to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 12.02.2018

Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

«Ναι μεν, αλλά»... από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ για τη σύσταση Προανακριτικής για τη Novartis, υπέρ της πρότασης το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων


Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι» τελικά στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιφανή στελέχη της όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάριος Σαλμάς κ.α., και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Η ΝΔ είπε εξαρχής «όλα στο φως» και λέει «ναι» στη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα είναι να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και ρίχει λάσπη στον ανεμιστήρα. Σημείωσε ακόμη πως η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, ούτε αδικήματα περιγράφει ούτε πρόταση για άσκηση δίωξης περιλαμβάνει, το μόνο που περιλαμβάνει είναι επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η κ. Σπυράκη ανακοίνωσε τέλος ότι η ΝΔ καταθέτει κατά το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των ευθυνών του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της αγοραπωλησίας βλημάτων από τη Σαουδική Αραβία.

Ναι μεν, αλλά από τη ΔΗΣΥ

Θετική είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. «ΟΛΑ στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του. «Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 "ξέχασαν" να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», προσθέτει.

Στην ίδια ανακοίνωση, όπου σχολιάζεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται για το θέμα της αξιολόγησης: «Ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αφηγείται πια το παραμύθι περί δήθεν "καθαρής εξόδου". Σήμερα ομολόγησε ότι διαπραγματεύεται τη "μορφή της επιτροπείας", παρόλο που νομοθέτησε προκαταβολικά τις διατάξεις του 4ου μνημονίου για μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και εκχώρηση του εθνικού πλούτου. Το "γυρίσαμε σελίδα" του κ. Τσίπρα, σημαίνει απλά ότι η χώρα προσπαθεί να γυρίσει στο 2014, με επιβάρυνση 86 δισ. ευρώ στην οικονομία».

Τι αναφέρει το Ποτάμι

"Aκούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για το σκάνδαλο Novartis, ότι χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, νηφαλιότητα, ψυχραιμία. Προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν. Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες. Είναι θετικό πάντως, που ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρόταση του Ποταμιού, όπως διατυπώθηκε και αναλυτικά χθες από τον Σταύρο Θεοδωράκη, να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο, τα χρήματα από τη Novartis."

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis θα ψηφίσει το ΚΚΕ. Ειδικότερα ο Περισσός σε ανακοίνωση του αναφέρει:

"Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μια συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια.Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν."

Θετική εμφανίζεται με ανακοίνωσή της και η Ένωση Κεντρώων:

«Συμφωνούμε με την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση NOVARTIS. Φυσικά, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο. H Ένωση Κεντρώων δηλώνει ότι θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την συνδρομή ξένων χωρών και από την διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών. Ακόμη εκτιμούμε πως αν και δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μια υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από το δημόσιο βίο.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)