to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:00 | 02.12.2020

Κοινωνία

Οι εργασιακές σχέσεις σε φάρμακο και παραφάρμακο-καλλυντικό και η εξαίρεση στην Estee Lauder Hellas

Πρόσφατα υπεγράφη τριετής Επιχειρησιακή σύμβαση ανάμεσα στο σωματείο των εργαζομένων και την διοίκηση


Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας δεν έχει εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα ενώ έχει προκαλέσει σημαντική μείωση στην δραστηριότητα του Τουρισμού , της εστίασης , του εμπορίου των μεταφορών κλπ. στο φάρμακο μπορούμε να μιλάμε για success story των επιχειρήσεων που δεν μεταφράζεται όμως σε βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων σε αυτές.

       Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουνε χαρακτηριστεί ως πληττόμενες από την κρίση. Αντίθετα οι πωλήσεις τους σε φαρμακεία , φαρμακαποθήκες , νοσοκομεία παρουσίασαν άνοδο. Αύξηση επίσης είχαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 στις εξαγωγές.

         Ομοίως και οι πωλήσεις σε πάρα φάρμακο και καλλυντικό παρουσίαζαν σταθερή αύξηση μέχρι και το 2019. Παρότι για το 2020 η αγορά εκτιμήθηκε ότι θα καταγράψει απώλειες στο συγκεκριμένο κλάδο λόγω της πτώσης του εισοδήματος των καταναλωτών , την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, και την μεγάλη πτώση του τουρισμού , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ICAP η αγορά θα ανακάμψει το 2021.

Είναι φανερό ότι και εδώ υπάρχει δυνατότητα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της ύφεσης.

         Και όμως εδώ είχαμε αναστολές σύμβασης εργασίας, απολύσεις , άρνηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η περίπτωση της Estee Lauder Hellas όπου πρόσφατα υπεγράφη τριετής Επιχειρησιακή σύμβαση ανάμεσα στο σωματείο των εργαζομένων και την διοίκηση.

        Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Εταιρεία και του κλαδικού σε επιχειρήσεις καλλυντικών ΣΕΠΑΚ , Αναστασία Κατρανίδου , μέλος της ΕΕ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ (Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών- Φαρμακουπαλληλων και συναφή επαγγέλματα) και περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής εξηγεί στο left.gr το πως έγινε αυτό.

- Το σωματείο μας από το 2012 υπογράφει  συμβάσεις με την επιχείρηση. Η τελευταία έληξε το 2017 και ήτανε διετούς διάρκειας. Η διαδικασία ανανέωσης συνέπεσε με λάθη  στην διαχείριση της διαπραγμάτευσης από «συνδικαλιστές σωτήρες» που μιλούσανε για λογαριασμό μας, ενώ και η πανδημία καθυστέρησε κάποιες προγραμματισμένες ενέργειες. Χάσαμε χρόνο και χρειάστηκε να δώσουμε αγώνα για να πείσουμε για το δίκιο μας.

Αλλάξαμε το καταστατικό , προσχωρήσαμε στην πιο συγγενή με τον κλάδο μας ομοσπονδία ιατρικών επισκεπτών και φαρμακοϋπαλλήλων ΠΟΙΕΦΣΕΚ και εντατικοποίησαμε τις επαφές για να λυθούν παρεξηγήσεις και εμπόδια. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία πόλεμο ακόμα και από «δικούς μας φίλους» που προσπάθησαν να μας σαμποτάρουν. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν και συμμετείχαν στις συλλογικές και εκλογικές διαδικασίες!                                                                                                                 

Η ΤΡΙΕΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που υπογράψαμε ισχύει μέχρι 31.10.2023 και υπερισχύει κάθε άλλης.

  •  Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές σε μια εποχή́ που είναι της «μόδας» η υποαπασχόληση με μικρότερο μισθό́, ενώ́ συζητιέται ακόμα και η 10ωρη απασχόληση ημερησίως χωρίς αύξηση των αποδοχών!

  •  Όλα τα επιδόματα και οι άδειες που αφορούν τους συμβούλους ομορφιάς/αισθητικούς που συμπεριλαμβανόντουσαν στην προηγουμένη επιχειρησιακή́ σύμβαση.

