to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 21.05.2018

Πολιτική

Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή, τονίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνόδευσαν το συλλαλητήριο για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 21/1/18, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωνε ότι «ο ρατσιστικός λόγος που συνοδεύεται με απειλές, η οργανωμένη βία κατά των διαφωνούντων, η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, πριν επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της γενικευμένης ανομίας»


Η ανακοίνωση αναφέρει:

Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή

Αθήνα, 21 Μαϊου 2018

Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνόδευσαν το συλλαλητήριο για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 21/1/18, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωνε ότι «ο ρατσιστικός λόγος που συνοδεύεται με απειλές, η οργανωμένη βία κατά των διαφωνούντων, η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, πριν επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της γενικευμένης ανομίας». Η χθεσινή επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία.

Το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια τάχα «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που είχαν στοχοποιήσει τον Δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν την διεθνή θέση της χώρας είτε την αποδοχή της ετερότητας. Η καταπολέμηση του εθνικισμού, η αποδόμηση των εθνικών μύθων, η μάχη κατά του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και γενικότερα του ρατσισμού αποτελούν διαχρονικά κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας.

Η άμεση ταυτοποίηση και σύλληψη όλων των φυσικών αυτουργών της επίθεσης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη αντίδραση της Πολιτείας. Πρέπει όμως να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες όσων ήταν υπεύθυνοι για τα μέτρα τάξης καθώς και των διοργανωτών. Πρέπει επίσης να απομονωθούν όσοι με τον δημόσιο λόγο τους συστηματικά καλλιεργούν το κλίμα μίσους και δυσανεξίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τέτοιες επιθέσεις.

Επισημαίνεται πως πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γίνονται συχνά εμπρηστές της κοινωνικής ειρήνης εκτοξεύοντας ρητορική μίσους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με πρόσωπα και οργανώσεις που σχετίζονται με το Μακεδονικό και το Ποντιακό, που αποτελούν προνομιακά πεδία αυτής της ρητορικής. Ως αποτέλεσμα, η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμα  υπό αμφισβήτηση για όποιον θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική αντίληψη ή να αμφισβητήσει τη μία και μόνη «ορθή εθνικά» θέση. Αυτή η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε αποκλίνουσα φωνή απειλεί την κοινωνική συνοχή και εντέλει τη δημοκρατία.

Η ΕλΕΔΑ καλεί τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να απομονώσουν και να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του εθνοφυλετισμού, καθώς και κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη, γιατί στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής ομαλότητας.

 

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

21/5/2018 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)