to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 22.06.2017

Κοινωνία

Οι επισκέψεις της ΓΓΙΦ στη Μυτιλήνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και του καταστροφικού σεισμού στο νησί

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό , που πρόσφατα έπληξε το νησί, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μυτιλήνη, στις 21-22/6/2017 και επισκέφθηκε τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ, καθώς επίσης και το Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΓΓΙΦ.


Η Γενική Γραμματέας, ενημερώθηκε από τους διοικητές και των δύο κέντρων φιλοξενίας προσφύγων για την καθημερινότητά τους, τις συνθήκες και γενικότερα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, είτε ζουν μόνες τους, είτε με τις οικογένειές τους.

Η κα Κούβελα, εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών και ανηλίκων κοριτσιών, ενώ επεσήμανε για πολλοστή φορά ότι: «Οι δομές του δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ, είναι ανοιχτές στις γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες και τους προσφέρουν απλόχερα και ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους, για την παροχή φιλοξενίας, κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους».

Επίσης, η Γενική Γραμματέας συνεργάστηκε με τα στελέχη των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας του νησιού, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία τους και τα προβλήματα που καλούνται καθημερινά να επιλύσουν οι εργαζόμενες/οι των εν λόγω δομών.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας ανακοίνωσε επίσημα την αναβάθμιση των δομών αυτών, με την επαρκή στελέχωσή τους, την κατάρτιση και επιμόρφωσή τους με εργαλεία για την εργασιακή, τη συμβουλευτική απασχόλησης και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διεκπεραίωση επιμορφωτικών σεμιναρίων σε επικαιροποιημένα εργαλεία με θεματική τη βία και την απασχόληση.

Ακόμη, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Ειδικά στο νησί της Μυτιλήνης, όπου οι προσφυγικές ροές είναι πολύ έντονες, η ανταπόκριση του Δήμου και των τοπικών φορέων είναι ανάγκη να είναι η μεγαλύτερη δυνατή και με όρους ισότητας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, όπως, αντίστοιχα, για τις γυναίκες κατοίκους του νησιού. Διότι, κρίνεται ως επιβεβλημένη η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο».

Επιπλέον, μετά τον πρόσφατο σεισμό, που έπληξε τη Μυτιλήνη, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι: «Οφείλουμε να ενώσουμε για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις μας και να σταθούμε αλληλέγγυες-οι στις γυναίκες και τα παιδιά του χωριού, που καταστράφηκαν τα νοικοκυριά τους και πρόσθεσε ότι «ήδη, το προσωπικό των δομών της ΓΓΙΦ έχει συνεισφέρει, προσφέροντας τη βοήθειά του στις γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη».

Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Γενική Γραμματέας συνάντησε γυναίκες του νησιού από τους χώρους της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας και συνδικαλίστριες και τις ενημέρωσε για το έργο και τις δράσεις της ΓΓΙΦ.

Στη συνάντηση, ανταλλάχτηκαν απόψεις, δημιουργήθηκε εποικοδομητικός διάλογος και γόνιμος προβληματισμός για τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στο φεμινιστικό κίνημα, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και γενικότερα της ισότητας των φύλων σε όλα τα πεδία.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)