to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι ανοιχτές πληγές των γυναικών της Γάζας

Με τις εστίες και τα μέσα επιβίωσής τους κατεστραμμένα, με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό αλλά και το στρες που συσσωρεύεται έπειτα από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, κορίτσια και γυναίκες έρχονται μαζικά αντιμέτωπες με πρώιμους γάμους, αυξημένη ενδοοικογενειακή βία και σοβαρές επιπλοκές στην κύηση και τον τοκετό.


«Ενα χρόνο μετά την τελευταία ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η “ανοικοδόμηση” δεν έχει αρχίσει, ούτε για τα σπίτια ούτε για τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών και παιδιών που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», έλεγε στον γυναικείο ιστότοπο WomensENews η δρ Γκάντα αλ-Τζάμπντα, υπεύθυνη για τη Γάζα του Τμήματος Υγείας της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Η ισραηλινή επιχείρηση (Ιούλιος-Αύγουστος 2014) στοίχισε τη ζωή σε 2.104 Παλαιστίνιους, από τους οποίους οι 1.462 ήταν άμαχοι -ανάμεσά τους 495 παιδιά και 253 γυναίκες-, ενώ περισσότερα από 100.000 σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με τις εστίες και τα μέσα επιβίωσής τους κατεστραμμένα, με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό αλλά και το στρες που συσσωρεύεται έπειτα από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, κορίτσια και γυναίκες έρχονται μαζικά αντιμέτωπες με πρώιμους γάμους, αυξημένη ενδοοικογενειακή βία και σοβαρές επιπλοκές στην κύηση και τον τοκετό.

Είναι ενδεικτικό, όπως εξηγεί η δρ Αλ-Τζάμπντα, ότι τον τελευταίο χρόνο οι γάμοι έφηβων αυξήθηκαν κατά 33%. Για πολλές οικογένειες είναι ο μόνος τρόπος να προσφέρουν ασφάλεια στις κόρες τους, αλλά έτσι τους στερούν την ομαλή τους ανάπτυξη και υπονομεύουν την υγεία τους καθώς μια κύηση στην εφηβεία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για μητέρες και έμβρυα.

Το μετατραυματικό στρες έχει συνέπεια αυξημένες αποβολές και πρόωρες γεννήσεις. Ενώ από πέντε περιοχές όπου δρα η UNRWA, η μεταπολεμική Γάζα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας.

Οι δε ανέχεια και απομόνωση συμβάλλουν στην τεράστια αύξηση της βίας κατά των γυναικών. Το πρώτο επτάμηνο μετά τον πόλεμο καταγράφηκαν 795 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας από 500 το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτές τις γυναίκες, αλλά και στις Ισραηλινές που επίσης υφίστανται τα δεινά του πολέμου (73 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στον τελευταίο) αφιερώνει η οργάνωση «Γυναίκες Προωθούν την Ειρήνη» τις 50 ημέρες δράσης τους, όσες και ο πόλεμος.

Ξεκίνησαν με μια συμβολική απεργία πείνας που καθημερινά κάνουν εναλλασσόμενες ομάδες μελών της μπροστά στο σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Βασικό τους αίτημα να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστίνης, όπως εξήγησαν και σε γράμμα που του έστειλαν: «Τις επόμενες μέρες θα μας βλέπεις κάθε φορά που θα βγαίνεις ή θα μπαίνεις στο σπίτι σου, καθισμένες στην γωνία, μέρα και νύχτα. Σε καλούμε να επιστρέψεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί μια πολιτική λύση, για να αποτραπεί ο επόμενος πόλεμος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)