to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:43 | 24.05.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Οι δράστες της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη συμμετείχαν σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις στο παρελθόν»

Για την συμμετοχή των δραστών της επίθεσης σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις στο παρελθόν μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στην δίκη, Ν. Χατζηνικολάου


Σε βάρος του 41χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της εξύβρισης και εστάλη στον Εισαγγελέα. Η Ασφάλεια προσπαθεί να ταυτοποιήσει ακόμη 8 άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του δημάρχου.

Να θυμίσουμε ότι χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ενόχους και τους 3 συλληφθέντες κατηγορούμενους. Το δικαστήριο καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή, ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Για τους δύο 20χρονους η ποινή είναι με αναστολή ενώ για τον 36χρονο εξαγοράσιμη. 

Ενδιαφέρον έχουν τα όσα εξελίχθηκαν στην χθεσινή δίκη καθώς φωτογραφίες που προσκόμισε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής φέρεται να δείχνουν  μια ταύτιση προσώπων που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του δημάρχου με άτομα που συμμετείχαν σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις και επεισόδια στο Thessaloniki Pride και το Μακεδονικό Συλλαλητήριο. Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξαν οι ίδιοι, δεν ήταν ούτε περαστικοί, δεν παρασύρθηκαν, ούτε βρέθηκαν τυχαία στα γεγονότα. 

«Υπάρχει μια ταύτιση προσώπων σχετικά με τη χθεσινή δίκη. Ο ένας από τους τρεις φαίνεται ότι ήταν και στις προηγούμενες συναθροίσεις και υπάρχουν και άλλα τρία πρόσωπα που δεν είναι κατηγορούμενοι που φαίνεται να ήταν και στις προηγούμενες συγκεντρώσεις και την χθεσινή με την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη» δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Ν. Χατζηνικολάου, προσθέτοντας ότι «επιπλέον φαίνεται να έχουν μια εγγύτητα χωρική μεταξύ τους στις φωτογραφίες. Αυτό δείχνει μια εγγύτητα προσώπου και ότι κάπως συνεννοούμαι και πηγαίνω».

Το δικαστήριο δέχτηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι υπήρχε ένας συντονισμός από περισσότερα στοιχεία (πρόσωπα, μάρτυρες, βίντεο) προκύπτει ότι «η αλλαγή του σταδίου από την φραστική επίθεση στη βία είναι απότομη και γίνεται κατόπιν ενός συντονισμού περισσότερων 15 προσώπων και αυτό φαίνεται να υπάρχει σε όλη την πορεία του επεισοδίου μέχρι να καταφέρει να φύγει ο δήμαρχος». «Αν αυτό συνδυαστεί με τα περισσότερα πρόσωπα μπορεί κανείς αξιόπιστα να πει ότι υπήρξε ένας συντονισμός και όχι η ψυχολογία του πλήθους της στιγμής» σημείωσε ο δικηγόρος. 

Σχολιάζοντας τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε «Θα το πω ανάποδα, αν περιμένουμε το ποινικό δίκαιο ή την ποινική δικαιοσύνη να λύσει το θέμα του φασισμού ή αυτής της βίας δεν θα γίνει,  χρειάζεται η παρέμβασή του αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι η παρέμβασή της πρέπει να είναι προσεκτική και σύμφωνα με το νόμο διότι αν πάμε να παραβιάσουμε το νόμο για να τιμωρήσουμε βαρύτερα αυτά τα περιστατικά θα πέσουμε στην ίδια παγίδα του φασισμού. Η απόφαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο μιας αυτόφωρης διαδικασίας που είναι και δύσκολη από άποψη χρόνου ήταν αρκετά προσεκτική και ως προς τα πραγματικά περιστατικά και σε σχέση με το νόμο. Δηλαδή αύξησε σε κάποια εγκλήματα πήγε διακεκριμένη περίπτωση και σε κάποια άλλα πήγε σε πιο προνομιούχα εκδοχή και στις δύο περιπτώσεις έπραξε σωστά». 

«Στην Ελλάδα καλώς ή κακώς όταν επιβάλλεται πλημμέλημα όπως είχαμε εδώ δεν θα πάει ο ένοχος φυλακή, μία στις 200 περιπτώσεις θα πάει και επομένως σε όλο το πλαίσιο η απόφαση ήταν ικανοποιητική πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος ένοιωσε την ανάγκη και ο πρόεδρος να πει ότι υπήρχε μια οργάνωση, διαπίστωση που θεμελίωσε και την απόρριψη των ελαφρυντικών περιστάσεων» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την συνέχιση της έρευνας υπενθύμισε ότι έχει διαταχθεί παραγγελία για περαιτέρω προανάκριση που μπορεί  να εξελιχθεί και σε προκαταρτική εξέταση, μια προδικαστική έρευνα χωρίς την πίεση του αυτοφώρου για να ταυτοποιηθούν δύο κατηγορίες πράξεων. Από την μία συμπεριφορές προσώπων που βιαιοπράγησαν ή έβριζαν και ασκούσαν βία στον Γ. Μπουτάρη και τους συνοδούς του (αυτοί πιθανότητα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της διατάραξη κοινής ειρήνης βιαιοπραγώντας αλλά και επιμέρους πράξης επικίνδυνης σωματικής βλάβης ή εξύβρισης). «Ενδεικτικής της προσοχής του δικαστηρίου στα πραγματικά περιστατικά ήταν ότι διέταξε την περαιτέρω έρευνα για τους δύο κατηγορουμένους στους οποίους δεν αποδίδονταν χθες συμμετοχή στην σωματική βλάβη, ότι έκαναν κάτι παραπάνω και πρέπει να διερευνηθεί. Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά την ηθική αυτουργία στις πράξεις. Εδώ θα μπορούσε να εξετάσει κάποια πρόσωπα που φαίνονται να δίνουν ένα σήμα για να ξεκινήσει το βίαιο ξέσπασμα ή όσους σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων εγκωμίασαν αυτό που έγινε, ή είχαν μια συμπεριφορά σε ποια διάταξη εντασσόταν» σημείωσε. 

Αναφορικά με την στάση του δημάρχου στην διαδικασία της έρευνας ο δικηγόρος τόνισε ότι «Ο δήμαρχος δεν έχει καμία εκδικητική διάθεση αλλά μια πολιτική θέση που λέει ότι με ψύχραιμο τρόπο όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλαβαίνουν πως αν προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος». 
 

«Το ενδιαφέρον πρέπει να είναι περισσότερο σ` αυτούς που οργανώνουν αυτό το ζήτημα. Με ενδιαφέρει λιγότερο ο 20χρονος, χωρίς να το δικαιολογώ, και περισσότερο ο άνθρωπος που θα του χτυπήσει την πλάτη και θα αξιοποιήσει το παράδειγμα για να πει και σε άλλα 20χρονα ότι έτσι πρέπει να γίνεται».


Ακούστε τα όσα είπε ο Ν. Χατζηνικολάου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή "Ορθά-Κοφτά" και στους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)