to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 10.05.2012

left.gr

Διεθνή

Οι αριστερές νεολαίες της Ευρώπης μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα της τρομοκρατίας των δανειστών, τραπεζιτών, τρόϊκας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως δια στόματος της Γερμανίας, με αμείωτη ροή φτάνουν τα συγχαρητήρια μηνύματα και τα μηνύματα αλληλεγγύης στο ΣΥΡΙΖΑ από το εξωτερικό. Πιο πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοκρατικών Αριστερών Νεολαιών (ENDYL, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο TRANSFORM! και η Αριστερή Νεολαία Γερμανίας (Linksjugend-SOLID) εξέφρασαν την στήριξη τους στον ΣΥΡΙΖΑ!!


Οι αριστερές νεολαίες της Ευρώπης στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ


Για εκλογικό αποτέλεσμα που προκάλεσε "σεισμό στο παλιό σύστημα έκαναν λόγο ο γενικός γραμματέας του ENDYL, Αλεξάντερ Ρόσκο και ο τεχνικός γραμματέας του ENDYL, Τζούλιους Ζουκόβσκι. "Τώρα, οι λαοί ολόκληρης της Ευρώπης παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αρχή ριζοσπαστικών αλλαγών στην Ευρώπη και ξεκινά από την Ελλάδα! " συνέχισαν στην επιστολή τους η οποία κλείνει με την ευχή "για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη!".


Συγχαρητήρια έστειλε  εκ μέρους όλου του δικτύου Transform!Europe το διοικητικό συμβούλιο που χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα "ένα σημαντικό και ενθαρρυντικό βήμα για ολόκληρη την Αριστερά" που "δίνει κουράγιο για περισσότερους αγώνες." "Μοιραζόμαστε πλήρως την άποψη που εκφράστηκε κατά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, αφότου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ότι ο ελληνικός λαός απέρριψε με την ψήφο του, όχι μόνο τα κόμματα που προηγουμένως κυβερνούσαν, αλλά και την πολιτική των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ" επεσήμαναν οι ευρωπαίοι σύντροφοι. 


Την αλληλεγγύη  και την χαρά της στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και η Αριστερή Νεολαία (Linksjugend-SOLID). "Τώρα η ελπίδα μας είστε εσείς και ο ελληνικός λαός! Εμείς, ως Αριστερή Νεολαία, σας στέλνουμε την αλληλεγγύη μας και τους θερμότερους χαιρετισμούς μας, ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε. Η σκέψη μας είναι πάντα μαζί σας και είαμστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο" είπαν οι σύντροφοι από την Γερμανία.


"Ακτίδα ελπίδας για τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης" χαρακτηρίζει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Die Linke, Κλάους Ερνστ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας ενωτικής αριστερής κυβέρνησης που προσφέρει προοπτική στο λαό που πλήττεται από τα μέτρα ακραίας πολιτικής λιτότητας, που καθόρισε η Καγκελάριος Μέρκελ και η τρόικα.


"Αγαπητοί φίλοι, η μοίρα της Ευρώπης μπορεί να αποφασιστεί στην Αθήνα, όχι επειδή η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη, αλλά γιατί η πρότασή σας μπορεί να είναι το πρελούδιο για την αλλαγή του τρόπου σκέψης στην Ευρώπη – την εγκατάλειψη του δρόμου του νεοφιλελευθερισμού, που οδηγεί τους λαούς στην άβυσσο" καταλήγει η επιστολή.


Τα συγχαρητήρια και την υποστηριξή του έστειλε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν. "Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για την αριστερά, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Με το γεγονός ότι γίνατε η πρώτη αριστερή δύναμη στην Ελλάδα, συνεισφέρετε στην ανάδειξη μιας νέας αριστεράς, που αμφισβητεί τη σοσιαλδημοκρατία και το φιλελευθερισμό στην Ευρώπη. Ο αγώνας σας ενάντια στη λιτότητα και η ανάδειξή σας σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα σας, αν αθροιστεί και με τα άλλα κόμματα της εναλλακτικής αριστεράς, στέλνει μήνυμα ελπίδας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης και σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που υποφέρουν από τις φρικτές συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας" σημειώνει μεταξύ άλλων.


