to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 23.10.2013

Πολιτισμός

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ανασκαφικού έργου

Τον "εκβιασμό του ΥΠΠΟ προς τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τις οποίες αναγκάζει να δώσουν ακόμα και τις σωστικές ανασκαφές σε ιδιώτες εργολάβους", καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της "Αυγής" και την ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απευθείας ανάθεση της σωστικής ανασκαφής στο μεγαλύτερο παγκοσμίως παιδικό νεκροταφείο στην Κυλίνδρα της Αστυπάλαιας, το οποίο ήταν σε χρήση από τη γεωμετρική ώς τη ρωμαϊκή περίοδο.


Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τη συγκεκριμένη ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που αποφάσισε, έναντι 14.800 ευρώ, την απευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία "Υιοί Γιανναράκη και ΣΙΑ Ο.Ε.". "Θεωρούμε λάθος τη σπουδή κάποιων υπηρεσιών που έσπευσαν να ανοίξουν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης αναθέτοντας σωστική ανασκαφή σε ιδιώτες, τη στιγμή που χρειάζεται συλλογικός αγώνας όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την επιβίωσή της", μας δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο ο ΣΕΑ ζητάει "την εξαίρεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη διαδικασία των Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού".

Όπως αναφέρει η κ. Κουτσούμπα, "έτσι όπως δίνονται τα χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό καθίσταται σχεδόν αδύνατον για τις εφορείες να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό για να πραγματοποιήσουν τις ανασκαφές, ενώ είναι πολύ εύκολο διοικητικά να γίνει ανάθεση σε εργολάβο. Φέτος τα χρήματα για τις σωστικές ανασκαφές δόθηκαν στις Εφορείες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα, περιμένοντας την έκδοση της περίφημης ΠΥΣ, το νωρίτερο που θα μπορούν να προσλάβουν είναι μέσα στον χειμώνα, που δεν μπορούν να γίνουν ανασκαφές".

Αλλά και προηγουμένως, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΣΕΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, "πιο κρίσιμη από ποτέ", τόσο η κ. Κουτσούμπα όσο και το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ Δημήτρης Αθανασούλης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση της Υπηρεσίας εξηγώντας ότι από την αρχή της χρονιάς δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για λειτουργικά της έξοδα από το ΤΑΠΑ, το οποίο παραμένει με υπό παραίτηση διευθυντή για πάνω από 3 μήνες, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα μεταφερθεί το 40% των εσόδων του ΤΑΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό. Η οικονομική αφαίμαξη συνοδεύεται και από την απώλεια εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που "θυσιάζεται στον βωμό της διαθεσιμότητας", ενώ εκκρεμεί η δημοσίευση του νέου Οργανισμού συρρίκνωσης της Α.Υ., τόσο σε δομές όσο και σε προσωπικό. Τέλος, επισήμαναν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη ιδίως νησιωτικών περιοχών της χώρας, στις οποίες σημαντικό εργατικό δυναμικό απασχολείται στο ανασκαφικό και άλλο έργο της Υπηρεσίας.

Π.Κρ.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)