to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 07.11.2018

Διεθνή

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και πρωταγωνιστές οι γυναίκες και οι μειονότητες

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, τις πρώτες εκλογές μετά την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία - Υψηλότατη η συμμετοχή, 114 εκατ. ψηφοφόροι στις κάλπες έναντι 84 εκατ. το 2014 - Σημαντικός αριθμός γυναικών, νέων και υποψηφίων προερχόμενων από εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες.


Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ψήφισαν χθες Τρίτη για πρώτη φορά μετά την αιφνιδιαστική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ανέδειξαν ένα διαιρεμένο 116ο Κογκρέσο, που υπόσχεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι ταραχώδη: οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας. Το «αντι-Τραμπ τσουνάμι» τελικά δεν υπήρξε, αλλά οι κάλπες έστειλαν σαφές μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Δημοκρατικοί, νικητές στη Βουλή

Ο πρόεδρος Τραμπ απο σήμερα θα βρίσκεται σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, καθώς η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, θα έχει πλέον τη δύναμη να μπλοκάρει τα επόμενα δύο χρόνια τη νομοθετική του ατζέντα.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η νέα Βουλή μπορεί να ερευνήσει με νέους όρους τις προσωπικές και πολιτικές του υποθέσεις, απαιτώντας τη δημοσιοποίηση φορολογικών ζητημάτων που έχει κρατήσει μυστικά, εξετάζοντας βαθύτερα τις σχέσεις του με τη Ρωσία και ερευνώντας άλλες συγκρούσεις συμφερόντων.

Σημειώνεται, ότι οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων επωφελούμενοι από την αγανάκτηση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και από την απήχηση της υπόσχεσής τους να προστατεύσουν την υγειονομική περίθαλψη. Αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον 27 έδρες από τους Ρεπουμπλικανούς, από τις οποίες τέσσερις στην Πενσιλβάνια, αλλά και στη Φλόριντα, στο Κολοράντο, το Κάνσας, το Νιού Τζέρσι, τη Νέα Υόρκη ή τη Βιρτζίνια.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, η Νάνσι Πελόζι, υποσχέθηκε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στις εξουσίες στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί έδειξαν, σύμφωνα με την ίδια, πως έχουν «απαυδήσει με τις διαιρέσεις».

Tα αποτελέσματα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως το πρωί της Τετάρτης

Επιπλέον δήλώσε ότι θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, έπειτα από οκτώ χρόνια ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τη Γερουσία

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία των 51 εδρών που είχαν, καθώς πήραν έδρες από τους Δημοκρατικούς.

Αυτοί οι τελευταίοι ήταν υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν δέκα έδρες σε Πολιτείες που τάσσονται υπέρ του Τραμπ. Αντιστάθηκαν στη Δυτική Βιρτζίνια και στο Νιού Τζέρσι. Όμως έχασαν την Πολιτεία-κλειδί της Ιντιάνα, το Μισούρι, και τη Βόρεια Ντακότα.

Οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν μια πολύτιμη νίκη διατηρώντας την έδρα του Τεντ Κρουζ στο Τέξας, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για να υποστηριχθεί ο Δημοκρατικός Μπέτο Ο'Ρουρκ, σταρ της προεκλογικής εκστρατείας. Και στη Φλόριντα, ο πρώην κυβερνήτης Ρικ Σκοτ κέρδισε τον απερχόμενο Δημοκρατικό Μπιλ Νέλσον.

Τα αποτελέσματα για τη Γερουσία - H καταμέτρηση συνεχίζεται (εδώ τα πλήρη αποτελέσματα όπως τα παρουσιάζει ο Guardian) 

Η έδρα της Πολιτείας Μισισίπι, την οποία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς κανένας υποψήφιος δεν πέρασε το όριο του 50% των ψήφων.

Η αμερικανική Γερουσία έχει 100 έδρες. Οι ψηφοφόροι ανανεώνουν το ένα τρίτο της άνω βουλής κάθε έξι χρόνια, δηλαδή αυτή τη φορά 35 έδρες.

Ο αριθμός των ψηφισάντων δεν καταγράφεται από κεντρική αρχή στις αμερικανικές εκλογές, αλλά στο Τέξας, στην Νέα Υόρκη ή στο Μέριλαντ τόσο οι ψηφοφόροι, όσο και οι οργανωτές, εξεπλάγησαν από το μέγεθος της συμμετοχής στην ψηφοφορία.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής: 114 εκατ. ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, έναντι μόλις 83 εκατ. το 2014

Επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί Τραμπ: «Τεράστια επιτυχία»  - και απάντηση Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια "πολύ μεγάλη νίκη" στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, αφού οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μολονότι οι Δημοκρατικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

"Όσοι εργάστηκαν μαζί μου σ' αυτές τις απίστευτες Ενδιάμεσες Εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα. "Όσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης", συνέχισε.

Ωστόσο, ο Ντ. Τραμπ εισέπραξε και μια «πληρωμένη απάντηση» από τον επίτροπο Μοσκοβισί: Χάσατε τη Βουλή, πράγματι τεράστια επιτυχία!

