to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 06.12.2016

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το Eurogroup

Ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα. 
Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. 
Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". 
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. 
Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική. 
Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. 
Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης. 
Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι – και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».


Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του Eurogroup και κάνει λόγο για παράταση της αβεβαιότητας, ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια.

«Γιατί θριαμβολογεί άραγε η κυβέρνηση;

Μήπως γιατί η συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060; Και μάλιστα πολύ μικρότερη, υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο κ. Τσίπρας.

Μήπως γιατί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε;

Μήπως γιατί οι παλληκαρισμοί του κ Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση;

Επίσης με το κείμενο απόφασης του Eurogroup γίνεται σαφές πως:

· Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.

· Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.

· Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.

· Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται.

Τι μας μένει ως χώρα;

Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια.

Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα.

Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό.

Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η απόφαση του Eurogroup είναι πραγματικός κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα μέτρα για το χρέος θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες. Τα πανηγύρια και η κυβερνητική εξαπάτηση δεν πείθουν πλέον κανέναν. Αδιάψευστος κριτής των συμφωνιών της κυβέρνησης είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας και τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, οι παρεμβάσεις για το χρέος, που φτάνουν στο «σωτήριο έτος» 2060, θα συνοδευτούν όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως οι νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλά και με νέα -πέραν του 2018- δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή με λιτότητα διαρκείας, ματωμένα πλεονάσματα και νέες ρυθμίσεις σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σταθμό για την αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, αφού απελευθερώνει πόρους για τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Αυτό όμως που κρύβει προκλητικά είναι ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του λαού. Θα είναι αβέβαιη, αφού οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία είναι δυσοίωνες.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει προς το παρόν ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο, τους εταίρους της σε ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, γιατί αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανή να «εκτελεί αποστολές» όχι μόνο σε βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και σε σχέση με τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτές. Αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, από το κεφάλαιο, αναζητούν να πάρουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γι’ αυτό και εγκαλούν την κυβέρνηση για ολιγωρία, συμφωνώντας όμως στην ουσία της αντιλαϊκής στρατηγικής.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Ο λαός τώρα χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανάκτηση των απωλειών του και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία. Η επιτυχία της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτή την προσπάθεια.


Ποτάμι: Η απόφαση του Eurogroup όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια

H κυβέρνηση βρίσκει ύστερα από οποιαδήποτε απόφαση αφορά την Ελλάδα, λόγους να πανηγυρίζει. Μια ψύχραιμη ματιά στη σημερινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το Ποτάμι, χαρακτηρίζει ωστόσο καλοδεχούμενη την υπολογιζόμενη μείωση κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2060 .

«Να ξεκινήσουμε από τη θετική απόφαση για το χρέος. Μολονότι δεν αλλάζει τα δεδομένα, έστω κι αυτή η υπολογιζόμενη μείωση κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2060 (σε βάθος 45 χρόνων δηλαδή) μέσω επέκτασης λήξεων και οριακής μείωσης κάποιων επιτοκίων, είναι καλοδεχούμενη. Τα καλά νέα σταματούν εδώ. Η απόφαση επιμένει στην ανάγκη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 κάτι που είναι ανέφικτο και οδηγεί σε νέα μέτρα. Επίσης προβλέπεται το ίδιο ποσοστό πλεονάσματος και για τα χρόνια μετά το 2018,κάτι που καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν έχει πετύχει. Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει σε εκκρεμότητα η δεύτερη αξιολόγηση. Οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τις τυχοδιωκτικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανικανότητά τους. Το μόνο ατού που τους έχει μείνει πλέον, είναι ότι έχουν πείσει τους εταίρους πώς αυτοί μπορούν να ψηφίζουν μέτρα που άλλοι δεν μπορούν», υπογραμμίζει το Ποτάμι.

 
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως, αφήνει σε εκκρεμότητα την υπόθεση του χρέους, την υπόθεση των πλεονασμάτων και των επενδύσεων», σχολιάζει η Ένωση Κεντρώων μετά την απόφαση του Eurogroup. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚ υπογραμμίζει, ότι «κάποιοι πανηγυρίζουν, ενώ όλα είναι στον αέρα, η κρίση συνεχίζεται, η ανεργία αυξάνει και πολλοί των Ευρωπαίων δημοσιογράφων μιλούν ακόμη για Grexit». Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά ότι «δεν υπήρξε συμφωνία και η αγωνία συνεχίζεται, καθώς η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο όλων των χρηματαγορών και των επενδυτικών οίκων». Τέλος, η ΕΚ υποστηρίζει, ότι «η κυβέρνηση έχει λίγη ζωή και όσο κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, τόσο υπό χειρότερες συνθήκες θα καταρρεύσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)