέρμανσης, εκ μέρους των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες της ΔΕΑΚ, η θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1.4 - 5.8 °C εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100. Μίας τέτοια ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας δύναται να έχει ως συνέπειες την αύξηση της στάθμης των θαλασσών, τη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή τυφώνες, και την εξαφάνιση βιολογικών ειδών. Αν και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, θεωρείται δύσκολο να συνδεθεί ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο ως άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης.

Από τους 10.050 ερωτηθέντες της έρευνας, το 63% δήλωσε ότι υποστήριξε την ιδέα ότι μετά το 2030, θα πρέπει να πωλούνται μόνο αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών στην Ευρώπη, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ δέχεται πίεση από ορισμένα κράτη μέλη να ορίσουν ημερομηνία απαγόρευσης των πωλήσεων των αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης και ντίζελ.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση δημοσίευσε έρευνα ανθρώπων τον περασμένο μήνα σε 15 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Λονδίνου, της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, με μέσο όρο 29% να αντιτίθεται στην ιδέα του τερματισμού των πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ, ενώ το 8% δήλωσε ότι δεν το γνωρίζουν το θέμα.

Σε όλες τις πόλεις, η πλειονότητα των ερωτηθέντων -από 51% στην Αμβέρσα και στο Βερολίνο, έως 77% στη Ρώμη- υποστήριξε την απαγόρευση.

Η ομάδα εκστρατειών Transport & Environment (T&E) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, η οποία ανέθεσε τη δημοσκόπηση, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει μια ημερομηνία λήξης σε ολόκληρη την ΕΕ για την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στις προτάσεις για το κλίμα που αναμένονται τον Ιούνιο.

«Οι άνθρωποι στις πόλεις είναι οι πιο εκτεθειμένοι σε τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δεν θέλουν να πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης για περισσότερο χρόνο από ό, τι είναι απαραίτητο», δήλωσε η ανώτερη διευθύντρια οχημάτων της T&E, Julia Poliscanova.

Η Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, θα απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών το 2030.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο οχήματα το 2020, ή περισσότερο από το 10% των συνολικών πωλήσεων.

Η Αυστρία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και έξι άλλες χώρες τον περασμένο μήνα κάλεσαν την Επιτροπή να ορίσει ημερομηνία σταδιακής κατάργησης σε ολόκληρη την ΕΕ για τις πωλήσεις αυτοκινήτων καύσης.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)