to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 26.06.2019

Διεθνή

Η Γερουσία καταψήφισε το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε απόψε το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το οποίο θα χορηγούνταν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα με το Μεξικό ενώ έθετε και νέα πρότυπα για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης των παράτυπων μεταναστών.


Τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτηση τη χορήγηση βοήθειας σε προγράμματα για τη στέγαση, τη διατροφή, τη μεταφορά και την επιτήρηση των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ. Όμως είχε δηλώσει ότι θα έθετε βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο που πέρασε τελικά από τη Βουλή.

Η Γερουσία πρόκειται τώρα να προχωρήσει σε ψηφοφορία για το δικό της νομοσχέδιο για το θέμα αυτό.

Το χτεσινό ΝΑΙ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πρόκειται για μία πολιτική νίκη της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι, πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από αρκετές ημέρες μιας σκληρής αντιπαράθεσης που είχε με την αριστερή πτέρυγα της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα ψήφισε με ψήφους 230-195 (και τους Δημοκρατικούς να συντάσσονται σχεδόν στο σύνολό τους, με την κομματική γραμμή) την διάθεση του νομοθετικού πακέτου των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη νότια συνοριακή γραμμή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τις εισροές των παράνομων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, φτάνοντας στο όριό τους, τις υπηρεσίες συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η δύσκολη κατάσταση που έχει προκληθεί έχει οδηγήσει τις ίδιες υπηρεσίες στην κράτηση παιδιών που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ και σε συνθήκες που έχουν χαρακτηριστεί τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους ως “φρικιαστικές,” σχολιάζει το “Politico.”

“Η κατάσταση αυτή, είναι κακομεταχείριση παιδιών. Είναι μια κτηνωδία που παραβιάζει κάθε αξία που έχουμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι στην ολομέλεια του σώματος, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

“Σήμερα το νομοσχέδιο μας, είναι μία ψήφος κατά της βάρβαρης συμπεριφοράς που έχει αυτή η κυβέρνηση, απέναντι στα παιδιά,” πρόσθεσε η Πελόζι.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, η οι Δημοκρατικοί θα διαπραγματευτούν με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, στο πλαίσιο μιας δύσκολης προσπάθειας, ώστε το νομοσχέδιο να υπογραφεί, πριν την αναχώρηση των μελών του Κογκρέσου για εβδομαδιαίες διακοπές, αύριο.

Σε πολιτικό επίπεδο, ακόμη κι αν τα δύο νομοθετικά σώματα συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο νομοσχεδίου για τις δαπάνες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή, είναι αμφίβολο αν αυτό θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ, ειδικότερα σε μια περίοδο, που ο ίδιος ζητάει ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο της χορήγησης ασύλου, σε αντάλλαγμα για την μη πραγματοποίηση των απειλών του, ως προς την μαζική διεξαγωγή επιχειρήσεων απέλασης μεταναστών.

Το νομοσχέδιο υποστήριξαν όλοι οι Δημοκρατικοί πλην τεσσάρων, σε μία επίδειξη κοινοβουλευτικής ενότητας του κόμματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων κι αφού προηγήθηκε η κινητοποίηση της Πελόζι, αλλά και των υπαρχηγών της.

Το νομοσχέδιο δεν ψήφισαν, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (Νέα Υόρκη), η Ιλχάν Ομάρ (Μινεσότα), η Ρασίντα Τλέιμπ (Μίσιγκαν) και η Αγιάνα Πρέσλεϊ (Μασαχουσέτη).

Ωστόσο, τρεις Ρεπουμπλικάνοι, ο Γουίλ Χουρντ (Τέξας), ο Κρις Σμιθ (Νιου Τζέρσι) κι ο Μπράιαν Φιτζπάτρικ (Πενσιλβάνια) ψήφισαν το νομοσχέδιο, παρά τις συχνές επιθέσεις της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων, στους Δημοκρατικούς, για τους χειρισμούς που έκαναν στο ζήτημα αυτό, υπό την απειλή άσκησης ενός βέτο, από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών από την πλευρά της, προχώρησε σε αρκετές αλλαγές του νομοσχεδίου, λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια και προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανταρσία της αριστερής πτέρυγας εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως δήλωσαν πολλαπλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, αλλά και βοηθοί τους.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου περιείχε αυστηρούς όρους για την λειτουργία ιδιωτικών κέντρων κράτησης υπό την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας με χρονικό περιθώριο εφαρμογής τους, τους έξι μήνες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα κέντρα αυτά θα χάνουν την άδεια της λειτουργίας τους.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, που η λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα επέβαλε αλλαγές στο νομοσχέδιο, με δεδομένη την άρνηση που υπάρχει μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, προκειμένου να εγκριθούν χρήματα για την υλοποίηση της μεταναστευτικής ατζέντας τους προέδρου Τραμπ.

