to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 23.03.2022

Πολιτική

«Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και ενέργεια θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

«Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους», επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλ. Χαρίτσης


Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης με θέμα: «Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και ενέργεια θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:

-       Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται πρωτοφανής άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και σε σημαντικά υλικά του κατασκευαστικού κλάδου. Η τιμή για παράδειγμα του οικοδομικού σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100% ενώ της ασφάλτου κατά 200%. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, παρουσίασε τον Ιανουάριο 2022 αύξηση 7,3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2021.

-       Σε συνδυασμό με τα κόστη των μεταφορών και την ενέργειας τα οποία έχουν εκτοξευτεί, δημιουργείται ένα εκρηκτικό κλίμα για τα έργα υποδομών.

-       Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ομαλή ολοκλήρωσή τους.

-       Η υποβολή των οικονομικών προσφορών είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν την έκρηξη των τιμών και δεν είχαν υπολογιστεί οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, μετακινήσεις και ενέργεια.

-       Αποτέλεσμα αυτού είναι δεκάδες δημόσια έργα να βρίσκονται σε χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης ή να έχουν σταματήσει.

-       Πολλά από αυτά αφορούν κρίσιμα έργα υποδομών όπως οδικοί άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-       Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι εργολάβοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και προβαίνουν σε «πάγωμα» των συμβάσεων προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων υποδομών, τα οποία υλοποιούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)