to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 28.05.2019

Διεθνή

Άτυπη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ: Διαπραγματεύσεις και πόλεμος ισχύος για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια άτυπη σύνοδο, στην πρώτη τους προσπάθεια να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις ευρωεκλογές που επέφεραν πλήγμα στα βασικά κεντρώα κόμματα - Ποιο είνα το χρονοδιάγραμμα διαδοχής για τα υψηλόβαθμα πόστα


Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) διατήρησε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30, ενώ και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες αλλά παραμένουν στη δεύτερη θέση.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει το αίτημά του να αναλάβει την Κομισιόν στο λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, το οποίο υιοθετήθηκε το 2014 για να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.

Ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν είναι αποδεκτή από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι αντίθετος στο σύστημα των Spitzenkandidaten.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει συζητήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στη στήριξη οκτώ ηγετών κρατών της φιλελεύθερης οικογένειας και θα αναζητήσει τη στήριξη πέντε ακόμη σοσιαλιστών ηγετών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι.

«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι --που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται-- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο διάδοχος του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 10: 00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Γιούνκερ και κεντροαριστερός διεκδικητής της κορυφαίας θέσης, ο Φρανς Τίμερμανς, πρώην υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης, συγκρίνει τις ανελέητες ίντριγκες της διαδικασίας αυτής με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones».

Και το παιγνίδι αρχίζει σήμερα, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραθέσει στους ηγέτες της ΕΕ δείπνο στις Βρυξέλλες για να τους εκθέσει τους βασικούς κανόνες.

Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) η πλειοψηφία

Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου (spitzenkandidat) για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται η πλειοψηφία των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του EK Αντόνιο Ταγιάνι. Οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν τη θέση του ΕΚ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Μιλώντας προς τον Τύπο, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ χαιρέτισε το ψηφισμα του ΕΚ και σημείωσε ότι η μεγάλη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες αποτελεί "ισχυρή δημοκρατική εντολή" για το Ευρωκοινοβούλιο και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με το "περιέχομενο" του προγράμματος της επόμενης Επιτροπής.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας και σημείωσε πως θα "αγωνιστεί" για τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Φρανς Τίμερμανς, για τον οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ σημείωσε με τη σειρά της ότι θα υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες υποψήφιους των κομμάτων και όχι κάποιον που θα προτείνει το Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν "βήμα προς τα πίσω", και ότι προτεραιότητα των Πρασίνων είναι να μπει στο πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης ανέφερε πως ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους θεωρεί και την Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εν λόγω διαδικασία. O πρόεδρος της πολιτικής ομάδας, ο Γκι Φερχόφστατ, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη διάσκεψη των προέδρων.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ θα προτείνουν τον Μάρος Σέφτσοβιτς

Τέσσερις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα προτείνουν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ως υποψήφιό τους για την προεδρία του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σήμερα η τσεχική εφημερίδα Hospodarske Noviny.

Επικαλούμενη τσεχικές και ευρωπαϊκές πηγές, η εφημερίδα ανέφερε πως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία --γνωστές ως οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ-- θα μπορούσαν επίσης να προωθήσουν τον Σέβτσοβιτς, έναν διπλωμάτη καριέρας, για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τον ανώτατο ευρωπαϊκό θώκο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν απόψε για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και για να ξεκινήσουν τη διαδικασία του πάρε-δώσε για τα ανώτατα αξιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ.

Ο Σέφτσοβιτς, που έχει σπουδάσει στη Μόσχα, είναι Επίτροπος από το 2009 και κατά την τρέχουσα περίοδο είναι υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Υποστηρίχθηκε από το Smer, το αριστερό κόμμα που κυριαρχεί στη σλοβακική πολιτική από το 2006, στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας τον Μάρτιο, αλλά έχασε από τη φιλελεύθερη δικηγόρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που εξελέγη εν μέσω ενός κύματος λαϊκής οργής για τη διαφθορά.

Σε εκείνες τις εκλογές δήλωσε ότι ήθελε να αγωνιστεί απέναντι στο αυξανόμενο κύμα του ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σέφτσοβιτς είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν αλλά αργότερα αποσύρθηκε και στήριξε τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, συνάδελφό του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στις Βρυξέλλες, ο Σέφτσοβιτς δεν φαίνεται προσώρας να έχει ισχυρές πιθανότητες.

Ο Μπάμπις διαψεύδει ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ συμφώνησαν να προτείνουν τον Μάρος Σέφτσοβιτς

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα πως τέσσερις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν συμφωνήσει να προτείνουν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς ως υποψήφιό τους για να ηγηθεί της επόμενης Κομισιόν.

Ο Μπάμπις δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία --γνωστές ως οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ-- θα ήθελαν να εξασφαλίσουν ένα από τα ανώτατα αξιώματα της ΕΕ, αλλά διέψευσε το δημοσίευμα μιας τσεχικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο κατέληξαν σε συμφωνία για τον Σέφτσοβιτς.

«Εμείς ως περιοχή, V4, πιστεύουμε ασφαλώς πως το εδαφικό κριτήριο πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Όμως η V4 ασφαλώς δεν έχει συμφωνήσει για την υποψηφιότητα του κ. Σέφτσοβιτς, άρα δεν πρόκειται για μια αληθή πληροφορία», είπε ο Μπάμπις αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας Hospodarske Noviny.

