to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 12.01.2016

Πολιτική

Οι άτακτοι της Ιερισσού προκάλεσαν πόνο σε μια ανθρώπινη ψυχή

Ο άνθρωπος της ημέρας είναι σήμερα ο CEO της Εl Dorado, Paul Wright. O Wright γίνεται στα μάτια και τα χείλη των φιλελεύθερων και των διαπλεκόμενων, ο νέος μάρτυρας της Ελλάδας του κρατισμού και του φόβου στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί μια εταιρία η οποία ήρθε να επενδύσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και φυσικά της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.


Θα προσπαθήσουμε να δούμε το δράμα της El Dorado και του Paul Wright μέσα από τα μάτια των αριθμών.


 

Ο χρυσός δεν λάμπει πάντα

Η τιμή του χρυσού, όταν η καναδική εταιρία ξεκίνησε να εντείνει τις δραστηριότητες της στη Χαλκιδική μετά τα μέσα του 2012 βρισκόταν στα 56.836 ανα κιλό. Από τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, με το χρυσό να χάνει περίπου το 35% της αξίας του, με την τιμή να βρίσκεται σήμερα κοντά στις 34000 ανά κιλό. Δεν θα ήταν έωλος ο ισχυρισμός για μια επενδυτική δραστηριότητα η οποία χάνει περίπου το 35% του κέρδους που προσδοκά, να καταλήγει να παίρνει μέτρα για να περιορίσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει το άνοιγμα που έχει κάνει, περιμένοντας τα οφέλη.

Στην περίπτωση της El Dorado, έχουμε μια εταιρία με δραστηριότητα σε Βραζιλία, Κίνα, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα. Για να ανταποκριθεί στη μείωση κατά ένα τρίτο της τιμής του χρυσού, θα πρέπει με κάποια αναλογία να περιορίσει και το κόστος από τη μεταλλευτική της δραστηριότητα, σε μια από αυτές τις περιοχές.

Με τα λόγια του Wright: «Ήρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωλογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα "κινηθεί" μία περιοχή». Aπό τις προαναφερθείσες περιοχές, η επιλογή είναι απλή γιατί η εν λόγω περιοχή στην Ελλάδα «κινήθηκε». Και η κίνηση της είναι η αφορμή για την εταιρία, να φορτώσει στην ελληνική κυβέρνηση και στους άτακτους Γαλάτες των Σκουριών το φιάσκο της «επένδυσης» της στην Ελλάδα. Λέμε φιάσκο γιατί δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο Wright και η εταιρία του συγκρότησαν ένα φαραωνικό αλλά θνησιγενές σχέδιο χωρίς καμία πρόβλεψη για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή ή οι κάτοικοι της περιοχής είναι μίσθαρνα όργανα του λόμπι που ανεβοκατεβάζει την τιμή του χρυσού παγκοσμίως. Λέμε να αποκλείσουμε την δεύτερη εκδοχή.


 

Το δράμα ενός CEO

Ας πάμε και στον άνθρωπο που με μεγάλη ευαισθησία και αγωνία μιλά για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τον κίνδυνο να χάσουν τις δουλειές τους. Είναι τόσο μεγάλη η ένταση του που τους βλέπει διπλάσιους. Αυτό που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε είναι η αγωνία του για την ελληνική οικονομία και το ότι σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική του υπόθεση. Για να μην σας κουράσουμε, οι αριθμοί δίπλα στο όνομα του μας κάνουν να υποπτευόμαστε για το ακριβώς αντίθετο.

Ο κύριος Paul Wright, επιφανέστατο στέλεχος της μεταλλευτικής κοινότητας του πλανήτη, είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους στον κόσμο. Για την ακρίβεια ήταν ο πρώτος ανάμεσα σε όλους, στον μεταλλευτικό κλάδο για το 2013, με το ποσό ετήσιας αποζημίωσης (μισθόί, bonus, μερισματα, συνταξιοδοτικά) να φτάνει στα 18,66 εκατομμύρια δολάρια Καναδά.

Όπως αναφέραμε πριν, εκείνη η περίοδος είναι που βρίσκει την τιμή του χρυσού στο 35% πάνω από τη σημερινή τιμή του. Εκεί ακριβώς αρχίζει το πρόβλημα με την αμοιβή του εν λόγω κυρίου, καθώς είναι συνδεδεμένη με την τιμή της μετοχής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Εύκολα συμπεραίνει λοιπόν κανείς, ότι η συνεπαγόμενη μείωση της αμοιβής του Paul Wright στα ευτελή επίπεδα των περίπου 10 εκατομμυρίων το χρόνο, έχει προκαλέσει την αγωνία του για τους μεταλλωρύχους στη Χαλκιδική και το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Συμπαραστεκόμαστε αμέριστα σε έναν άνθρωπο που αναγκάζεται να ζει με τον ευτελή μισθό ενός παίχτη του ΝΒΑ. Ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση τους.

Ντροπή στους άτακτους της Ιερισσού που προκάλεσαν τόσο πόνο σε μια ανθρώπινη ψυχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)