to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 13.07.2022

Διεθνή

Οι έξι υποψήφιοι που συνεχίζουν στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δεν κατάφεραν να πάρουν τις ψήφους που απαιτούνταν, ώστε να παραμείνουν στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον - Πλέον μένουν έξι μνηστήρες που θα αγωνιστούν για να ηγηθούν τόσο του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας.


Ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία αναφορικά με τις εκλογές για την αρχηγία του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης και την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Από τους οκτώ συνολικά υποψήφιους, στον επόμενο γύρο πέρασαν οι έξι. Η εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε σήμερα στις 17:30 και πρώτος με 88 ψήφους αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ. Δεύτερη με 67 ψήφους, ήρθε η πρώην υπουργός Άμυνας και νυν υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής, Πένι Μόρντοντ, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας η οποία συγκέντρωσε 50 ψήφους.

Τέταρτη με 40 ψήφους ήρθε η υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων, Κέμι Μπέιντενοκ, πέμπτος με 37 ψήφους, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Τομ Τούγκεντχαντ και έκτη με 32 ψήφους η Γενική Εισαγγελέας, Σουέλα Μπράβερμαν.

Αύριο, κάθε βουλευτής από τους 358 των Συντηρητικών σε μυστική ψηφοφορία έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος φεύγει από την κούρσα διαδοχής. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.

Το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου όταν κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να έχουν απομείνει δύο μόνο υποψήφιοι.

Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία απευθυνόμενοι στα περίπου 200.000 μέλη των Τόρις, τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)