to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 30.04.2020

Κοινωνία

Οι εκπαιδευτικοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τιμούν την εργατική πρωτομαγιά

«Εναντιωνόμαστε τόσο στην κατάθεση όσο και στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταθέσει εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει, να μη ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που χτυπά τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τη μόρφωση των μαθητών, την εργασία των εκπαιδευτικών, ένα νομοσχέδιο όχημα υπέρ της Ιδιωτικής εκπαίδευσης»


Aναλυτικά η ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά
Ζήτω οι αγώνες των εργαζομένων


Από το Σικάγο του 1866 μέχρι σήμερα η 1η Μάη παραμένει  το ζωντανό σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, για μια καλύτερη ζωή.

Ημέρα μνήμης και  τιμής για όσους και όσες αγωνίστηκαν και θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Μνήμης και τιμής για τις μάχες που κερδήθηκαν με αίμα και ιδρώτα για να ζήσουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο μια καλύτερη ζωή. Ημέρα όμως και ευθύνης απέναντι στην τεράστια αυτή παρακαταθήκη για νέους αγώνες, απέναντι σε τωρινές προσπάθειες των ολιγαρχών του πλούτου και των πολιτικών τους εκφραστών να πάρουν πίσω κατακτήσεις δυο αιώνων. Να πάρει πίσω ο νεοφιλελευθερισμός δικαιώματα των εργαζομένων και να τα δώσει ανάθημα στο βωμό της ιδεολογίας των αγορών και των κερδών των λίγων.

Σήμερα με την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει, επιχειρούν να περάσουν πως οι λύσεις  και οι απαντήσεις είναι μονοσήμαντες, ακολουθώντας τη γνωστή τους αρχή: «την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Όμως, η επιλογή αυτή είναι μια πολιτική επιλογή και όχι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά ότι σε εποχές κρίσης η ταξική αντιπαράθεση δεν καταλαγιάζει αλλά εντείνεται. Για αυτόν τον λόγο έχει μεγάλη σημασία η στάση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, κινηματικές και πολιτικές, να βρίσκονται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων.

Η συγκεκριμένη κρίση μέσα στην αγωνία για την  έκβαση της υγείας των ανθρώπων έχει όμως χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, αλλά να γίνουν συνδικαλιστική και πολιτική δύναμη:

Η υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, της δημόσια δωρεάν εκπαίδευσης, του κράτους πρόνοιας, διαφάνηκε ως καθολική ανάγκη.

Η «ατομική» πορεία των ανθρώπων, το «εγώ» πάνω από το «εμείς», ο ανταγωνισμός, τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και πάνω από το περιβάλλον διαφάνηκε περίτρανα ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τον δρόμο του μέλλοντος. Θα λέγαμε ότι η συνεργασία και το «συλλογικό καλό», η αλληλεγγύη, γίνονται όχι μόνο αναγκαία προτάγματα, αλλά επιβαλλόμενη ανάγκη.
Οι αγώνες των εργαζομένων θα είναι καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει μετατόπιση υπέρ του συλλογικού,  του δημόσιου συμφέροντος, του κοινού καλού, υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπέρ της ειρήνης,  υπέρ της περιβαλλοντικής προάσπισης του πλανήτη με όλη την βιοποικιλότητά του ως το κοινό μας σπίτι.

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς  [ΕΡΑ] τιμούν την εργατική πρωτομαγιά μέσα από τους αγώνες που όλοι μας καλούμαστε να δώσουμε, ώστε η «επόμενη μέρα» να μην είναι καιρός πισωγυρίσματος και νίκης του νεοφιλελευθερισμού με πολιτικές αντεργατικές, ενάντια στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα.

Εναντιωνόμαστε τόσο στην κατάθεση όσο και στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καταθέσει εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, δίνουμε και θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει, να μη ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που χτυπά τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τη μόρφωση των μαθητών, την εργασία των εκπαιδευτικών, ένα νομοσχέδιο όχημα υπέρ της Ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Θέτουμε τη δική μας ατζέντα αγώνων και διεκδικήσεων:

  • Απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου.

  • Πρόσθετη χρηματοδότηση στα σχολεία για την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής λόγω του κορωνοϊού για τους μαθητών και τους εκπαιδευτικούς.

  • Το άνοιγμα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών όμως δεν πρέπει να αποτελέσει ρίσκο για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών  και  η αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών αντικειμένων μπορεί με σχέδιο να γίνει στη νέα σχολική χρονιά.

  • Καμιά μείωση τμημάτων, καμιά συγχώνευση και κατάργηση σχολείων και  θέσεων εργασίας. Καμιά απόλυση αναπληρωτών. Μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα!

  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

  • Δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία σε όλη την επικράτεια.

  • Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η κοινωνική και ψυχολογική καραντίνα χιλιάδων μαθητών που αδυνατούν να είναι συμμέτοχοι στην σχολική συλλογική κοινότητα. Εξασφάλιση για όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  • Πλήρης στήριξη των αναγκών για ειδική αγωγή και παιδιά ΑμεΑ.

  • Η τηλεργασία εν μέσω πανδημίας να μη γίνει ευκαιρία από το κράτος και την εργοδοσία για καταπάτηση εργασιακών ωραρίων και γενικότερα καταπάτηση  εργατικών δικαιωμάτων.

  • Αυξήσεις δαπανών  για την παιδεία.

  • Παιδεία και υγεία για όλο το λαό.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Όλοι και όλες την Παρασκευή 1η Μαΐου συμμετέχουμε  στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα τηρώντας τα μέτρα υγιεινής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)