to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 22.03.2016

Πολιτική

Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες


Tweet του Αλ. Τσίπρα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις: Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ: Χτύπημα στις αξίες της δημοκρατίας η τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο 

Τούτες τις δύσκολες ώρες για ολόκληρη την Ευρώπη, η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να μην επικρατήσει ο φόβος, το μίσος και ο ρατσισμός, καθίσταται επιτακτική. Η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός μπορούν και πρέπει να ηττηθούν με την ενεργοποίηση ενός διεθνούς κινήματος για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πενθούμε και εμείς μαζί τους

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και το φίλο βελγικό λαό, που σήμερα πενθεί. Πενθούμε και εμείς μαζί τους. Οι στυγνές δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι χτύπημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι χτύπημα και στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις μιας δύσκολης εποχής. Η πάταξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών είναι ζωτική ανάγκη και προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Οφείλουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε - και στην πατρίδα μας - τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: Την ασφάλεια και την ελευθερία».

Ρ. Σβίγκου: Η Ευρώπη να σταθεί απέναντι στον φόβο και το μίσος, να νικήσει η ειρήνη και η δημοκρατία

Φώφη Γεννηματά: Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν

«Η σκέψη μας στον βελγικό λαό. Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη, μία οικογένεια απέναντι στην τρομοκρατία και τον φανατισμό», αναφέρει σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες.

ΚΚΕ:Εκφράζουμε την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων

Το ΚΚΕ καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού. Ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής "μυρίζει μπαρούτι", ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα

ΑΝΕΛ: Μαύρη Τριτη σήμερα για τις Βρυξέλλες

«Μαύρη Τρίτη σήμερα για τις Βρυξέλλες, πόλη σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη από τα αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό της Βελγικής πρωτεύουσας που σκόρπισαν το θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό. Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά από εκείνη στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Δυστυχώς η τρομοκρατία είναι μια ύπουλη απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες του Δυτικού κόσμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βελγικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές».

Ποτάμι: Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση εναντίον όλων των πυρήνων που γεννούν τρόμο

«Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση εναντίον όλων των πυρήνων που γεννούν τρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Μάλιστα το Ποτάμι τονίζει ότι «θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά σε φωνές μίσους που ευνοούν χυδαία ένστικτα σαν αυτά των μακελάρηδων. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη τους. Και δεν πρέπει να τους την χαρίσουμε. Διότι έχουμε επιλέξει τον Πολιτισμό από τη Βαρβαρότητα». Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «σ' αυτό τον παράλογο πόλεμο εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τώρα με τους Βέλγους, με όλους εκείνους που είναι πιθανά θύματα ενός ημιπαράφρονα φανατικού επειδή γεννήθηκαν ή ζουν ή επισκέπτονται περιοχές και χώρες όπου "κατοικεί ο διάβολος"». Για το Ποτάμι «ο φόβος των κληρονόμων του Διαφωτισμού πρέπει να μετατραπεί σε Ορθό Λόγο που θα αποδώσει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά ευθύνες», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε ό,τι χρειαστούν.

Λαϊκη Ενότητα: Η απάντηση στην βαρβαρότητα των τζιχαντιστών είναι ο αγώνας για περισσότερη διακαιοσύνη και δημοκρατία

Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποτρόπαιες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων.
Η απάντηση στην βαρβαρότητα των φανατικών τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να είναι η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα, ο περιορισμός των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί στη Μέση Ανατολή.
Αυτό που χρειάζονται τώρα όσο ποτέ οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι η ενίσχυση των ακροδεξιών και νεοφασιστικών αντιλήψεων αλλά ο παλλαϊκός αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη δικαιοσύνη, για προοδευτικές εξελίξεις και κυρίως ο αγώνας για φιλειρηνικές πολιτικές δικαιοσύνης και δημοκρατικής σταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορεί να ανακόψουν τα κύματα των προσφύγων.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις επιλογές του μνημονιακού κατεστημένου, χρειάζεται τώρα όσο ποτέ να αλλάξει πορεία, να σταματήσει να πορεύεται ως άφωνο πιόνι των αντιδραστικών κέντρων της ΕΕ, να αντιδράσει στους ξενοφοβικούς κύκλους της Ευρώπης, που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνευση, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική σταθεροποίηση στην περιοχή μας και τη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΑΡ: Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Βουλή για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στις Βρυξέλλες και τόνισε: «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες και τα θέματα ασφαλείας και βεβαίως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από σήμερα σε όλη Ευρώπη, συνεπώς το ελληνικό κοινοβούλιο, επειδή συνεδριάζει αυτή την στιγμή, πρέπει να εκφράσει την εντονότατη ανησυχία για το τι συμβαίνει, και βεβαίως ευχόμαστε να μην υπάρχουν άλλα θύματα. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Στην δημοκρατική Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Ομόφωνα και απερίφραστα καταδικάζουμε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.»

Οικολόγοι Πράσινοι: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες Να μην γίνουν μοχλός πίεσης ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων Σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σήμερα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, - η οποία σήμερα ταξίδευε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα - δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται αλληλεγγύη. Οι επιθέσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνουν μοχλός πίεσης ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων για σκληρότερη στάση της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, αντίθετα θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι που σήμερα ζητάνε άσυλο από την Ευρώπη, είναι επειδή ζούνε την βία και την τρομοκρατία σε μεγάλη κλίμακα, καθημερινά».

