to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 21.05.2012

Οικονομία

Οι Έλληνες εφοπλιστές στην πρωτοπορία

Σε αλέγκρο τόνο οι δηλώσεις του προέδρου των εφοπλιστών, και πώς αλλιώς άλλωστε, αφού ο εφοπλισμός στην Ελλάδα είναι τα τελευταία δύο χρόνια στο απυρόβλητο.


Η ναυτιλία των Ελλήνων, «παρά τη δεινή παγκόσμια κρίση και τις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας, διατηρεί τη διεθνή της πρωτοπορία και τους παραγωγικούς δεσμούς της με τον τόπο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζεται να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ενός άδηλου, εν πολλοίς, μέλλοντος», δήλωσε ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Οι δηλώσεις έγιναν εν όψει της φετινής έκθεσης των "Ποσειδωνίων" που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.


Τα "Ποσειδώνια" φέτος σημειώνουν νέο ρεκόρ συμμετοχών, απεικονίζοντας το παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο. Ο συνεχώς εκσυγχρονιζόμενος στόλος αποτελείται από 3.325 πλοία συνολικής χωρητικότητας 227 εκατομμυρίων dwt , με μέση ηλικία 10,5 έτη, αλλά και η κατά παράδοση ευέλικτη και δημιουργική διαχείρισή του, δικαιολογούν αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, τονίζει ο κ. Βενιάμης.


Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, που αντιπροσωπεύει το 16% του παγκόσμιου, στον κλάδο,  δικαιολογείται εν πολλοίς από το προνομιακό καθεστώς μεταχείρισης του οποίου τυγχάνει από την ελληνική πολιτεία.


Μια πρόχειρη σύγκριση των ποσών, αφήνει λίγα περιθώρια για σχόλια. Οι έλληνες εφοπλιστές μαζί πληρώνουν 12 εκατ. ευρώ φόρους ετησίως, ενώ μόνο από τα παράβολα των μεταναστών προκύπτουν έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης τίθεται το θέμα των 44 φοροαπαλλαγών για τους πλοιοκτήτες ποντοπόρων, οι οποίες εγκαθιδρύουν ουσιαστικά την φοροασυλία του κλάδου.


Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο κόσμους, με τις επιλογές των κομμάτων του μνημονίου, τα οποία ζητούν τις θυσίες της κοινωνίας για να συνεχίζεται η μεγάλη ανάπτυξη των τραπεζών και των εφοπλιστών. Δύο χρόνια τώρα βρισκόμαστε θεατές σε ένα θρίλερ τρομοκρατίας, στο οποίο περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να αναγγελθεί η χρεωκοπία και η καταστροφή της χώρας, αν οι συντάξεις, οι μισθοί κ.ο.κ. δεν μειωθούν στο μισό. Παράλληλα όμως ένας άλλος κόσμος ήταν εφικτός, αυτός του εφοπλιστικού φορολογικού παραδείσου, ο οποίος θα εορταστεί με κάθε λαμπρότητα τον Ιούνη στα Ποσειδώνια. 


Αυτό τον κόσμο των προνομίων και των ανισοτήτων πρέπει και μπορούμε να ανατρέψουμε. Την κρίση στην Ελλάδα να μην πληρώσει ο κόσμος της εργασίας, αλλά αυτοί που τόσο καιρό βρίσκονται στο απυρόβλητο.

tags: Ελλάδα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)