Συγκρατημένη υποστήριξη στη Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την προεδρία της Επιτροπής από τους Φιλελεύθερους

  
Την υποστήριξή τους στη Δανέζα Επίτροπο Μαργκέτε Βεστάγκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν οι Φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγες ώρες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ απόψε στις Βρυξέλλες.

"Ασφαλώς έχουμε τις προσωπικές προτιμήσεις μας" για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία, είπε ο πρωθυπουργός της Ολλαδνίας Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Φιλελεύθερου Κόμματος (ALDE).

Οι δηλώσεις των ηγετών ήταν αρκετά συγκρατημένες, ενόψει και των ευαίσθητων συζητήσεων για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Απόψε θα μιλήσουμε για το περιεχόμενο, όχι για τα πρόσωπα", πρόσθεσε ο Ρούτε. "Θα επικεντρωθούμε στις προτεραιότητές μας για την επόμενη πενταετία και, στη βάση αυτή, θα αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος", κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ μίλησε για τις "ικανότητες" της Βεστάγκερ ενώ ο Βέλγος ομόλογός του, Σαρλ Μισέλ, δεν έκανε δηλώσεις.

Οι τρεις πρωθυπουργοί έχουν "ραντεβου" το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον ορισμό των νέων ηγετών των ευρωπαϊκών θεσμών, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η Βεστάγκερ, η νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού, είναι μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Επιτροπής, μαζί με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ) και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Το χρονοδιάγραμμα διαδοχής για τα υψηλόβαθμα πόστα στην νέα Ευρωπαϊκή Ένωση

28 Μαΐου - Σήμερα το πρωί συναντήθηκαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο νεοεκλεγέν κοινοβούλιο, όπου συμφώνησαν κατά πλειοψηφία ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ορίσουν έναν ‘κορυφαίο υποψήφιο’, ή Spitzenkandidat, από το κόμμα με τις περισσότερες έδρες για να αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες έχει ορίσει κορυφαίο υποψήφιο τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ η κεντροαριστερά τον Φρανς Τίμερμανς.

Σήμερα το απόγευμα, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα έχουν ιδιωτικές συναντήσεις. Για παράδειγμα, ο φιλελεύθερος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα έχουν γεύμα μαζί με τους φιλελεύθερους ηγέτες του Βελγίου και της Ολλανδίας και τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας. Οι κεντροδεξιοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επίσης θα συναντηθούν. Πολλές συναντήσεις θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για τις θέσεις εργασίας.

Από τις 19.00 ώρα Ελλάδας, οι 28 ηγέτες, συμπεριλαμβανόμενης και της απερχόμενης πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα συναντηθούν σε δείπνο για να συζητήσουν τις θέσεις των αξιωματούχων στην ΕΕ.

Ιούνιος – Οι πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου θα συζητήσουν μεταξύ τους και μαζί με τον Τουσκ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν το αίτημα για διορισμό από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων ενός υποψηφίου που θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολλοί ηγέτες κρατών-μελών --κυρίως ο ισχυρός Μακρόν-- αντιστέκονται σε αυτή την ιδέα.

20-21 Ιουνίου – Οι ηγέτες στοχεύουν να συμφωνήσουν επί των διαδόχων του Γιούνκερ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ίσως επίσης συμφωνήσουν ποιος θα διαδεχθεί τον ίδιο τον Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

2-4 Ιουλίου – Συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το κοινοβούλιο θα κληθεί να επιλέξει τον δικό του πρόεδρο, που θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Ταγιάνι στις 3 Ιουλίου – άλλη μια θέση στο μίγμα των διαπραγματεύσεων για βασικά πόστα της ΕΕ.

16-18 Ιουλίου – Εκ νέου συνεδρίαση του κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Είναι η νωρίτερη ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να επικυρώσει την επιλογή του νέου πρόεδρου της Κομισιόν.

Ιούλιος-Αύγουστος – Εάν υπάρξει συμφωνία επί του προέδρου της Κομισιόν, αυτός ή αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να δημιουργήσει μια εκτελεστική ομάδα αποτελούμενη από έναν επίτροπο από κάθε χώρα-μέλος και να τους αναθέσει χαρτοφυλάκια. Εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία επί του διαδόχου, τότε ίσως χρειαστούν και άλλες σύνοδοι κορυφής. Το 2014, ο Τουσκ και ο Μογκερίνι διορίστηκαν σε σύνοδο που έγινε στα τέλη Αυγούστου.

Σεπτέμβριος – Οι νέοι επίτροποι περνούν από ακρόαση στο κοινοβούλιο. Κάποιοι, ιδίως αυτοί που διορίστηκαν από ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις όπως στην Ιταλία, την Ουγγαρία ή την Πολωνία, θα μπορούσαν να συναντήσουν αντίσταση, αλλά οι ευρωβουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν την Κομισιόν συνολικά και όχι μεμονωμένα ένα πρόσωπο.

22-24 Οκτωβρίου – Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει στο Στρασβούργο για να επιβεβαιώσει τη νέα Κομισιόν συνολικά. Μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση του.

31 Οκτωβρίου – Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία –αν και είναι δυνατή και μια νέα καθυστέρηση στο Brexit.

1 Νοεμβρίου – Η Κομισιόν αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Εάν δεν έχει επικυρωθεί η νέα της σύνθεση από το κοινοβούλιο, θα συνεχίσει η ομάδα του Γιούνκερ. Ο διάδοχος του Ντράγκι αναμένεται να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

1 Δεκεμβρίου – Αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στο Συμβούλιο ο διάδοχος του Τουσκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)