to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι δικηγορικοί σύλλογοι στο πλευρό της κοινωνίας

Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει οδηγήσει σε υπέρογκους λογαριασμούς


Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν υπό το βάρος των δυσβάσταχτων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και της κυβερνητικής αδιαφορίας, είναι αν μη τι άλλο παρήγορο το γεγονός πως ένας επιστημονικός κλάδος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει οδηγήσει σε υπέρογκους λογαριασμούς.

Την Πέμπτη μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, μέσα από το Youtube, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία θα μιλήσουν εξειδικευμένοι καθηγητές και νομικοί και θα εξηγήσουν για ποιους λόγους δεν είναι συμβατή η ρήτρα με τους γενικούς όρους συναλλαγών και γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες, κυρίως η ΔΕΗ αλλά και οι λοιποί πάροχοι, έχουν παραβιάσει τους γενικούς όρους αλλά και την υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύεται και αναλύεται πώς πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί των ρητρών αναπροσαρμογής.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις σε επίπεδο προσωρινής δικαστικής προστασίας, οι οποίες αναστέλλουν το δικαίωμα διακοπής ηλεκτροδότησης σε δύο επιχειρήσεις που δεν είχαν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ήδη υπάρχει και σύσταση από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία συνιστά σε συγκεκριμένη εταιρεία πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας να μειώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο 50%, για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση και να είναι συμβατή με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, “τα παλιά συμβόλαια δεν είχαν τέτοιες ρήτρες και οι καταναλωτές δεν έχουν ειδοποιηθεί σε έγκαιρο χρονικό διάστημα. Μια ωραία πρωία είδαν στον λογαριασμό τους ένα υπέρογκο ποσό. Δεν έχουν γίνει ορθώς υπολογισμοί με βάση την υπουργική απόφαση του 2013 και προφανώς υπάρχουν ζητήματα συμβατότητας της ρήτρας και καταχρηστικής εφαρμογής της”.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)