to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 04.10.2013

Πολιτική

Οι «εγγυήσεις» Δένδια ήταν κουρελόχαρτα: απελαύνουν τον αιγύπτιο μετανάστη - θύμα βασανιστηρίων στη Σαλαμίνα

Απελαύνουν τον Αιγύπτιο μετανάστη της Σαλαμίνας πριν τη δίκη των υπαιτίων και παρά τις «εγγυήσεις» Δένδια ότι δεν θα απελαθεί - Υπόλογος ο υπουργός που επί ενάμισι χρόνο κάλυπτε περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας - Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση απέλασης ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ


Ενημέρωση: Το υπουργείο Εσωτερικών "λύγισε" από την κατακραυγή - Επανεξέταση της απέλασης του Αιγύπτιου μετανάστη 

Η ιστορία που είχε προκαλέσει σοκ τον περασμένο Νοέμβριο: Ο μετανάστης από την Αίγυπτο, Γουαλίντ Ταλέμπ, είχε βρεθεί σε άθλια κατάσταση από περαστικούς στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας. Ήταν δεμένος με αλυσίδα από το λαιμό σε δέντρο. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες κατοίκων χρειάστηκε ειδικό μηχάνημα για του κόψουν την αλυσίδα. Ο κακοποιημένος άνθρωπος είχε χτυπηθεί από το αφεντικό του, ιδιοκτήτη φούρνου. Ο υπουργός Προστασίας (;) του Πολίτη, Ν. Δένδιας είχε εγγυηθεί τότε ότι ο μετανάστης αυτός δεν θα απελαθεί. Μάλιστα του είχε δοθεί και άδεια παραμονής...

Κι όμως....: Η άδεια παραμονής του αφαιρέθηκε πριν από μερικές μέρες (!) και βγήκε η απόφαση απέλασής του. Απελαύνεται πριν από τη δίκη των υπαιτίων, με υπογραφές όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών... Έτσι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (;) καταπατά την υπόσχεσή του και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη θέληση να αποκατασταθούν συνολικά τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Στη φωτ. ο βασανισμένος Γουαλίντ Ταλέμπ

Με αφορμή το νέο περιστατικό αναλγησίας απέναντι σε μετανάστη, περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει στη συγκάλυψη των ευθυνών των ρατσιστών βασανιστών, μοιάζει περισσότερο επίκαιρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία από απέλαση και κράτηση θυμάτων και μαρτύρων που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας (περισσότερα για το σχετικό νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩ).

Δημ. Τσουκαλάς: «Ου πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές απαρνήσαι με …»

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, «το γεγονός ότι ζυγώνει η δίκη των υπαιτίων αυτής της φρικτής πράξης γεννά υποψίες ότι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η απόφαση απέλασης του Αιγυπτίου». Αναφερόμενος στις ευθύνες Δένδια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Ο Υπουργός καταπατεί όχι μόνο την υπόσχεσή του για τον συγκεκριμένο μετανάστη, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στο CNN περί εκκαθάρισης της αστυνομίας από «κάθε ρατσιστικό στοιχείο» και περί μη "επανεμφάνισης ενός νεοναζιστικού φαινομένου"». Αναλυτικά η δήλωση του Δημ. Τσουκαλά:


«Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μόνο μέρες που αποκαλύφθηκε από τον Τύπο ότι επί ενάμισι σχεδόν χρόνο ο κ. Δένδιας συνειδητά ή ασυνείδητα αλλά πάντα συστηματικά, κάλυπτε περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας, καθώς και τους θύλακες της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας και σύντομα είδε το φως της δημοσιότητας και η ακόλουθη είδηση:
Εξεδόθη απόφαση απέλασης του μετανάστη από την Αίγυπτο, ο οποίος είχε βρεθεί σε άθλια κατάσταση αλυσοδεμένος σε δέντρο στην Σαλαμίνα και για τον οποίο ο ίδιος ο Υπουργός είχε εγγυηθεί τότε ότι δεν θα απελαθεί χορηγώντας του μάλιστα και άδεια παραμονής, η οποία του αφαιρέθηκε προ ολίγων ημερών.


Το γεγονός ότι ζυγώνει η δίκη των υπαιτίων αυτής της φρικτής πράξης γεννά υποψίες ότι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η απόφαση απέλασής του. Μήπως πρόκειται για κυριολεκτική εξαφάνιση του «σώματος του εγκλήματος»; Προφανώς και δεν αγγίζει καθόλου τις Ελληνικές Αρχές ότι ο μετανάστης αυτός θύμα πρωτοφανούς σωματικής βίας, έχει ταυτόχρονα τεράστια ψυχολογικά τραύματα, ενώ δεν αποκλείεται άλλη μία καταδίκη της χώρας μας για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Υπουργός καταπατεί όχι μόνο την υπόσχεσή του για τον συγκεκριμένο μετανάστη, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στο CNN περί εκκαθάρισης της αστυνομίας από «κάθε ρατσιστικό στοιχείο» και περί μη «επανεμφάνισης ενός νεοναζιστικού φαινομένου».


Καλούμε τον Υπουργό να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση απέλασης του Αιγύπτιου μετανάστη, προκειμένου να κατορθώσει αυτός να παραστεί στη δίκη των υπόδικων ρατσιστών. Παράλληλα, απευχόμαστε το γεγονός να δούμε παρόμοιες απελάσεις και προσπάθειες συγκάλυψης και στην περίπτωση της «Μανωλάδας», όπου τα θύματα εκεί δεν ήταν ένα, αλλά πολλά περισσότερα».

Ερώτηση από τη ΔΗΜΑΡ για τον κίνδυνο απέλασης του Γουαλίντ Ταλέμπ

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και Μαρία Γιαννακάκη, κατέθεσαν ερώτηση για το ζήτημα ζητώντας την αναστολή απέλασης του Αιγύπτιου μετανάστη:
 

«Τον Νοέμβριο του 2012, ο Αιγύπτιος μετανάστης Γουαλίντ Ταλέμπ, κατήγγειλε τον βασανισμό του από τους εργοδότες του, ιδιοκτήτες ενός φούρνου στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με την καταγγελία του μετανάστη ο ιδιοκτήτης του φούρνου μαζί με τον συνεργό του, έδεσαν τον Ταλέμπ με μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρω από τον λαιμό και τον οδήγησαν σ' έναν στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκοπούσαν έως ότου ο Ταλέμπ λιποθύμησε. Το μαρτύριο του μετανάστη έληξε 18 ώρες αργότερα όταν ο ίδιος κατόρθωσε να δραπετεύσει.
Ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής εξέθεσε τη ελληνική διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους. Ο Ταλέμπ, μετά τις καταγγελίες του συνελήφθη καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η απέλαση του με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καταθέσει στη δίκη που εκρεμμεί εις βάρος των βασανιστών του. Στον απόηχο των αντιδράσεων, της Αιγυπτιακής κοινότητας και της Πρεσβείας της Αιγύπτου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους», χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή απέλασης του Γουαλίντ Ταλέμπ, ενόψει της δίκης των ανθρώπων που κατηγορεί για τους βασανισμούς που υπέστη;
Προτίθενται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής στον Ταλέμπ για να μη ζει με τον κίνδυνο της απέλασης μέχρι την δίκη των κατηγορούμενων;».

 2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)