to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι αντάρτες των... πιστωτικών καρτών

«Είναι χρέος των ελεύθερων ανθρώπων να αντισταθούν στη νέα επιχείρηση καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του Μεγάλου Αδελφού» δηλώνει η κάργα «αντισυστημική» ναζιστική οργάνωση


Eίναι φανερό ότι έχει ληφθεί η απόφαση για την επιβολή του «πλαστικού χρήματος» (με τις τραπεζικές κάρτες και τις άλλες ηλεκτρονικές κινήσεις χρήματος) σε όλες τις συναλλαγές με στόχο τη φοροδιαφυγή (δηλαδή για την εκτεταμένη μη έκδοση παραστατικών ή την κλοπή του ΦΠΑ, κυρίως από τα μεσοστρώματα).

Ηδη κάποιες επαγγελματικές ομάδες σαν τους γιατρούς, αλλά και πολιτικά κόμματα, αντιδρούν. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στις θεμιτές διαφωνίες που εγείρονται για τις υψηλές τραπεζικές προμήθειες ανά συναλλαγή (1% έως 2%) με το ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες θα μετακυλιστούν -μαζί με τον ούτως ή άλλως υψηλό ΦΠΑ- στον απλό καταναλωτή.

Ελληναράδες μαζί με τους ...εναλλακτικούς «Πειρατές» να γίνουν οι νέοι... 300 που θα στηθούν στις σημερινές Θερμοπύλες γιά να σταματήσουν την επέλαση των καρτών που έχουν και το... εγχάραγμα του Αντίχριστου | 

Με πρώτη την κατ’ εξοχήν λαϊκιστική, βίαιη και κάργα «αντισυστημική» οργάνωση Χρυσή Αυγή, αναπτύσσεται ήδη μια «δομική κριτική» σε κάθε μέτρο διάδοσης του «πλαστικού χρήματος».

Η οργάνωση θεωρεί ότι πρόκειται για ένα αντιλαϊκό σχέδιο υπέρ του κεφαλαίου και των τραπεζών, καταστροφικό για τον Ελληνισμό: «H νέα προπαγανδιστική εκστρατεία της κατοχικής κυβέρνησης των μνημονίων», γράφει η Χ.Α. στις 5/10/2015, «βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των υπόδουλων Ελλήνων. Είναι χρέος των ελεύθερων ανθρώπων να αντισταθούν στη νέα επιχείρηση καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του Μεγάλου Αδελφού».

Ποιους δείχνουν οι ναζί

Ανάμεσα στους εχθρούς που ωφελούνται από τις συναλλαγές με τις τραπεζικές κάρτες, κατά τους ναζιστές, βρίσκονται: «το μνημονιακό κράτος που εισπράττει άμεσα τον ληστρικό ΦΠΑ που αυθαίρετα θεσπίζει και αυξάνει [...] και που εισπράττει αυτόματα από τους λογαριασμούς των πολιτών χρήματα που “οφείλουν” από τις αυθαίρετες και ληστρικές φοροεπιδρομές».

Αυτός δε που χάνει από αυτή την επιβολή «καθεστώτος του Μεγάλου Αδελφού» είναι «μόνο ο Ελληνας μικροεπαγγελματίας» που «με εξαντλημένη την αγοραστική κίνηση, η στέρηση και αυτών των λίγων μετρητών που του επιτρέπουν να κάνει τις αναγκαίες αλχημείες για να βγάλει τον μήνα του, θα οδηγήσει τους επαγγελματίες στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους».

Το μήνυμα της Χρυσής Αυγής εμφανώς χαϊδεύει τ’ αυτιά της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής. Από κει άλλωστε στρατολογεί τους «ταπεινωμένους» εθνικά Ελληναράδες για να τους δηλητηριάσει πρώτα με συνωμοτικές αντιεβραϊκές θεωρίες κι ύστερα με το μίσος κατά του οποιουδήποτε Αλλου (αλλόδοξου, αλλόθρησκου, πρόσφυγα, μαύρου, αριστερού, αναρχικού, «αδελφής» κ.ο.κ.).

Από τα μεγάλα λόγια για «το τραπεζικό πραξικόπημα», «τις κατοχικές κυβερνήσεις» και τα πουλημένα μνημονιακά κόμματα της τραπεζοκρατίας που «ανάγκασαν όλους τους πολίτες να συναλλαγούν μέσω των ΑΤΜ στις πρώτες δύο εβδομάδες της τραπεζικής αργίας», καταλήγουν στο σύνθημα: «Να πούμε όχι στις κάρτες».

