to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 29.06.2022

Πολιτική

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ο Πλεύρης παραμένει ανέμελος (βίντεο)

Δεν θα παρθεί κανένα μέτρο παρά την εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 62%


Καμπανάκια για την εξέλιξη της πανδημίας χτυπούν οι επιστήμονες, μετά τη ραγδαία αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται πλέον και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης επιμένει στην τακτική της κυβέρνησης, που έχει σφυρίξει λήξη της πανδημίας, λέγοντας ότι από το φθινόπωρο θα κινηθούμε στη λογική «συνύπαρξης» με τον κορονοϊό.

Νίκος Καπραβέλος: Να λάβουμε μέτρα, είχαμε 600% αύξηση εισαγωγών

Πολύ ανήσυχος για την κατάσταση με την πανδημία, όπως εξελίσσεται, εμφανίζεται ο επικεφαλής της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον νοσοκομείο «Γιώργος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μιλώντας στη ΕΡΤ επισήμανε ότι οι γιατροί προειδοποιούσαν, αλλά δεν εισακούστηκαν.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», σημείωσε, τονίζοντας ότι «κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χαλάρωση θα φέρει νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρια». Και πρόσθεσε: «Χθες στο Παπανικολάου είχαμε 600% αύξηση εισαγωγών. Από τις 2 εισαγωγές, έχουμε 12 εισαγωγές».
Όπως τόνισε, δεν πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι οι αριθμοί αυτοί είναι χαμηλοί, καθώς εξαιτίας των νέων παραλλαγών «η επίπτωση αρχίζει πλέον και φαίνεται. Η αύξηση εισαγωγών παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Μας προβληματίζει πάρα πολύ».

Και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα: «Να επιταθούν οι έλεγχοι και η ανίχνευση με τεστ. Να επανεκτιμηθεί η κατάσταση σε λεωφορεία, αεροπλάνα, τρένα, πλοία κ.λπ.» και τόνισε ότι πρέπει να επανέλθει η μάσκα ως υποχρέωση σε αεροπλάνα, πλοία και άλλους χώρους.

Ανησυχητικές είναι άλλωστε και οι προβλέψεις του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι με βάση τα μοντέλα που έχει, τα κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαία βάση θα ανέλθουν στα 25.000.

Εκτίμησε ότι θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση, αλλά η συνέχεια τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την εξέλιξη της πανδημίας στις χώρες προέλευσης των τουριστών οι οποίοι θα φτάσουν στη χώρα μας για διακοπές.

Μάλιστα, προέβλεψε αύξηση εισαγωγών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 400 ασθενείς με ανάγκη διασωλήνωσης.

Παρ' όλα αυτά, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τον Σεπτέμβριο μπορεί να είμαστε ανέλπιστα καλύτερα», διότι αφενός θα έχει χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στην «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5» και αφετέρου ένα ποσοστό πολιτών θα έχει κάνει την 4η δόση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε ότι λόγω αυτής της αύξησης των κρουσμάτων, θα έχουμε περαιτέρω αύξηση νοσηλειών σε ΜΕΘ αλλά εκτίμησε ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, είπε, αν οι διασωληνώσεις ξεπεράσουν τις 250-300, τότε θα πρέπει να δούμε την επαναφορά μέτρων όπως η χρήση της μάσκας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης, είπε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τις 30.000.

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα

Η κυβέρνηση πάντως περί άλλα τυρβάζει. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, είπε ότι «αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν προκαλούν ανησυχία. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες» και υποστήριξε ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι διασωληνώσεις έχουν σταθεροποιηθεί.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δε θα ληφθούν μέτρα, ούτε τοπικού χαρακτήρα, και πως από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πάει σε μια λογική συνύπαρξης με τον κορονοϊό.

Αν και αναγνώρισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας «είναι ακόμα δυναμική», παραδεχόμενος ότι «είχαμε ξεκινήσει πριν 2-3 εβδομάδες με αύξηση 100%-120% και χθες ήταν στο 62%», αναφέροντας ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων της Τρίτης οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν περίπου 180.000 τεστ.

Είπε ότι οι διασωληνώσεις «προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid». Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα.

Όσον αφορά την πρόβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου, δήλωσε ότι τα μοντέλα που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του «δεν δείχνουν τέτοια νούμερα».

Αναφορικά με τοενδεχόμενο λήψης μέτρων μέσα στο καλοκαίρι, έστω σε τοπικό επίπεδο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.

«Θεωρούμε ότι από δω και πέρα, ακόμα και μετά στο φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)