to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 16.02.2013

Διεθνή

Οι δημοσκοπήσεις για τις αυριανές εκλογές της Κύπρου

Με βάση τη μελέτη των κυλιόμενων εσωτερικών δημοσκοπήσεων, που πραγματοποιούν, τα επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων των αυριανών προεδρικών εκλογών καταστρώνουν την στρατηγική του τελευταίου 24ωρου για να πετύχουν τους στόχους τους. Και από τα τρία επιτελεία εκφράζεται αισιοδοξία


Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη το στοίχημα είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για να τους πείσουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά και ως εκ τούτου η δεύτερη θέση, σε περίπτωση δεύτερου γύρου, παραμένει ανοικτή. Και στα δύο επιτελεία θεωρούν το δικό τους υποψήφιο να προηγείται, ενώ εκτιμούν πως οι εκλογές θα είναι δύο γύρων.

Ειδικά στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος πέφτει στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις ότι το αποτέλεσμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης θα καθοριστεί:

α)Την τελική έκβαση της μάχης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, όπου ναι μεν ο κ. Αναστασιάδης κέρδισε ανάμεσα στους πρώην αναποφάσιστους του κόμματος, αλλά ο κ. Λιλλήκας συνεχίζει να κρατά τα πολύ υψηλά ποσοστά του.

β) Η αποχή και ιδιαίτερα αυτή ανάμεσα στους ψηφοφόρους τουΑΚΕΛ. Ο κ. Μαλάς παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση, αλλά το κυβερνών κόμμα δεν έχει πετύχει την παραδοσιακή του συσπείρωση.

γ) Η μη τοποθετημένη μάζα επικεντρώνεται στις παραγωγικές ηλικίες 25-34 χρονών, η οποία έχει μετεξελιχθεί στο βαρόμετρο των προεδρικών εκλογών. Το 30% αυτής της ομάδας δεν τοποθετείται υπέρ κάποιου υποψηφίου, ενώ στις ερωτήσεις άποψης και κοινωνικής συμπεριφοράς παρουσιάζει πολύ αυξημένη δυσπιστία ως προς την καταλληλότητα και τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 0 Δ. Χριστόφιας με την στήριξη του ΑΚΕΛ πήρε στον πρώτο γύρο 33,39% και κέρδισε με 53,36% στο δεύτερο γύρο έχοντας τη στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011 τα ποσοστά των κομμάτων, που υποστηρίζουν τους τρεις βασικούς υποψηφίους των αυριανών προεδρικών, ήταν ΔΗΣΥ 34,28%, ΑΚΕΛ 32,67%, ΔΗΚΟ 15,76%, ΕΔΕΚ 8,93%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)