to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 28.01.2019

Πολιτική

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου

Την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ (μικτά) μηνιαίως (δηλαδή κατά 11%) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών (δηλαδή αύξηση 27%), ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου  μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».

Το σχόλιο Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: 

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ.

Σήμερα μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ. Αύξηση που θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε.

Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος

Όπως αναλυτικά αναφέρει ο Περισσός:

«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά.

Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Ένωση Κεντρώων: Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει» αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

Ποτάμι: «O κ.Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά»

«O κ.Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προσθέτει «υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας».

«Σήμερα ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ. Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας» σημειώνει το Ποτάμι και επισημαίνει ότι «όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων. Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας όσους νόμους κι αν περάσει ο κ.Τσίπρας».

ΛΑΕ: Προεκλογικά κυβερνητικά πυροτεχνήματα πάνω στα ερείπια της ανεργίας, των μισθών και των εργασιακών σχέσεων

Σε ότι αφορά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού η Λαϊκή Ενότητα σημειώνει τα  εξής:

1.      Μιλάει για μείωση της ανεργίας. Παρουσιάζει τα στοιχεία της έρευνας  ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΛ.ΣΤΑΤ. και σύμφωνα με αυτήν το μήνα Οκτώβριο  είχαμε 862.400 άνεργους και ποσοστό 18%. Ο ΟΑΕΔ όμως για το ίδιο  διάστημα παρουσιάζει 1.002.269 εγγεγραμμένους άνεργους δηλαδή 140  χιλιάδες περισσότερους ενώ για το μήνα Δεκέμβριο η ανεργία ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα και οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 1.116.816.  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι αφού υπάρχουν  πολλοί οι οποίοι δεν κάνουν σχετική δήλωση καθώς και το ότι τα τελευταία  χρόνια αυξήθηκε η μερική απασχόληση σε βάρος της πλήρους και επίσης  αυξήθηκε η μετανάστευση ιδίως των νέων. 

2.      Μιλάει για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα πρέπει να πούμε ότι  η ρύθμιση για την επεκτασιμότητα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου  έχει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που για τη συντριπτική πλειοψηφία  των μισθωτών καθίσταται κενό γράμμα. Σχετικό με την επεκτασιμότητα είναι  και το ζήτημα της συρροής. Αν κάπου δεν υπάρχει κλαδική ήομοιοεπαγγελματική σύμβαση υπάρχει μόνο επιχειρησιακή. Τέλος δεν υπάρχει  καμιά πρόβλεψη για τη ρύθμιση που έλεγε πως όταν λήγει μία σύμβαση οι  όροι τους ακολουθούν το μισθωτό σε όλο τον εργασιακό του βίο και επίσης  δεν λέει τίποτε για το στραγγαλισμό που συνεχίζει να υφίσταται στον  Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που ήταν το τελευταίο  αποκούμπι της εργατικής πλευράς.

3.      Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 64 €  μηνιαίως και του υποκατώτατου κατά 140 €. Τα ποσά είναι μικτά προ φόρων  ενώ εκκρεμεί και η μείωση του αφορολόγητου που θα καταστήσει την αύξηση  δώρο άδωρο. Οι εξαγγελίες απέχουν πολύ από την επαναφορά του κατώτατου  μισθού στα 751€ και έτη φωτός από τη δηλωμένη εξαγγελία για καθορισμό   του κατώτατου μισθού με συλλογική σύμβαση. Παράλληλα και σε ότι αφορά  την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος υποκατώτατου μισθού υπάρχει  υποχρέωση συμμόρφωσης της χώρας από το 2017 που πάρθηκε η καταδικαστική  απόφαση για την Ελλάδα για παραβίαση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη από  τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κλείνοντας σημειώνουμε πρώτον, πως για τα παραπάνω, προς δόξαν της ανεξαρτησίας της χώρας και της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια, η κυβέρνηση  τα προώθησε  έφερε αφού πήρε πρώτα την έγκριση των «θεσμών» και δεύτερον  πως ακόμη κι’ αυτές οι εξαγγελίες προκειμένου να μη μείνουν κενό γράμμα  θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους από  κοινού κατεδάφισαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)