to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 10.09.2012

left.gr

Πολιτική

Οι δήμοι οδηγούνται σε χρεωκοπία - Το κοινωνικό κράτος καταρρέει

"Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών προχωρούν - Κοινός αγώνας δημοτικών αρχών, εργαζομένων και δημοτών για ν' ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη.


Ολόκληρη η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης:

Οι καταχρηστικά παρακρατούμενοι από την κυβέρνηση πόροι των δήμων, αν και έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 259/3852, ανέρχονται στα παρακάτω διεκδικούμενα άμεσα από την ΚΕΔΕ ποσά:

- οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ.

- οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ)

- οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκ. ευρώ)

- ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση).

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29%, ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.

Ταυτόχρονα, πολλοί δήμοι αντιδρούν έμπρακτα στις απολύσεις εργαζομένων και τον προωθούμενο θεσμό της εφεδρείας.

 

Ήδη οι 60 δήμοι έχουν χρεωκοπήσει, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, λειτουργικές δαπάνες και τρέχοντα καθημερινά έξοδα. Από την 1η Σεπτεμβρίου προστίθενται δεκάδες νέοι και μετά από 2 – 3 μήνες όλοι οι δήμοι της χώρας θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών και διακοπή παροχής των πιο κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, που αφορούν σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα τα οποία εξαθλιώνονται από την κυβερνητική πολιτική.

Υπηρεσίες όπως σχολικές επιτροπές, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης, παύουν να λειτουργούν.

 

Οι δημοτικές αρχές, αν και στην πλειοψηφία τους συντηρητικές και με παλαιοκομματικές πελατειακές σχέσεις, παρ’ όλ’ αυτά η πλησιέστερη στους πολίτες δημόσια εξουσία, αποφάσισαν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 5/8 ότι δεν θα πέσουν αμαχητί. Η πρόταση κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν ήδη με διήμερη απεργία (5, 6 / 8) και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, πήραν την παρακάτω απόφαση που βρίσκεται πολύ κοντά στη δική μας πρόταση του ευρύτερου χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.


Συγκεκριμένα το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφάσισε:

Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.

Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.

Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.

Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.

Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.

Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

 

Παράλληλα οι εργαζόμενοι σε επιμέρους τομείς, όπως το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και οι ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

 

Ο αγώνας για τη σωτηρία των δήμων είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όχι μόνο γιατί το διακύβευμα αφορά ευρύτατα λαϊκά στρώματα αλλά και γιατί είναι ο πρώτος συντονισμένος αντιμνημονιακός αγώνας που δίνουν από κοινού οι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτών, οι εργαζόμενοι στους δήμους και – ελπίζουμε – οι δημότες. Οι δημοτικές αρχές του χώρου μας ήδη παίρνουν πρωτοβουλίες αλλά είναι ελάχιστες. Αντίθετα, σε πολλούς δήμους λειτουργούν δημοτικά σχήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς από τη θέση της αντιπολίτευσης, τα οποία πρέπει να δράσουν μαζικά και αποφασιστικά σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή ή αυτόνομα. Ενέργειες που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα με δική μας παρέμβαση είναι :

Ανοιχτά δημοτικά συμβούλια με πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών φορέων, των εργαζομένων και των δημοτών (σύλλογοι γονέων, εκπαιδευτικών, κινήματα πόλης, ομάδες αλληλεγγύης, κ.λπ.).

Ανάρτηση πανώ και διανομή υλικού για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κόσμου.

Λήψη αποφάσεων για υλοποίηση των σημαντικών κινητοποιήσεων που περιλαμβάνονται και στην απόφαση της ΚΕΔΕ (π.χ. μαζικές παραιτήσεις).

Ανοιχτές συνελεύσεις στις πλατείες των δημοτικών σχημάτων με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, ενημέρωση των δημοτών – χρηστών των υπηρεσιών που θα καταργηθούν, πρόσκληση για δικές τους αντιδράσεις και συμμετοχή στις πραγματοποιούμενες συλλογικές κινητοποιήσεις.

 

Ο δήμος Αθηναίων, παρότι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, όχι μόνο παραμένει αδρανής αλλά ο δήμαρχος κ. Καμίνης δήλωσε, χωρίς να έχει συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.

Δράσεις


Στο πλαίσιο των παραπάνω θέσεων και εκτιμήσεων, που αφορούν σε όλους τους δήμους, η Ανοιχτή Πόλη με απόφαση της Γραμματείας θα προχωρήσει στις εξής δράσεις.

Εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια.

Διανομή ενημερωτικού υλικού στις γειτονιές και επαφή με τους φορείς των κατοίκων (σύλλογοι γονέων, σχολικές επιτροπές, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εργαζόμενοι και γονείς σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύλλογοι γειτονιάς, κ.λπ.), με κινητοποίηση της Ανοιχτής Πόλης στις 7 κοινότητες.

Συμμετοχή στην πορεία ή άλλες εκδηλώσεις που θα οργανώσει η ΚΕΔΕ, όπως ήδη κάναμε στην πορεία στις 5/8. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Συγκέντρωση- εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) με συμμετοχή φορέων εργαζομένων και δημοτών σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)