to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 05.07.2017

Πολιτική

Οι «Big Four» της αδιαφάνειας: Μεγάλη έρευνα-καταπέλτης της GUE/NGL

Οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών του κόσμου, ρυθμιστές της καρδιάς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειτουργούν οι ίδιες με άκρα ασάφεια και μυστικότητα, αποφεύγοντας διά ροπάλου να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, όπως αναλυτικά τεκμηριώνει μελέτη δύο Ευρωπαίων καθηγητών Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά)


H ευρωομάδα της Αριστεράς παρουσιάζει την πρώτη σημαντική έκθεση που εξετάζει τις μυστικές λειτουργίες των 4 μεγαλύτερων λογιστικών εταιρειών του κόσμου («The Big Four») οι οποίες βοηθούν άτομα και εταιρείες να αποφύγουν φόρους. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές Richard Murphy και Saila Naomi Stausholm διερευνά σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους οι 4 αυτές εταιρείες (Deloitte, KPMG, PWC, EY), έχοντας ως βασική τους αποστολή τον «έλεγχο των οικονομικών ανακοινώσεων των μεγάλων επιχειρήσεων και τη διαφάνεια», λειτουργούν οι ίδιες με άκρα ασάφεια και μυστικότητα, αποφεύγοντας διά ροπάλου να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους.

Ορισμένες από τις πρακτικές που αποκαλύφθηκαν από την εν λόγω μελέτη της GUE/NGL περιλαμβάνουν τη σκόπιμη συσκότιση της σύνδεσης μεταξύ των πολυάριθμων γραφείων τους σε δεκάδες χώρες, υποστηρίζοντας ότι είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες. Επιπλέον, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι «Big Four» συχνά αποκρύπτουν τα στοιχεία για τα κέρδη που κέρδισαν καθώς και τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται σε διάφορες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναμφισβήτητα, και οι τέσσερις αυτές λογιστικές εταιρείες εργάζονται για τον κοινό στόχο της προστασίας των πελατών τους από τις ρυθμιστικές έρευνες και τους νομικούς κινδύνους προσπαθώντας επίσης να κρύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο το «έργο» τους από τους «ξένους».

Μεγάλο μέρος της έρευνας εξέτασε επίσης τις δραστηριότητες των εταιρειών αυτών εντός της ΕΕ αποκαλύπτοντας ορισμένες αδυναμίες στο νέο προτεινόμενο σύστημα της ΕΕ για την καταπολέμηση της φορολογικής κατάχρησης, όπως αυτό προωθείται από φορολογικούς συμβούλους.

Η τρέχουσα πρόταση για τον κανονισμό της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή θα απαιτούσε από τους συμβούλους να αναφέρουν φορολογικά καθεστώτα που ενδεχομένως θα ήταν καταχρηστικά («abusive»). Η πρόταση, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει τις δικτυωμένες επιχειρήσεις ως ενιαίες οντότητες ούτε επεκτείνει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων των κρατών μελών της ΕΕ να συμπεριλάβουν τους εταίρους τους στο δίκτυο πέρα από τα εδαφικά όρια της ΕΕ. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα του κανονισμού.

Η έκθεση τη ς GUE / NGL διατυπώνει ορισμένες συστάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργήσουν νόμιμα και δίκαια, ειδικά στην ΕΕ, οι εν λόγω εταιρείες και τι πρέπει να κάνουν οι Βρυξέλλες για να αντιμετωππίσουν δραστικά τη φοροδιαφυγή η οποία κοστίζει στα κράτη-μέλη της ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένα έσοδα ανά έτος.

Αναλυτικά η μελέτη στα αγγλικά:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)