  •  Η καταβολή στο προσωπικό πώλησης των καταστημάτων προμήθειας  σε ποσοστά́ που καθορίζει ο εργοδότης. Κάθε τροποποίηση θα γνωστοποιείται εγγράφως προς το Σωματείο Εργαζομένων έναν τουλάχιστον μήνα πριν.

Η υπογραφή της σε μια «ρευστή́» περίοδο οικονομικά και κοινωνικά όπως είναι η σημερινή βοηθά να επέλθει η εργασιακή ηρεμία και είναι πρότυπο για τους εργαζομένους στο Παραφάρμακο και Καλλυντικό!

Ερώτηση : Ποια είναι τα προβλήματα ενός εργαζομένου στις επιχειρήσεις αυτές την σημερινή « εποχή της πανδημίας»;
Απάντηση : Οι Εταιρείες μας θεωρήθηκαν «πληττόμενες» και οι περισσότερες έθεσαν τις αισθητικούς/ συμβούλους ομορφιάς σε αναστολή σύμβασης . Αυτό και μόνο άλλαξε τις εργασιακές σχέσεις και αύξησε  την ανασφάλεια. Προέκυψαν καινούργια προβλήματα προάσπισης της υγείας και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας και παρέμβασης για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό κάναμε σαν Σωματείο Εργαζόμενων της Επιχείρησης και σαν κλαδικό στο παραφαρμακο και καλλυντικό.

Ερώτηση: Πως καταφέρατε να μείνετε κοντά στους εργαζόμενους ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες;
Απάντηση : Αλλάξαμε το καταστατικό του Σωματείου ώστε να επικεντρωθούμε στους εργαζόμενους και στις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ενθαρρύναμε όλους να πράξουν το ίδιο. Με το κλαδικό ΣΕΠΑΚ προσπαθούμε να καλύψουμε τον  χώρο και να τον οδηγήσουμε σε λύσεις σύμφωνες με τις ανάγκες της σημερινής συγκοιριας. Επιδιώξαμε  λύσεις με γνώμονα την ενότητα και δεν επενδύσαμε στην διάσπαση και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εργαζόμενων . Προσχωρησαμε στην ΠΟΙΕΦΣΕΚ την πιο συγγενή με τον κλάδο μας Ομοσπονδία. Το είχαν επιχειρήσει και προ 25ετιας χωρίς επιτυχία. Αφήσαμε πίσω αυτούς που δεν θέλουν την αύξηση της δύναμης φωνής των εργαζόμενων στο φάρμακο- παραφαρμακο και καλλυντικό για κομματικούς, προσωπικούς και ιδιοτελείς λόγους παρότι δήθεν κόπτονται για διεύρυνση με συμμετοχή όλων των εργαζόμενων και των φαρμακεργατων. Κοιτάξαμε μπροστά και όχι πίσω.


Ερωτηση:- Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας;
Απάντηση: - Η δημιουργία επιχειρησιακών Σωματείων παντού, ο ειλικρινής διάλογος με την εργοδοσία, η διεύρυνση του κλαδικού μας Σωματείου ΣΕΠΑΚ, η επικοινωνία με τους εργοδοτικούς φορείς για νέα ΣΣΕ, η συσπείρωση στην ΠΟΙΕΦΣΕΚ όλου του κλάδου φαρμάκου , παραφαρμάκου και καλλυντικών για αύξηση των δυνατοτήτων παρέμβασης και της δύναμης φωνής μας.

Ερώτηση : - Η επιτυχία του επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζόμενων στην Estée Lauder Hellas είναι εφικτό να επεκταθεί σε όλο των κλάδο;
Απάντηση : Ναι αν ενωθούμε ώστε να διεκδικήσουμε από κοινού. Οι πωλήσεις του καλλυντικού ήταν σε άνοδο κατά την περίοδο της κρίσης μέχρι και την πανδημία. Όλοι συμφωνούν ότι οι φετινές  απώλειες ήταν πρόσκαιρες και το 2021 η αγορά θα ανακάμψει. Προσδοκούμε σε εποικοδομητικό διάλογο με τους εργοδότες για σεβασμό στα  δικαιώματα των εργαζόμενων που είναι αυτοί που συντελούν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)