to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 15.01.2019

Πολιτική

Διεγράφη ο Σπύρος Δανέλλης μετά την απόφαση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θέτει εκτός της ΚΟ του κινήματος τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η απάντηση του Σπ. Δανέλλη στον Μητσοτάκη: Γνώμονάς μου η συνέπεια, σε όλη τη διαδρομή μου

Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης απάντησε τη Δευτέρα στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή σε αντίθεση με τη γραμμή του Ποταμιού να μην δείξει τη εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θέτει εκτός της ΚΟ του κινήματος τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη.

 

Οι αντιδράσεις στελεχών

Εκτός Κ.Ο. ο βουλευτής του Ποταμιού  ο Σπύρος Δανέλλης  ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου  Δημήτρης Τσιόρδας. Είναι απόφαση του συνεδρίου του Ποταμιού και της Κ.Ο. ότι «Το Ποτάμι» θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η στάση του κ. Δανέλλη είναι αντίθετη προς αυτές τις αποφάσεις υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ως προς τη θέση του  Ποταμιού  για τη συμφωνία των Πρεσπών  ο κ.  Τσιόρδας τόνισε ότι η θέση του Ποταμιού δεν αλλάζει  αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το πολιτικό περιβάλλον πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση και συνέστησε υπομονή  για τη διευκρίνηση του πώς θα συνδυαστούν αυτά τα δύο θέματα .  Προηγουμένως  χαρακτήρισε ευτελιστική  για τη πολιτική, τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη  και αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ Τσιόρδας,  συγκροτείται πλέον από βουλευτές που προέρχονται από εδώ και από εκεί χωρίς να έχει λαϊκή νομιμοποίηση καθώς  η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ είχε ανακοινωθεί προεκλογικά.

"Δυσάρεστη εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Γ. Μαυρωτάς ότι ο κ. Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το πρωί στην ΕΡΤ1. Τα αρμόδια όργανα, οι επιτροπές δεοντολογίας θα αναλάβουν και το βλέπω δύσκολο να παραμείνει ο κ. Δανέλλης στο Ποτάμι.

Ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι θα αναθεωρηθεί η στάση του Ποταμιού αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ το αιτιολόγησε ότι αυτό θα γίνει λόγω των διαφορετικών μηνυμάτων που έχουν από την βάση.

Θετική η προδιάθεση μας στη Συμφωνία αλλά θα θέλαμε η κυβέρνηση να κάνει αμέσως μετά εκλογές, δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς. Καμία ενόχληση δεν έδειξε ωστόσο στην περίπτωση που δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών αν  πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ. "Αυτές είναι οι συνταγματικές διαδικασίες" απάντησε.

Αν δεν διαγραφεί ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, φεύγω εγώ, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός.

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπάρχει στο ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: «Αν δεν διαγραφεί ο Δανέλλης, φεύγω εγώ από το Ποτάμι».

Εξάλλου, ο Γρ. Ψαρριανός δήλωσε πως μετά τη δήλωση Δανέλλη ότι ο ίδιος θα ψηφίσει την κυβέρνηση και την αναμενόμενη διαγραφή του από την ΚΟ του Ποταμιού, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση» για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Ποτάμι να αποχωρήσει από την ψηφοφορία εκείνη, λέγοντας πως «είναι μια εκδοχή να αποχωρήσουμε, θα το συζητήσουμε».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών άφησε ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 στη σκιά της απόφασης Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

«Σαφώς σαφώς επηρεάζει η στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης.
Μιλώντας για την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη ο βουλευτής του Ποταμιού παρατήρησε ότι «όποιος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης στον παρόντα χρόνο και στο μέλλοντα».

Ερωτηθείς για το αν θα διαγραφεί ο κ. Δανέλλης, ο Σπύρος Λυκούδης απάντησε ότι «όταν ένας μη κυβερνητικός βουλευτής περνάει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτομάτως επέρχεται μια ρήξη. Δεν είναι τιμωρία ή θυμός, είναι μονόδρομος, είναι προφανή αυτά τα πράγματα».
Όσον αφορά, τέλος, τη δική του θέση ο κ. Λυκούδης είπε ότι «εγώ από την πρώτη στιγμή είπα, και δεν έχω μετακινηθεί καθόλου, ότι εγώ τη βρίσκω θετική αλλά εάν αυτή μου η θετική στάση μεταφραστεί σε ψήφο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι συναρτημένο από το πώς θα έρθει, το χρόνο που θα έρθει κτλ.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)