to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 01.04.2022

πηγή: Sport24

Αθλητισμός

Οι Audi και Porsche προ των πυλών της Formula 1

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, όλα δείχνουν ότι ο όμιλος Volkswagen ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα την είσοδό του στη F1 το 2026 - τόσο με την Audi όσο και με την Porsche.


Η τελική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα στο προγραμματισμένο για την 5η Απριλίου διοικητικό συμβούλιο του γερμανικού ομίλου. Αν δοθεί το "πράσινο φως", όπως αναμένεται, το μόνο που θα απομένει θα είναι η επίσημη ανακοίνωση. Μάλιστα, μια πηγή μέσα από την εταιρεία φέρεται να δήλωσε πως "ελπίζουμε εκείνες τις μέρες να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρόθεσή μας να μπούμε στη Formula 1".

 

Στην ανακοίνωση αυτή ενδέχεται να αποσαφηνιστεί αν οι δύο εταιρείες θα μπουν στο σπορ με αμιγώς δική τους ομάδα ή αν θα είναι μόνο προμηθευτές κινητήρων. Τους τελευταίους μήνες έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι o γερμανικός όμιλος θα συνεργαστεί με τη Red Bull Racing, ότι θα αγοράσει την Alpha Tauri ή τη McLaren, ότι θα προμηθεύει κινητήρες στη McLaren ή στη Williams, και πολλές άλλες.

Η τελευταία από τις φήμες αυτές αναφέρει ότι η Audi θα καταθέσει επίσημη πρόταση επένδυσης ή εξαγοράς της McLaren ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, και ότι η Red Bull σκοπεύει να θεσπίσει μια μακροχρόνια σχέση με τη RBR για την προμήθεια κινητήρων. Κάτι τέτοιο εμμέσως «δείχνει» ως πιθανό σενάριο και ο σύμβουλος της Red Bull Racing Δρ. Χέλμουτ Μάρκο, καθώς πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι μια τέτοια συνεργασία «δείχνει λογική».

"Είναι λογικό το ότι είμαστε ο πιο ελκυστικός συνεργάτης για έναν κατασκευαστή, και συζυτήσεις γίνονται προς κάθε κατεύθυνση", είπε ο Αυστριακός. "Ο Μαξ Φερστάπεν είναι ξεκάθαρα ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ. Αν θα μου άρεσε να δω τον Μαξ σε μια Red Bull με το σήμα της Porsche; Αν πω ναι, θα νομίζετε ότι έχουμε ήδη κάνει κάποιου είδους συμφωνία".

Θυμίζουμε ότι η Red Bull Racing τον τελευταίο χρόνο επενδύει βαρέως στην κατασκευή και επάνδρωση του νέου της εργοστασίου κατασκευής των κινητήρων της για τη F1, παραπλεύρως του εργοστασίου των μονοθεσίων της στο Μίλτον Κινς του Νορθάμπτον. Ήδη η νεοσύστατη Red Bull Powertrains έχει προχωρήσει στην πρόσληψη πολλών και κορυφαίων μηχανολόγων της Honda, που αποχώρησε από τη F1 στο τέλος του 2021, αλλά και της Mercedes.

Το μονοθέσιο Formula 1 της AudiΤο μονοθέσιο Formula 1 της Audi SEAN BULL DESIGN

Η επένδυση της Red Bull Racing μοιάζει τώρα μάταιη, ενόψει μιας επικείμενης συνεργασίας με την Porsche - όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, αλλάζοντας την ταμπέλα του από Red Bull Powertrains σε Porsche Powertrains, ή κάτι τέτοιο. Άλλωστε, και η Mercedes-Benz δεν κατασκευάζει τους κινητήρες της F1 στη Γερμανία, αλλά στο Μπρίξουορθ της Βρετανίας - που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το Μίλτον Κινς.

Πίσω στη φημολογία για την επικείμενη είσοδο του ομίλου Volkswagen στη F1 το 2026, πρόσφατα την υπαινίχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τη φράση "μείνετε συντονισμένοι και θα δείτε σύντομα".

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο CEO της Audi Markus Duesmann είχε στείλει στον τότε πρόεδρο της FIA Ζαν Τοντ επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε για την επικείμενη είσοδο της εταιρείας στη Formula 1, σε συνέχεια της έγκρισης από το παγκόσμιο συμβούλιο του μότορσπορ του «πλαισίου κανονισμών έκδοσης 6». Η ίδια επιστολή ανέφερε ότι η Audi ελπίζει να επιβεβαιώσει την είσοδό της στη Formula 1 «νωρίς το 2022».

Το συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών αφορά στις μονάδες ισχύος που θα έχουν τα μονοθέσια της F1 το 2026. Μεταξύ άλλων, ενώ σε γενικές γραμμές διατηρούν αναλλοίωτη τη φιλοσοφία των σημερινών υβριδικών κινητήρων, αλλά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτρική ενέργεια παρότι -κατ' απαίτηση του ομίλου Volkswagen- προϋποθέτουν την αφαίρεση του ενός εκ των δύο ηλεκτροκινητήρων (του MGU-K που αντλεί τη θερμική ενέργειά από το εσωτερικό του turbo). Επίσης, προβλέπουν τη χρήση 100% βιώσιμων καυσίμων.

tags: Formula 1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)