Ο Τραμπ τηλεφωνεί σε κόσμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στη Νάνσι Πελόζι για την συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Τηλεφώνησε επίσης στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ για να τον συγχαρεί για τα ιστορικά αποτελέσματα. Μίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν και την επικεφαλής της μειοψηφίας Νάνσι Πελόζι. Ο πρόεδρος τηλεφώνησε για συγχαρητήρια στους Ρικ Σκοτ, Μάικ Ντεγουάιν, Κέβιν Κρέιμερ, Τζος Χόλεϊ, Μπράιαν Κεμπ και Ρον Ντε Σάντις. Τέλος ο πρόεδρος μίλησε με τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ. Αυτός και ο αντιπρόεδρος θα συνεχίσουν τα τηλεφωνήματα απόψε και αύριο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Πρωταγωνιστές οι γυναίκες και οι μειονότητες

Οι εκλογές σηματοδοτήθηκαν από τον σημαντικό αριθμό γυναικών, νέων και υποψηφίων προερχόμενων από εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες

Ειδικότερα, οι γυναίκες κέρδισαν τουλάχιστον 93 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 84 εδρών της σημερινής Βουλής. Επίσης κέρδισαν 10 έδρες στη Γερουσία και 9 πολιτείες στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι Los Angeles Times.

Από το σύνολο των 112 γυναικών που εξελέγησαν, οι 95 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι 17 στο Ρεπουμπλικανικό.

"Είναι πραγματικά η χρονιά των γυναικών παντού", δήλωσε ο Τόμας Πέρες, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτές που κέρδισαν πολύ κρίσιμες αναμετρήσεις από τις εν ενεργεία γερουσιαστές ήταν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν στη Μασαχουσέτη, η Έιμι Κλόμπουσαρ στη Μινεσότα και η Κίρστεν Γκίλιμπραντ στη Νέα Υόρκη, όλες πολύ προβεβλημένες πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αριθμός ρεκόρ 237 γυναικών ήταν υποψήφιες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες αυτές εκλογές και 23 για τη Γερουσία, σύμφωνα με το Κέντρο για τις Αμερικανίδες στην Πολιτική.

Μεταξύ αυτών που σημείωσαν πρωτιές με την εκλογή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η 29χρονη Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η οποία είναι η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγεται στο Κογκρέσο, η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Σαρίς Ντέιβιντς, μια ομοφυλόφιλη, δικηγόρος και λάτρης των πολεμικών τεχνών και η Ντέμπρα Χάαλαντ, που είναι οι πρώτες ιθαγενείς στην ιστορία των ΗΠΑ που εκλέγονται στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Επιπροσθέτως η Σίλβια Γκαρσία και η Βερόνικα Εσκομπάρ έγραψαν ιστορία ως οι πρώτες Λατινοαμερικάνες Τεξανές που εκλέγονται στο Κογκρέσο, όπως άλλωστε και η Αγιάνα Πρίσλεϊ, ως η πρώτη Αφροαμερικανή που εξελέγη στη Μασαχουσέτη.

Στις γυναίκες οφείλει τέλος το Δημοκρατικό Κόμμα αρκετά από τα κέρδη του στις ενδιάμεσες εκλογές που συνέβαλαν στο να ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης 

Η Πολιτεία του Κολοράντο εξέλεξε έναν δηλωμένο ομοφυλόφιλο κυβερνήτη, τον δημοκρατικό Τζάρεντ Πόλις, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Ο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος εξελέγη το 2008 στη Βουλή των Αντιπροσώπων επικράτησε του ρεπουμπλικανού Ουόλκερ Στέιπλτον. 

3η φορά επανεξελέγη ο Μπέρνι Σάντερς: «Δουλειά μας να μην ανεχθούμε τις ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές πολιτικές του Τραμπ»

"Παθολογικό ψεύτη" χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο επανεκλεγείς για 3η φορά γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, επικρίνοντάς τον παράλληλα δριμύτατα για την άσκηση ρατσιστικής πολιτικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για bernie sanders

"Όμως πιο σημαντικό ακόμη και από αυτές τις τρομερές πολιτικές είναι ότι έχουμε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι παθολογικός ψεύτης και κάνει κάτι που κανένας πρόεδρος όσα χρόνια ζω δεν είχε κάνει ποτέ", είπε ο Σάντερς απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του που τον επευφημούσαν κατά την ομιλία που εκφώνησε για τη νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

"Αντί να συσπειρώνει τον αμερικανικό λαό, προσπαθεί να μας χωρίσει βάσει του χρώματος του δέρματός μας, βάσει του τόπου από τον οποίο καταγόμαστε, βάσει της θρησκείας μας, βάσει του φύλου μας, βάσει της σεξουαλικής μας ταυτότητας", πρόσθεσε ο Σάντερς, ο οποίος είχε στο παρελθόν διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, επικρίνοντας τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Δική μας δουλειά είναι να πούμε σε αυτόν τον πρόεδρο ότι δεν θα ανεχθούμε πολιτικές που είναι ρατσιστικές και σεξιστικές και ομοφοβικές", υπογράμμισε αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Επανακαταμέτρηση στην  Φλόριντα

Ο Δημοκρατικός απερχόμενος γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον ζήτησε σήμερα να καταμετρηθούν ξανά οι ψήφοι στη Φλόριντα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Ρικ Σκοτ προηγείται με οριακή διαφορά στην κούρσα για τη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Νέλσον είπε ότι πρόκειται να γίνει επανακαταμέτρηση γιατί η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη.

Προκειμένου να γίνει αυτόματα η επανακαταμέτρηση των ψήφων η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,5%. Ο Σκοτ προηγείται με διαφορά 35.000 ψήφων, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων.

Ο Σκοτ πάντως έχει ήδη ανακοινώσει τη νίκη του και ο εκπρόσωπός του, Κρις Χαρτλάιν, ανέφερε ότι "η μάχη έλαβε τέλος".

Πηγές: Guardian, Reuters - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)