to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 13.03.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

«Οι εχθροί του ίντερνετ»

Αυτόν τον χαρακτηρισμό απέδωσαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, σε λίστα που δημοσίευσαν σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.


Η αμερικανική υπηρεσία NSA είχε την «τιμητική» της στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Στη λίστα της οργάνωσης περιλαμβάνονται συνολικά 32 υπηρεσίες και θεσμικά όργανα, οι οποίες επιδίδονται σε ευρεία έκτασης παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο. Εξέχουσα θέση στη λίστα κατέχει εκτός από την NSA και η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ, η οποία παίζει «κεντρικό ρόλο» στην παρακολούθηση του ίντερνετ.

Πλήττεται η αξιοπιστία των δυτικών κρατών

Tόσο η GCHQ όσο και η NSA εισχώρησαν στα κενά ασφαλείας των λογισμικών, υποκλέπτοντας τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών

Tόσο η GCHQ όσο και η NSA εισχώρησαν στα κενά ασφαλείας των λογισμικών, υποκλέπτοντας τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών

Όπως έδειξαν οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, τόσο η GCHQ όσο και η NSA εισχώρησαν στα κενά ασφαλείας των λογισμικών, υποκλέπτοντας τα δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών. «Οι μυστικές υπηρεσίες μετέτρεψαν έτσι το ίντερνετ σε εργαλείο υπερτροφικών μηχανισμών ασφαλείας, σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιωτικής σφαίρας και της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου», καταγγέλλουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Ματίας Σπίλκαμπ, διευθυντικό μέλος των ΡΧΣ, η προαναφερθείσα πρακτική των μυστικών υπηρεσιών καθίσταται ακόμη πιο κατακριτέα, δεδομένου ότι ακυρώνει την κριτική των δυτικών χωρών έναντι αυταρχικών κρατών, όπως της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας ή του Τουρκμενιστάν.

Στους «εχθρούς του ίντερνετ» συγκαταλέγονται επίσης η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, το ιρανικό Ανώτατο Συμβούλιο για τον Κυβερνοχώρο και η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν για πρώτη φορά στους «εχθρούς του ίντερνετ» και τρεις διεθνείς εκθέσεις για τις τεχνολογίες παρακολούθησης: την ISS World, την Technology Against Crime και την Milipol.

Afp / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, στα Αγγλικά, ΕΔΩ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)