Με δήλωση του , ο  Προέδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Πιέρ Λοράν, εξέφρασε και αυτός την στηριξή του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως "οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, η εντολή της έχει καθοριστεί με μεγάλη καθαρότητα: Πρέπει να αμφισβτήσει τα μνημόνια και να παρέχει τα μέσα για να αποδράσει η χώρα από τους άρπαγες των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι το γεγονός αυτών των εκλογών είναι η εκπληκτική άνοδος των αριστερών δυνάμεων που τάσσονται κατά της λιτότητας και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, που αναδείχθηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας και πρώτη δύναμη της Αριστεράς. Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς καλωσορίζει θερμά αυτό το αποτέλεσμα. Παρόλες τις επιθέσεις ενάντια στη δημοκρατία, και την απελπισία, που μπορεί να οδηγήσει στην ψήφιση της ακροδεξιάς, το πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα σοφό και έξυπνο."


"Το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας χαιρέτισε θερμά τα πρωτοφανή εκλογικά αποτελέσματά σας, που αποδεικνύουν τόσο την επιμονή του ελληνικού λαού ενάντια στην επιβολή του προγράμματος της τρόικα, όσο και τη συνοχή και τη λαϊκή υποστήριξη των πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ"  δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φρανσίσκο Λούσα, εθνικός συντονιστής του Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας.


Η Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας με επιστολή της συγχαίρει το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη επιτυχία στις εκλογές. "Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται επειγόντως μια νέα αρχή για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης κοινωνίας ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτο να αφήνεται ο ελληνικός λαός χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας" αναφέρουν μεταξύ άλλων.


Έκκληση για ένωση των δυνάμεων της αριστεράς από την Μολδαβία


Αξιοσημείωτη είναι και η επιστολή του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και προέδρου του Κόμματος Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Βλαντιμίρ Βορόνιν, η οποία απευθύνεται και στην  γεν. γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και στην οποία καλεί τις αριστερές δυνάμεις να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας.

"Σήμερα οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ανεξαρτήτως των ονομάτων τους και των προγραμματικών διαφορών τους, έχουν ιστορική ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Είναι ώρα να ξεχάσουμε όσα μας χωρίζουν! Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία και την προώθηση κοινωνικών πολιτικών, στο κέντρο των οποίων θα βρίσκεται ο άνθρωπος. Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη!", γράφει χαρακτηριστικά.


Συγχαρητήρια μηνύματα από όλο τον κόσμο



Συγχαρητήρια μηνύματα έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής τα εξής κόμματα: ΑΚΕΛ, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Ενωμένη Αριστερά Καταλωνίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλωνίας, «Η Αριστερά» , Γερμανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, «Κόμμα της Αριστεράς», Γαλλία, Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας, SINN FEIN , Ιρλανδία, Βλόκο της Αριστεράς , Πορτογαλία, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας, Κόμμα Εργαζομένων 2006 Ουγγαρίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα ΠΓΔΜ, Βουλγαρική Αριστερά, Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας, Ελβετικό Κόμμα Εργασίας, Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Τσεχίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλωνίας Βρυξελλών, Σοσιαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων(MST), Αργεντινή, Κίνημα των Ελευθέρων του Νότου (Μovimiento Libres del Sur), Αργεντινή.

Προσωπικά μηνύματα έστειλαν οι: Γκίζι Γκρέγκορ , Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας , Κόμματος «Η Αριστερά» , Γερμανία, Λωράν Πιέρ, Πρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μόλα Μαιτέ, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μελανσόν Ζαν Λυκ, Υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής, Λάρα Κάγιο, Εθνικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Κλάους Έρνστ, Πρόεδρος του Κόμματος «Η Αριστερά», Γερμανία, Σεντέγια Χοσέ Λουίς, Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Άνταμς Τζέρυ, Πρόεδρος του Sinn Fein, Μέγιερ Βίλυ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας, Βύρτς Φράνσις, Πρώην Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Β.Ευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νέουμπερ Μίλαν , Πρόεδρος Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, Τσεχία, Θεόδωρος Μάρκος, Έλληνες Συνδικαλιστές και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων Αυστραλίας, Μάκνευ Πώλ, Αντιπρόεδρος του Συνασπισμού Αντίστασης (Coalition of Resistance), Μεγάλη Βρεττανία, Βιλούμσεν Νικολάι, Βουλευτής της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας της Δανίας, Αρινμάκι Πάβο, Πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Φινλανδίας, Χάκανεν Γίριο, Πρόεδρος Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)