to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 05.12.2018

Πολιτική

«Άρες μάρες κουκουνάρες»: Η (μη) απάντηση της ΝΔ για τις εξαφανισμένες δηλώσεις Μητσοτάκη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα βάλει τέλος στη «διαπλοκή» πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας. Tο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. παρέλειψε αυτό το κομμάτι από το δελτίο Τύπου της συνέντευξης (!) - «Άρες μάρες κουκουνάρες» η απάντηση του Μοσχάτου που αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος και όχι στο επίμαχο, προκαλώντας νέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ


«Περιμένουμε από τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, ιδιοκτήτη μιντιακού ομίλου και ποδοσφαιρικού σωματείου, να ανακαλέσει στην τάξη τον αρχηγό της Ν.Δ.», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαφανισμένες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από συνέντευξή του στους Financial Times.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα βάλει τέλος στη «διαπλοκή» πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας. Tο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. παρέλειψε αυτό το κομμάτι από το δελτίο Τύπου της συνέντευξης, για να μη στεναχωρήσουν τους φίλους τους επιχειρηματίες και για να μη γελάει ο κόσμος. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το περίεργο θα ήταν να εννοεί πραγματικά ότι θα πολεμήσει τη διαπλοκή ο κ. Μητσοτάκης και να τολμά να το πει και μέσα στη χώρα». 

«Περιμένουμε βέβαια από τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, ιδιοκτήτη μιντιακού ομίλου και ποδοσφαιρικού σωματείου, να ανακαλέσει στην τάξη τον αρχηγό της Ν.Δ.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το απόσπασμα από τους Financial Times:  Mr Mitsotakis said he would put a stop to diaploki [entanglement], a tradition of cosy relationships between senior politicians and so-called “oligarchs”, wealthy businessmen who acquire media outlets and football clubs as a tool for winning favours. “I’d make it very clear to the business community, the law is the law and things are going to change,” he said. “I’d tell them, I’m going to make your lives easier, I’m going to lower taxes, I’ll help you get liquidity but you have to pay your taxes, invest in this country and not expect to get preferential treatment by buying a television station.” 

 

«Άρες μάρες κουκουνάρες» Η (μη) απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της Κουμουνδούρου

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε με καθυστέρηση και χωρίς απάντηση επί της ουσίας (καθώς η Πειραιώς αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος), η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ευχαριστεί θερμά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προβολή της συνέντευξης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στους Financial Times, οι οποίοι προδικάζουν σήμερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας μας.

Θα συστήναμε απλώς στους επιτελείς της Κουμουνδούρου να διαβάζουν τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας πριν εκδώσουν τις δικές τους. Αν τις διάβαζαν θα έβλεπαν ότι στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πρωί η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται επί λέξει ότι ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα πρέπει “να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα και να μην περιμένουν προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών”.

Καθώς όμως αποφάσισαν ξαφνικά στο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθούν με τη διαπλοκή, έχουν κάτι να απαντήσουν επιτέλους για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ και τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κ. Λαυρεντιάδη ή και αυτές οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας διέλαθαν της προσοχής τους;».

«Θα συστήναμε στη Ν.Δ. να μην υποτιμά τόσο προκλητικά τη νοημοσύνη όσων διαβάζουν τις ανακοινώσεις της», απάντησε εκ νέου το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας:

«Είπε ο κ. Μητσοτάκης στους Financial Times ότι θα τελειώσει τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών που κατέχουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικές ομάδες; Ναι ή όχι; Είτε πρέπει η Ν.Δ. να διαψεύσει το δημοσίευμα των Financial Times, που έχει τη συγκεκριμένη αναφορά, είτε να το επιβεβαιώσει, αφού απέτυχε να το συγκαλύψει. Να το κρύψει πάντως δεν μπορεί, απαντώντας «άρες μάρες κουκουνάρες» για άλλο σημείο του δημοσιεύματος των Financial Times και όχι για το επίμαχο στο οποίο και αναφερόμαστε. Καλά ξεμπερδέματα με τους φίλους σας».


Η Κουμουνδούρου ξαναέστειλε το επίμαχο απόσπασμα των FT προς επίρρωση των παραπάνω: Mr Mitsotakis said he would put a stop to diaploki [entanglement], a tradition of cosy relationships between senior politicians and so-called “oligarchs”, wealthy businessmen who acquire media outlets and football clubs as a tool for winning favours. “I’d make it very clear to the business community, the law is the law and things are going to change,” he said. “I’d tell them, I’m going to make your lives easier, I’m going to lower taxes, I’ll help you get liquidity but you have to pay your taxes, invest in this country and not expect to get preferential treatment by buying a television station.” 

Η «λογοκριμένη» συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος:

Ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύουν σήμερα, αναδεικνύοντας τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που έχει τη μορφή αφιερώματος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στέλνει μήνυμα ότι τα τελευταία χρόνια «η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε υπερβολικά περιοριστική». Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, δεσμεύεται ότι η νέα κυβέρνηση «θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, θα αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, θα φέρει σημαντική αύξηση ξένων επενδύσεων και θα κινητοποιήσει παράλληλα και τις εγχώριες επενδύσεις». 
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει επίσης ότι «οι πολίτες θα δουν να υλοποιείται άμεσα ένα συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό». 
Για το Ελληνικό, οι Financial Times σημειώνουν ότι «η έναρξη των εργασιών υποδομής έχει καθυστερήσει για σχεδόν δύο χρόνια», ενώ ειδική αναφορά γίνεται και για την επένδυση ύψους 1 δισ. στις Σκουριές η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πάγωσε πέρυσι μετά από διαμάχη σχετικά με τις άδειες. 
Οι Financial Times αναδεικνύουν και τα ζητήματα της διαφάνειας στην Ελλάδα. «Θα είμαι ξεκάθαρος απέναντι στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το θέμα της διαπλοκής ανάμεσα σε υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες και κάποιους επιχειρηματίες. 
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα: Δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους φόρους, θα αποκαταστήσει την ρευστότητα, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει και εκείνοι να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα και να μην περιμένουν «προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών». 
Oι Financial Times  σημειώνουν τέλος τη σημασία που δίνει η Ν.Δ. στα ζητήματα της Παιδείας. Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματός της για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα αναφέρεται στις αλλαγές που θα υλοποιήσει η Ν.Δ., όπως η εισαγωγή πανεπιστημιακών προγραμμάτων στα Αγγλικά και η ενίσχυση της πληροφορικής στα σχολεία. «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο μας», τονίζει ο Πρόεδρος της Ν.Δ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)