to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 01.05.2017

Κοινωνία

Οι εργαζόμενοι τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά στους δρόμους (συνεχής ενημέρωση)

«Οκτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο». 131 χρόνια οι εργατικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις παραμένουν πάντα επίκαιρες.


Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα και οι εργαζόμενοι την τίμησαν εκεί που γίνονται οι διεκδικήσεις... στους δρόμους.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ το σχετικό αφιέρωμα του Left.gr: #Mayday, 131 χρόνια μετά: Σικάγο - Ευρώπη - Αθήνα

* Αλέξης Τσίπρας: Στόχος να ξανακερδίσουμε την εργασία με όρους αξιοπρέπειας και προοπτικής και να ξαναγυρίσουμε πίσω τους νέους μας από το εξωτερικό

* Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση τιμά τους αγώνες της εργατικής τάξης και αναλαμβάνει δράση ενάντια στην παραβατικότητα και την εργοδοτική αυθαιρεσία

* Πάνος Ρήγας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και δίνει μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εργασιακά δικαιώματα
 

* ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων την Πρωτομαγιά

 

Τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα

Η ΓΣΕΕ είχε προκηρύξει για την Πρωτομαγιά 24ωρη γενική απεργία και κάλεσε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. 

Παράλληλα, συγκαλεί Ολομέλεια του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τρίτη 2 Μαΐου, προκειμένου να αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία το αμέσως προσεχές διάστημα, την ακριβή ημερομηνία της οποίας θα καθορίσει η Ολομέλεια.  Για την τροπολογία που μετατρέπει την πρωτομαγιάτικη παεργία σε υποχρεωτική αργία η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι επιχειρείτα να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων η ταξικότητα αυτής της ημέρας (!).

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε και η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το φετινό μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες.  «Εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα ξεζουμίζουν το λαό και τους εργαζόμενους. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ συμμετείχε στη συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή.

Οι Reworkers είχαν καλέσει σε προσυγκεντρώσεις στην πλατεία Καυθμώνος στην Αθήνα  και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (διαβάστε αναλυτικά).

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην απεργία της πρώτης Μαΐου να δώσουν δυναμικό παρών στα σωματεία τους. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες να ενισχύσουν το μπλοκ των reworkers στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος», ανέφεραν στο κάλεσμα τους χαρακτηριστικά.

«Οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους, αφήνουν στην άκρη απαξιωμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και παλεύουν με μαχητικότητα και αλληλεγγύη, έχοντας οδηγό τους μεγάλους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία», ανέφερε στο δικό του κάλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΜΕ, με τη σειρά του, είχε καλέσει σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί και αργότερα πραγματοποίησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με σύνθημα:  «Εργατική Πρωτομαγιά 2017. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!».

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» ανέφερεσε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά το ΚΚΕ (διαβάστε αναλυτικά).

Πρωτοβάθμα σωματεία, αριστερές οργανώσεις είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στο Μουσείο ενώ και συλλογικότητες του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου συναντήθηκαν  στο ίδιο σημείο και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. 

(από το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση τις 10:30 στο Μουσείο, επί της Πατησίων)

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες των εργαζομένων και τη θυσία τους στην επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και διαδήλωσαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, αλλά και κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η μαζικότερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στο άγαλμα Βενιζέλου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές πάνω από 2.500 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αφού ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης  πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εργατών του Μάη του ’36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Στην Καμάρα όπου είχαν δώσει «ραντεβού» συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας έπειτα από κάλεσμα της Λαϊκής Ενότητας και της ΟΚΔΕ συμμετείχαν περίπου 150 άτομα.

Η μικρότερη σε συμμετοχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκαν κυρίως μόνο νυν και πρώην συνδικαλιστές καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και κομμάτων.

(Πηγή: dailythess.gr)

Διαβάστε πως εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)