Ένωση Κεντρώων: Άλλο ένα φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης

Άλλο ένα φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης. Δυστυχώς και αυτή τη φορά θρηνήσαμε θύματα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό. Απέναντι στην ωμή βία και την τρομοκρατία ένα έχουμε να πούμε, αργά η γρήγορα η δημοκρατία θα νικήσει.

Αντιδράσεις και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή:
 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο, και το προσφυγικό, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

"Η σημερινή μέρα δεν αφήνει περιθώρια πολιτικής εκμετάλλευσης, σήμερα είμαστε όλοι Βέλγοι" είπε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, και πρόσθεσε ότι, στην Ευρώπη χρειάζεται συνεργασία και να σταματήσουν οι εθνικές λογικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, "αλλιώς τα προβλήματα θα χειροτερεύουν και θα έρθουν στο προσκήνιο δυνάμεις και απόψεις που θα επιδεινώσουν την κατάσταση".

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι σκοπίμως συνδέουν το προσφυγικό πρόβλημα με την τρομοκρατία, προκειμένου να καταλογίσουν ευθύνες στην κυβέρνηση και χωρίς να καταθέτουν κάποια διαφορετική άποψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, για την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαφημιστικές δαπάνες και τις χορηγίεςτων τραπεζών, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε, ότι αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας παθογένειας, την οποία, όπως είπε, συνιστούσε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής όπως το χαρακτήρισε, ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα τις επιχειρήσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είπε τέλος ότι "με την τροπολογία, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο, και ορίζει ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα του 2015, τελειώνει και η σχετική προπαγάνδα που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και καταλόγισε σε ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ότι σκοπίμως διαστρέβλωσαν τα όσα είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, αλλά και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι αναπαρήγαγαν τα δημοσιεύματα, χωρίς να συμβουλευτούν προηγουμένως τα πρακτικά".

 

Την καταδίκη της Νέας Δημοκρατίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τη συμπαράσταση στο λαό του Βελγίου και τη θλίψη για τα θύματα, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης και εκτίμησε, ότι τα γεγονότα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την πολιτική της Ευρώπης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα και τη χώρα μας. Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της, "οδήγησε τη χώρα να είναι σήμερα απομονωμένη δακτυλοδεικτούμενη με κλειστά σύνορα".

Τη θλίψη του για τους νεκρούς των επιθέσεων στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και πρόσθεσε ότι ελπίζει να μην γίνουν και στην Ελλάδα όσα γίνονται και στην Ευρώπη, αν και σημείωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος.

"Η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι θέμα αρχής" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, και πρόσθεσε, ότι η συγκεκριμένη μορφή τρομοκρατίας ασκήθηκε στο παρελθόν από κύκλους του φασισμού και σήμερα αποτελεί "εργαλείο στα χέρια των φανατικών του Ισλάμ, με στόχο τον απλό πολίτη στα κέντρα και τις γειτονιές των πόλεων". Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι με τις "άφρονες" όπως τις χαρακτήρισε πολιτικές της στο μεταναστευτικό, οδηγηθήκαμε στην αναγκαία πλέον εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει ψηλά στην ατζέντα του την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δημιουργούνται έτσι κίνδυνοι για τη χώρα.

 

Την άποψη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα διαμορφώσουν ακόμη χειρότερες συνθήκες για τη διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στον τόπο μας, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Καραθανασόπουλος. Είπε ότι με πρόσχημα το προσφυγικό, αναδεικνύεται ο αναβαθμισμένος ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα την προώθηση της συνδιαχείρησης στο Αιγαίο σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης, ότι ευθύνες γι' αυτό δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά όλα τα κόμματα που θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και η Ε,Ε αποτελούν τους παράγοντες επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος.

 

«Ζούμε μια αποφράδα ημέρα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και τόνισε ότι "απαιτείται όσο ποτέ ψυχραιμία και σύνεση, έτσι ώστε να αποφύγουμε όλα αυτά που μπορούμε να υποστούμε ως Ενωμένη Ευρώπη και ως κόσμος ολόκληρος". Πρόσθεσε, ότι το μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, είναι το προσφυγικό - μεταναστευτικό και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για το "ολέθριο" όπως είπε "ψευδό-ανθρωπιστικό κάλεσμα των «κολασμένων» όλου του κόσμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την "συμμετοχή της στις πρώτες φάσεις της αποσταθεροποίησης του αραβικού κόσμου, την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της, για τις λανθασμένες εκτιμήσεις και στα μέτρα και στις πράξεις".

 

Την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο καταδίκασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος όμως εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, στα θέματα της αξιολόγησης και του προσφυγικού. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι "προσπαθεί να πείσει ότι κατά το παρελθόν όλα γίνονταν καλά και δεν υπάρχει λάθος", ενώ τόνισε ότι "οι στιγμές είναι δύσκολες και δεν δικαιολογούν υψηλούς τόνους".,

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)