to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 20.03.2016

Διεθνή

Οι εξόριστοι Θιβετανοί εκλέγουν τον επικεφαλής της κυβέρνησής τους προσπαθώντας να συντηρήσουν τον αγώνα τους για αυτονομία από την Κίνα

Εξόριστοι Θιβετανοί σε όλη την Ινδία και το εξωτερικό άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να εκλέξουν τον πολιτικό ηγέτη τους για τα πέντε επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση αυτονομίας για το Θιβέτ, το οποίο κυβερνά η Κίνα.


Χιλιάδες μοναχοί και μοναχές, φοιτητές και άνδρες και γυναίκες έκαναν ουρές για να ψηφίσουν έξω από τα εκλογικά τμήματα στην Νταραμσάλα, μια ινδική πόλη στους πρόποδες των Ιμαλαΐων όπου ζει εξόριστη μια κοινότητα Θιβετανών με τον Δαλάι Λάμα, ελπίζοντας σε μια επανάληψη των συνομιλιών με την Κίνα.

Πρόκειται για τις δεύτερες τέτοιες εκλογές μετά την απόφαση του χαρισματικού 80χρονου μοναχού και νομπελίστα της Ειρήνης να παραιτηθεί από την πολιτική εξουσία του και να την παραχωρήσει σ' ένα δημοκρατικό σύστημα που θα διαρκέσει και μετά τον θάνατό του.

Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Θιβέτ, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 100.000 εξόριστους Θιβετανούς που ζουν σε περίπου 30 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ινδία, το Νεπάλ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 27 ή τις 28 Απριλίου. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 90.377 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αναμένεται ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο "Σικιόνγκ" ή εκλεγμένος ηγέτης θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις πολιτικές και τις διπλωματικές αποφάσεις, καθώς ο Δαλάι Λάμα αποχωρεί από το προσκήνιο ενώ επικρατεί αβεβαιότητα για το πώς θα επιλεγεί ο διάδοχός του.

"Αναφορικά με τον διάλογο με την Κίνα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, προσπάθειες", είπε στο Ρόιτερς αφού ψήφισε ο Λομπσάνγκ Σεντζέ, ο απερχόμενος Σικιόνγκ. "Η πλευρά μας ειναι πρόθυμη και έτοιμη και μόλις οι Κινέζοι μας δώσουν κάποιο θετικό σινιάλο, θα είμαστε έτοιμη να προχωρήσουμε περισσότερο".

Οι ανησυχίες για την υγεία του Δαλάι Λάμα μετά τη νοσηλεία του φέτος σε αμερικανικό νοσοκομείο, ενισχύουν τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας για να παραμείνει ζωντανό το ζήτημα του Θιβέτ.

tags: Θιβέτ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)