to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι εξαγγελίες, ο έλεγχος, η πράξη

Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο επιβλέπει την υλοποίηση των πολιτικών που εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια


Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαδικασία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που πλέον μοιάζει να μετατρέπεται σε θεσμό με τη συμμετοχή φορέων, εργαζομένων, πολιτών και των παραγωγικών τάξεων κάθε περιοχής. Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης, τα περιφερειακά συνέδρια καταφέρνουν να συναρθρώσουν τις θέσεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς όλων των μερών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και μικροπολιτικών ωφελημάτων. Κοινός τόπος, η διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη προς όφελος των κοινωνιών και όχι των ιδιοτελών, πολιτικών, επιχειρηματικών, οικονομικών συμφερόντων.

Ήδη στην Ρόδο έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για το 13ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, που θα φιλοξενηθεί στο νησί των ιπποτών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 16-17 Απριλίου. Ωστόσο, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να ανταποδίδει κομμάτι της στην κοινωνία, γι' αυτό τόσο οι εξαγγελίες όσο και τα έργα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων αφορούν και στον τομέα της υγείας, είτε με τη δημιουργία νέων δομών είτε με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν.

Από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει, θα μπορούσαν -και δικαίως- να πουν πολλοί. Άλλωστε αποτελούσε, δυστυχώς, τον κανόνα η πρακτική των υποσχέσεων, των διακηρύξεων και των μεγαλόπνοων σχεδίων που έμεναν στα χαρτιά ή, στην καλύτερη περίπτωση, στα «μπετά».

Υπ' αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου για την επίβλεψη της υλοποίησης των πολιτικών που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τα περιφερειακά συνέδρια Χρ. Βερναρδάκης οι πολιτικές αφορούν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως υγεία, παιδεία - καινοτομία, υποδομές (αντιπλημμυρικά, οδικά κ.ά.), πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, ενέργεια, χωροταξία, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, θεσμικές παρεμβάσεις, τουρισμός, ασφάλεια, logistics (βιομηχανικά πάρκα), κοινωνική αλληλεγγύη, θέματα Ρομά, παραχωρήσεις δημοσίων χώρων κ.ά.

Οι εξαγγελθείσες πολιτικές περνούν καθημερινά από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα από το γραφείο του Χρ. Βερναρδάκη, το οποίο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με έναν σύνδεσμο που έχει οριστεί από κάθε υπουργείο να εκτελεί και να εποπτεύει το αντίστοιχο έργο. Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί είναι κιόλας στο 20%, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)