to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 26.11.2012

Διεθνή

Οι απολύσεις σκοτώνουν όσο και το κάπνισμα

Μόνιμη και σωρρευτική ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί η απώλειας της εργασίας για τους άνδρες και τις γυναίκες μέσης ηλικίας, δείχνουν νέα στοιχεία.


Οπως αναφέρει έκθεση ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Ντιουκ που δημοσιεύτηκε στα Αρχεία Γενικής Ιατρικής, η απώλεια της εργασίας για κάθε άνδρα ή γυναίκα, τον εκθέτει στον ίδιο κίνδυνο να πάθει καρδιακή ανακοπή, όπως και αν ήταν καπνιστής.


Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ευρείας έρευνας δύο δεκαετιών (από το 1990 ως το 2010), οι ερευνητές κάλυψαν μία περίοδο τόσο οικονομικής άνθησης όσο και μεγάλης ύφεσης, αναζητώντας τη σχέση που έχουν οι εργασιακές σχέσεις στην υγεία των εργαζόμενων.


Η συγκριτική εξέταση 13.000 περιπτώσεων αμερικανών πολιτών, που ανά διετία έδιναν αναλυτικά στοιχεία για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους, αποκάλυψε μία αδιαμφισβήτητη σύνδεση της απόλυσης με την καρδιακή ανακοπή.


Ποσοστά που τρομάζουν

Μετά την πρώτη έξοδο στην ανεργία, η αύξηση του κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο φτάνει το 22%, σε σχέση με άλλους που παραμένουν εργαζόμενοι.


Για αυτούς που αδυνατούν να βρουν σταθερή εργασία στη συνέχεια, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος. Ετσι, όσοι έχασαν την δουλειά τους τέσσερις και πλέον φορές το εξεταζόμενο διάστημα, ήταν 63% πιθανότερο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο, σύμφωνα με την έρευνα.


«Το μέγεθος της επίδρασης μας εξέπληξε» αναφέρει στο Time ο δρ. Ερικ Πέτερσον, καρδιολόγος του Ντιουκ που ηγήθηκε της έρευνας. «Υπάρχει σωρρευτική επίπτωση των απολύσεων στην υγεία του ατόμου, κάτι ενδιαφέρον όσο και μοναδικό».


Μάλιστα, όπως προκύπτει, η ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό είναι μη αναστρέψιμη, δηλαδή εάν κάποια στιγμή και μετά τις απολύσεις ο εργαζόμενος ξαναβρεί σταθερή εργασία, ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο παραμένει αυξημένος.


Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές καλύπτουν και σειρά άλλων παραγόντων υγείας, όπως το κάπνισμα, η άθληση και οι συνθήκες διαβίωσης, αλλά ακόμη και λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, η σύνδεση απόλυσης και καρδιακών επεισοδίων είναι σαφής.


Οπως αναφέρεται, η διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που δεν απολύθηκε ποτέ και ενός που έχασε τέσσερις ή περισσότερες φορές την δουλειά του, είναι αντίστοιχη αυτής ενός μη καπνιστή και ενός καπνιστή, ή ενός διαβητικού και ενός υγιή ανθρώπου, όσον αφορά καρδιακά προβλήματα.


«Κλειδί» η διατήρηση σωστών συνηθειών

Οι αιτίες περιλαμβάνουν τόσο το ίδιο το άγχος που προκαλεί η ανεργία, όσο και την τάση εγκατάλειψης σωστών πρακτικών όπως η ακριβότερη υγιεινή διατροφή και η οργανωμένη σωματική άσκηση.


Επισημαίνεται επίσης στην έκθεση ο ρόλος που παίζει για τους ανέργους η απώλεια της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης, η αμέλεια της υγείας λόγω της προσπάθειας για ανεύρεση εργασίας, αλλά και συνολικά η οικονομική αδυναμία να ανταπεξέλθει κανείς στο κόστος της ιατρικής μέριμνας.


Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)