to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 20.05.2020

Οικονομία

Οι ανακοινώσεις Άδωνι Γεωργιάδη: Ασάφειες και αοριστίες για «ενίσχυση ρευστότητας»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση για των κυβερνητικών μέτρων, ο Άδωνις Γεωργιάδης φυσικά δεν παρέλειψε να «διαφημίσει» τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στην οικονομία που ...θα έρχονταν αν δεν προέκυπτε η επιδημία και βεβαίως να περιαυτολογεί για τις παρεμβάσεις του υπ. Ανάπτυξης.


Επί της ουσίας ωστόσο, οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε εκτιμάται πως είναι ανεπαρκείς και εντελώς ασαφείς, ενώ θα αφήσουν εκτός πλήθος επιχειρήσεων να παλεύουν με τις συνέπειες της κρίσης.

Ο υπ. Ανάπτυξης μεταξύ άλλων είπε:

- «Ο κύριος στόχος που έχουμε δεν είναι φυσικά να αποφύγουμε την ύφεση, είναι αναπόφευκτη για το έτος 2020, αλλά να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το εύρος της και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία μας ώστε το 2021 να είναι ένα έτος «πολύ μεγάλης» ανάκαμψης».

- Σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, ξεκίνησε ξανά η δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και δίνει κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως «από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τώρα, περισσότερες από 40.000 επιπλέον επιχειρήσεις μπήκαν για να κάνουν αίτηση παροχής ρευστότητας μέσα από αυτό το εργαλείο», ενώ είπε πως «στο διάστημα που η πλατφόρμα έμεινε κλειστή μετά το πρώτο πενθήμερο όταν, κυριολεκτικά, έγινε ανάρπαστο το προϊόν αυτό, μπορέσαμε και μεταφέραμε επιπλέον πόρους και έτσι αυξήσαμε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο με τη μόχλευση από το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πλέον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ».

- Στις 26 Μαΐου λήγει η δεκαπενθήμερη προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία, μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιούνιου, για να ξεκινήσει το εγγυοδοτικό εργαλείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

Για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία:

-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισεκατομμύρια,

-Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

-Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής.

-Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

-Αύξηση δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.

-Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

-Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το σύνολο όλων αυτών των δράσεων, μαζί με την αύξηση του ΤΕΠΙΧ - σύμφωνα πάντα με τον Άδωνι Γεωργιάδη - φτάνει στο 1 δις 880 εκατ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσει έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.

- Πριν από λίγες μέρες λάβαμε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές πρόσθετης ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

- Σήμερα, «υπέγραψα το νέο κύκλο για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ και την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ».

- Εγκρίναμε σε έργα ΣΔΙΤ τέσσερα 4 νέα έργα ύψους 365 εκατομμυρίων, ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται οκτώ έργα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε ενεργοποιήσει ειδικές συνεργασίες με την EIB και την EBRD για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη έργων ΣΔΙΤ, ώστε οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα έργα αυτά, να εξασφαλίσουν εύκολη και φτηνή χρηματοδότηση.

- Εχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος του χρόνου και πρόσφατα εγκρίναμε νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατομμύρια ευρώ. 

- Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία θέτει σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον κάθε συναρμόδιο Υπουργό.

- Δημιουργούμε μηχανισμό ωρίμανσης των έργων, όπως ακριβώς πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορούμε να παρακολουθούμε και την ωρίμανση των μελετών κα την πορεία υλοποιήσεων των έργων και ταχύτερης απορρόφησης όλων των χρηματοδοτικών πόρων που χρειαζόμαστε.

Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027, το οποίο έχει εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από τις αρχές του νέου χρόνου, προστίθενται οι πόροι από το European Recovery Fund ώστε με επιπλέον πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

- Η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια σε επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά και εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιό μας για τις μικροπιστώσεις έτσι ώστε και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση έστω σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)