to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Oι αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική είναι ιστορική δημοκρατική τομή

«Η περαιτέρω εδραίωση της Δημοκρατίας, και των δημοκρατικών θεσμών, οι συμμετοχικές διαδικασίες και η αναβάθμιση του λαϊκού παράγοντα, είναι οι βασικές συνιστώσες μιας ευνομούμενης Πολιτείας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει – αναλύει η βουλευτής Β’Αθήναςτου ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κα. Χαρά Καφαντάρη, στο άρθρο της, για τη Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α Εύβοιας.


Οι  εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού το Μάιο του 2019, γίνονται σε ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο.

Η χώρα μας έχοντας βγει από τα Μνημόνια, σταδιακά ανακάμπτει, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της. Η περαιτέρω εδραίωση της Δημοκρατίας, και των δημοκρατικών θεσμών, οι συμμετοχικές διαδικασίες και η αναβάθμιση του λαϊκού παράγοντα,ως βασικής συνιστώσας μιας ευνομούμενης Πολιτείας , είναι κύριο ζητούμενο.

Σημαντικό στοιχείο του νέου  πολιτικού σκηνικού  είναι και η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας  και αντιστοίχιση της λαϊκής βούλησης  με την τοπική “εξουσία”.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι η καλλιέργεια της κουλτούρας συναίνεσης, συνεργασιών και όσμωσης, με απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης, μακριά από μικροκομματισμούς και  μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλειοψηφία της,  όλα αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια στήριξε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία. Άλλωστε   αποτελεί εκείνο  το θεσμό που είναι εγγύτερα στον πολίτη.

Οι Αριστεροί Αυτοδιοικητικοί και όχι μόνον, μέσα από κοινωνικές δράσεις, κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία, δράσεις αλληλεγγύης κ.ά συνέβαλαν να βγει η Κοινωνία όρθια από την μεγάλη κρίση, που έπληξε τη χώρα μας επί μια οκταετία.

Στις σημερινές όμως συνθήκες  δεν αρκούν μόνο οι κοινωνικές δράσεις. Απαιτείται η δημιουργία ενός οράματος για τις τοπικές κοινωνίες. Ενός αναπτυξιακού οράματος  σε τοπικό επίπεδο, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες των δημοτών, που θα λύνει ζητήματα καθημερινότητας, αλλά και θα αντιστέκεται σε   όποιες  νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενός οράματος που θα συμβάλει στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας και τοπικά, οράματος ικανού να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει  τους πολίτες.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α πιστεύοντας και ενθαρρύνοντας τη λαϊκή βούληση προσέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο τη ΝΙΚΗ. Αυτό σημαίνει πλατιά ψηφοδέλτια νίκης, με συνεργασίες πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα και με άτομα έντιμα και καταξιωμένα στην τοπική κοινωνία.

Δεν αποτελεί στόχο η απλή κομματική καταγραφή και η διατήρηση της ιδεολογικής “καθαρότητας”.

Τα προβλήματα και η κρισιμότητα της πολιτικής κατάστασης ξεπερνούν τις στενές αυτές αντιλήψεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κόσμος που θα πλαισιώσει τα ψηφοδέλτια και τις πλατιές -ανοικτές δημοτικές κινήσεις μας είναι ο εν δυνάμει ζωτικός χώρος της Αριστεράς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αριστερά έχει ιστορικές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπήρχαν χρονικές περίοδοι που μεγαλούργησε συσπειρώνοντας τον λαό και υπηρετώντας τον.

Ας κατακτήσουμε λοιπόν, για άλλη μια φορά, τη θέση που μας ανήκει  στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ…

Βουλευτής Β’ Αθήνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)