Θεωρούν ότι «η χρήση μετρητών είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ελευθερία των συναλλαγών και η προστασία του πολίτη». Μέχρι και τη δημοκρατία, τα προσωπικά μας δεδομένα και τις ελευθερίες μας δηλαδή, είναι ικανοί οι χρυσαυγίτες να μας πουλήσουν ότι υπερασπίζονται για να ενισχύσουν στην πραγματικότητα το... αστείο λαϊκό οικονομικό τους πρόγραμμα υπέρ της φοροδιαφυγής.

Ομως περίπου το ίδιο σκεπτικό διακινεί και ένα αυτοπροσδιοριζόμενο ως ριζοσπαστικό, πλην όμως και ολίγον νεοφιλελεύθερο, νέο κόμμα, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

«Για σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή που διάφοροι μας παροτρύνουν να υιοθετήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», γράφει η ιστοσελίδα των Πειρατών, «εκτός του μη αμφισβητούμενου γεγονότος ότι οι συναλλαγές μας αρχειοθετούνται σχηματίζοντας το πλήρες αγοραστικό προφίλ μας, πληρώνουμε άμεσο φόρο (ακριβώς όπως τον ΦΠΑ) 1,5-2% στις τράπεζες και τις παρατρεχάμενες εταιρείες τεχνολογίας [...], κάτι που σημαίνει ότι μόνο με μια υποτιθέμενη αποκλειστική χρήση (χωρίς δηλαδή το κόστος απόκτησης του εξοπλισμού) πιστωτικών καρτών επί έναν χρόνο μία μικρομεσαία επιχείρηση με τζίρο π.χ. 16.000 €, δημιουργεί αυτόματα ένα χρέος προς την τράπεζα ύψους 320 €, περίπου δηλαδή όσο ο ετήσιος φόρος ενοικίου της».

Υπολογισμοί με το 2%

Ας βάλουμε λοιπόν κάτω τα πράγματα και ας τα μετρήσουμε: Το 2% είναι υπερβολικά πολύ για κάτι που θα είναι υποχρεωτικό ίσως και αυτοματοποιημένο. Πρέπει να είναι δέκα φορές μικρότερο. Αλλά το επιχείρημα ότι αυτοί που χρωστάνε στο Δημόσιο θα βλέπουν τις εισπράξεις τους να πηγαίνουν κατευθείαν στην Εφορία αντί να μένουν στο ταμείο τους, παραείναι ηλίθιο.

Επί της γενικής αρχής «ιδιωτικότητα και συλλογή στοιχείων καταναλωτικής συμπεριφοράς», υπάρχει το γνωστό ζήτημα στο ευρύτερο σύγχρονο πλαίσιο της καταγραφής των πάντων (τηλεφωνικές κλήσεις, τι διαβάζουμε και τι γράφουμε στο ίντερνετ, πού βρισκόμαστε με το GPS του κινητού μας κ.λπ.).

Υπάρχει επίσης και ζήτημα ποιος ελέγχει το χρήμα, πόσο δηλαδή το τραπεζικό σύστημα που το μαζεύει κερδοσκοπεί και αυθαιρετεί εναντίον των κοινωνικών αναγκών, αλλά κι αυτό χρειάζεται μεγάλη πολιτική συζήτηση.

Στο επίμαχο θέμα όμως της φοροδιαφυγής, είναι βέβαιο ότι οι τραπεζικές κάρτες και όλες οι ηλεκτρονικές χρηματικές συναλλάγες θα τη δυσκολέψουν πολύ, αλλά κι αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν και άλλα όπλα για την καταπολέμησή της και πολλά παραθυράκια να κλείσουν ο υπουργός Τρ. Αλεξιάδης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επειδή ωστόσο ορισμένοι θα ισχυριστούν ότι με το ηλεκτρονικό χρήμα χτυπιέται κυρίως η μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή των μαγαζιών και των αυτοαπασχολούμενων, είναι κρίσιμο να χτυπηθεί αμέσως και ακόμα πιο σκληρά και η μεγάλη φοροδιαφυγή ώστε να είναι δίκαιος ο ανταγωνισμός και να μη χρησιμεύσει τελικά ούτε ως άλλοθι λαϊκιστικών ανοησιών (πιάστε πρώτα τα μεγάλα ψάρια κι αφήστε εμάς... τους φτωχούς μαυραγορίτες), ούτε βεβαίως και να αξιοποιηθεί ως μέσο για να καθαρίσει το τοπίο υπέρ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)