to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 13.02.2018

Διεθνή

Οι εκλογές στην Αίγυπτο δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» καταγγέλλουν 14 οργανώσεις

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπάτησε ακόμη και τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 26-28 Μαρτίου 2018»


Δεκατέσσερις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι οι προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο στα τέλη Μαρτίου δεν θα είναι «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», όπως ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπάτησε ακόμη και τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στις 26-28 Μαρτίου 2018», εκτιμούν οι οργανώσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, «η κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δεν σταματά να καταπνίγει τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Έχει επίσης συλλάβει πιθανούς υποψήφιους (στις προεδρικές εκλογές) και πραγματοποίησε έρευνες στα σπίτια υποστηρικτών τους».

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων περιφερειακές οργανώσεις, όπως το Cairo Institute for Human Rights Studies αλλά και διεθνείς όπως το HRW και οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF).

Όπως τονίζουν οι ΜΚΟ «οι σύμμαχοι της Αιγύπτου θα πρέπει σήμερα να καταγγείλουν δημοσίως τη φάρσα που είναι αυτές οι εκλογές». Το κείμενο απευθύνεται κυρίως στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία κατηγορεί ότι παρέχουν οικονομική βοήθεια στο Κάιρο χωρίς να ζητούν εξηγήσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Καταγγέλλουν την απουσία «του δικαιώματος των πολιτών να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις και να εκφράζονται ελευθέρα», όπως και τις φυλακίσεις των πιθανών υποψηφίων και αντιφρονούντων.

Πολλοί πιθανοί αντίπαλοι του Σίσι στις προεδρικές εκλογές αποκλείστηκαν ή αποθαρρύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Μόνος υποψήφιος απέναντι στον νυν πρόεδρο είναι ο Μούσα Μοστάφα Μούσα ο οποίος όμως είναι γνωστός υποστηρικτής του Σίσι.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)