to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 09.01.2018

Πολιτική

Κινητικότητα στον άξονα Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία: Στις 17 Ιανουαρίου η νέα συνάντηση με Νίμιτς

Άρχισε σήμερα ο κύκλος διαπραγματεύσεων, με την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Μπ. Οσμάνι στην Αθήνα. Στις 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Εάν καταγραφεί σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός.


H επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Την είδηση αυτή, μεταδίδει και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, επικαλούμενες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας χώρας.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες της Τρίτης με τον Μπ. Οσμανί στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13.30 η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις συνομιλίες των δύο πλευρών συζητήθηκε η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ και συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν μικτές ομάδες εργασίας για μεταφορά τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή Ελλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών. 

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την πΓΔΜ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Οσμάνι μετέβη με τον κ. Κατρούγκαλο στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αυτή τη στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, του παραθέτει γεύμα εργασίας.

Από την πλευρά της πΓΔΜ, εκτός από τον κ. Οσμάνι, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα, στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της πΓΔΜ στην Αθήνα, Ντάρκο Αγγέλοφ και μία γραμματέας της πρεσβείας.

«Εικασίες ό,τι ακούγεται για ονόματα ή προτάσεις» δηλώνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της πΓΔΜ Μπ. Οσμάνι

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. (αναλυτικά οι δηλώσεις)

 

«Απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση» 

Την «απόλυτη βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσουμε τους όρους για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση», αναφορικά με το ονοματολογικό για την πΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Τρίτης. 

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει γνωστή και συγκεκριμένη θέση και η βασική μέριμνά της είναι να δημιουργηθούν οι όροι για την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, για να αφήσουμε πίσω μας ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί μία 25ετία.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης είναι γνωστή η θέση με την οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση και πως όταν προχωρήσουν οι συζητήσεις, όταν υπάρξουν εξελίξεις «και όταν δούμε αν και κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα για την εξεύρεση λύσης», προφανώς και θα ενημερωθούν αρμοδίως οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και δεν μπορεί, όπως είπε, να προεξοφλήσει τη μορφή που θα λάβει αυτή η ενημέρωση.

Ο υπουργός Επικρατείας χαιρέτισε το γεγονός ότι ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει με σαφήνεια την τοποθέτησή τους επί του θέματος και σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει εάν η θέση που εξέφρασε σήμερα είναι προσωπική και αν με αυτή συμφωνούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης, «οι αντιπρόεδροι και οι πρώην πρωθυπουργοί» που ανήκουν στην ΚΟ της ΝΔ (διαβάστε αναλυτικά).

Οι «κόκκινες γραμμές» του Κυρ. Μητσοτάκη

Τις κόκκινες γραμμές του για το θέμα της ΠΓΔΜ έβαλε μιλώντας στους τομεάρχες της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού ζήτησε από την κυβέρνηση να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, διεμήνυσε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η «κόκκινη γραμμή» όπως διαμορφώθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης μέχρι το Βουκουρέστι περιλαμβάνει τρεις απαράβατες προϋποθέσεις:

-Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

-Ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)

-Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων

Υπογράμμισε ότι η αποκήρυξη αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας, ενώ είναι επίσης αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ (διαβάστε αναλυτικά). 

Οι ΑΝΕΛ δεν συμφωνούν με τη χρήση του όρου Μακεδονία

«Η θέση μας είναι σαφής. Δεν συμφωνούμε με τη χρήση του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα. Πρόκειται για μια χώρα η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί για το απαραβίαστο συνόρων, που διεκδικεί τη χρήση "μακεδονικής γλώσσας" και ενδεχομένως προβάλλει στο μέλλον αξιώσεις για "μακεδονική μειονότητα"»υπογράμμισε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, σε συνέντευξή της στο «Ραδιόφωνο 24/7».

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι η θέση των ΑΝΕΛ επί της αρχής είναι είναι «η εθνική θέση που προέκυψε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, ενώ «ο κ. Καμμένος θύμισε και το βέτο στο Βουκουρέστι, όπου ο τότε πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε μιλήσει για μια ονομασία που θα είναι erga omnes, για όλες τις χρήσεις».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι η διαπραγμάτευση για την επίλυση αυτού του χρονίζοντος προβλήματος ξεκινά σε ένα πλαίσιο όπου «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ενεργητική εξωτερική πολιτική που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και καθιστά την πατρίδα μας παράγοντα σταθερότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής

«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

«Εθνική θέση η συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση»

Στη διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίασης της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την Αλβανία, με στόχο να επιτευχθεί λύση σε σειρά διμερών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε επίσης το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την λογική του «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

Ν. Κοτζιάς: Η κυβέρνηση τολμά και θα λύσει το ζήτημα της ονομασίας (βίντεο)

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση. Η ΝΔ δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών στον ΑΝΤ1.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)