“Έπρεπε να πιέσουμε πραγματικά, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει το πλαίσιο ανάληψης ευθύνης, εντός του νομοσχεδίου,” δήλωσε η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πραμίλα Τζαγιαπάλ, που συμπροεδρεύει στην προοδευτική ομάδα (Congressional Progressive Caucus). “Δεν μπορείς απλά να λες ότι χρειάζεσαι χρήματα, χωρίς ωστόσο, να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους.”

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και η προοδευτική πτέρυγα επέτυχαν να συμφωνήσουν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, ενώ η Τζαγιαπάλ είχε και μία ολιγόλεπτη προσωπική διαβούλευση με την Πελόζι, κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Η κατάσταση έντασης κλιμακώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, κυρίως μεταξύ της ηγεσίας και των Ισπανόφωνων βουλευτών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσπάθειας που έκανε η Πελόζι, ώστε να ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο.

Χαρακτηριστική του κλίματος έντασης που πυροδοτήθηκε τα τελευταία 24ωρα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, στην διάρκεια της οποίας, σημειώθηκε μία αντιπαράθεση μεταξύ της Τζαγιαπάλ και της Μπόνι Γουότσον Κόλεμαν (Νιου Τζέρσι), μετά την τοποθέτηση της Γουότσον Κόλεμαν ότι ο κάθε Δημοκρατικός πρέπει να ψηφίσει το τελικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις Δημοκρατικών βουλευτών, αλλά και βοηθών τους.

Από την πλευρά της, η Τζαγιαπάλ υποστήριξε ότι το κάθε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί απέναντι σε κάποιο νομοσχέδιο, επί τη βάσει των αρχών που υποστηρίζει.

Ωστόσο, και τα δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών υποβάθμισαν αργότερα την αντιπαράθεση που είχαν. “Είναι όλα καλά,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζαγιαπάλ μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένης των θυρών συνάντησης.

Από την πλευρά της, η Κόλεμαν εκδήλωσε την πίστη της, στην γραμμή της ηγεσίας του κόμματος. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι Δημοκρατικοί δεν θα ψηφίσουν για αυτό το νομοσχέδιο,” δήλωσε σε συνέντευξή της, η Γουότσον Κόλεμαν “κι αυτό ήταν το μήνυμά μου,” τόνισε η ίδια.

Η ψηφοφορία για το αναφερόμενο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα κι αφού η Πελόζι και η ηγετική της ομάδα είχαν διαθέσει τουλάχιστον 48 ώρες εκφράζοντας την σθεναρή υποστήριξή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, η Πελόζι είχε υποστηρίξει ότι στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί αποτύγχαναν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα βρίσκονταν σε μία δύσκολη θέση, καθώς η Γερουσία έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο δαπανών, το οποίο δεν είναι αρεστό στους Δημοκρατικούς.

“Πρόκειται για μία αντίδραση στο πιο αποκρουστικό πράγμα που έχουμε δει στην χώρα μας. Άνθρωποι πεθαίνουν. Παιδιά πεθαίνουν τώρα στα χέρια μας στο όνομά μας,” είχε δηλώσει η Δημοκρατική, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζάνις Σακόβσκι, αποχωρώντας από την ίδια συνάντηση, ενώ ήταν εμφανώς ταραγμένη από την συζήτηση που έγινε.

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων τρομοκρατήθηκαν από τις δημοσιογραφικές αναφορές για τις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφωθεί στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, όπου έχουν πεθάνει αρκετά παιδιά μεταναστών, που κρατούνταν σε χώρους με απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες στέρησης των μέσων εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών τους.

Ωστόσο, τώρα τα δύο νομοθετικά σώματα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενός κοινού νομοσχεδίου δαπανών για τη νότια συνοριακή γραμμή, μέσα στο επόμενο 24ωρο, ελπίζοντας ότι τελικά αυτό θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

Πηγή: “Politico”

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)