to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 09.01.2020

Κοινωνία

Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δεν κάμπτονται από τον αυταρχισμό (βίντεο - φωτογραφίες)

Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από τη διοίκηση του ΟΤΕ, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό


(βίντεο - φωτογραφίες από την κινητοποίηση της Πέμπτης 9/1/2020: Left.gr)

Με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του Συντάγματος (Μητροπόλεως 1 & Φιλελλήνων) απάντησαν την Πέμπτη 9/1 οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ, στις μηνύσεις  της διοίκησης οι οποίες  οδήγησαν σε συλλήψεις απεργών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Δημήτρης Φούκας, το επόμενο ραντεβού δίνεται την Παρασκευή 10/1, με νέα συγκέντρωση στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας 13/1 θα πραγματτοποιηθεί τριμερής συνάντηση για το ζήτημα των απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας (και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας). «Δεν μας φοβίζουν γιατί έχουμε δίκιο με το μέρος μας», τόνισε ο κ. Φούκας. Ο Βασίλης Βάκος, γενικός γραμματέας της Ομοσποδνίας, κάλεσε τη διοίκηση να κάνει πίσω από την ανάλγητη στάση της και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ - ΟΤΕ, στηλίτευσε την προσπάθεια δημιουργίας αυτοματισμού από πλευράς διοίκησης, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο «να σπάσει την απεργία». 

Στόχος των εργαζόμενων είναι η υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους που να καλύπτει και τους εργαζόμενους μέσω θυγατρικών ή εργολαβικών εταιρειών (δηλαδή το 1/3 από τους 15.000 εργαζόμενους, που είναι ήδη εκτός Συλλογικών Συμβάσεων). Θυμίζουμε η διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και προχωρεί εδώ και μήνες σε απολύσεις για χρηματοοικονομικούς λόγους.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινή δήλωση Σκουρλέτη - Αχτσιόγλου: Ο οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων ξεκίνησε με ορμή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία συνεχίζει την πολυήμερη απεργία (εδώ και 3 εβδομάδες), εν μέσω επικοινωνιακής «ομερτάς» από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι «γύρισαν την πλάτη στις αστυνομικές μεθόδους της Διοίκησης και συμμετείχαν ακόμη πιο μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης 8/1». Επίσης, οι πέντε απεργοί , οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του περιφερειακού διευθυντή του ΟΤΕ για "ψευδή καταμήνυση" και παρακώλυση συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, όπου υποβλήθηκε η μήνυση των απεργών, παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ, Δημήτρης Φούκας, συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, οι οποίοι συμμετέχουν ως μάρτυρες στο δικόγραφο.

"Δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος που ήθελε να μπει στο κτίριο" δήλωσε την Τετάρτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Φούκας, αναφερόμενος σε όσα καταλογίζονται στους απεργούς και πρόσθεσε: "Αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική της διοίκησης που από την πρώτη μέρα της απεργίας, που γίνεται για την ανάκληση απολύσεων και την υπογραφή τριμερούς σύμβασης, δημιουργεί προσκόμματα, απασχολώντας αναίτια και την αστυνομία".

Προσπάθεια απεργοσπασίας με έκτακτο προσωπικό

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της διοίκησης και το κλίμα τρομοκρατίας κατά των εργαζομένων - απεργών ξεδιπλώνεται μετά τις διαδοχικές καταγγελίες των εργαζομένων για αντικατάσταση των απεργών υπαλλήλων με έκτακτο προσωπικό που προσλαμβάνεται αφειδώς και σε καθημερινή βάση από δικηγορικά γραφεία.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, όπως αποκαλύπτει την Τετάρτη η «Αυγή», η ΟΜΕ - ΟΤΕ με επίσημη καταγγελία της στο ΣΕΠΕ ανέφερε ότι το διάστημα της απεργιακής κινητοποίησης η διοίκηση του ΟΤΕ «προέβη συστηματικά σε παράβαση του Ν. 1264 »και στη μίσθωση εργολάβων για να διεκπεραιώσουν εργασίες αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΟΤΕ, παραβαίνοντας επίσης και τον νόμο περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών".

«Σε μια επιχείρηση με εκρηκτικά κέρδη και παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι χάνουν θέσεις,δικαιώματα και μισθούς. Το εργασιακό αντιπαράδειγμα του ΟΤΕ αποδομεί εκκωφαντικά τα κυβερνητικά συνθήματα για "περισσότερες και καλύτερες δουλειές". Αποδεικνύει ότι ανεξαρτήτως συνθηκών, η επιλογή της ΝΔ είναι η φθηνή, απροστάτευτη και αναλώσιμη εργασία», σημείωσε την Τετάρτη η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της Διοίκησης του ΟΤΕ και ο αντεργατικός και αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν θα περάσουν», είναι το μήνυμα του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ 25) δηλώνουν τη θερμή τους στήριξη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ. 

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)