to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:03 | 03.09.2013

Διεθνή

Οι Αμερικανοί διαφωνούν με τη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας

Αντίθετοι με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εμφανίζονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδοθεί σε μια "εκστρατεία" για να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για να αρχίσει μια τέτοια επιχείρηση.


Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ: το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια. Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Η έρευνα του Pew έγινε στο διάστημα 29η Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων ενώ η δεύτερη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.012 ατόμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)