to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 28.02.2017

Πολιτισμός

Οι «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, για πρώτη φορά από το Εθνικό και το Θέατρο Τέχνης

Τη θεατρική μεταφορά της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» φέρνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε συνεργασία το Εθνικό θέατρο και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Το εμβληματικό αυτό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας θα παρουσιαστεί σε τρεις φάσεις από μία ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα συμμετάσχει στο διετές αυτό εγχείρημα, μοιράζοντας τη διαδρομή του ανάμεσα στα δύο θέατρα


Τη θεατρική μεταφορά της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες» φέρνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, σε συνεργασία το Εθνικό θέατρο και το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Το εμβληματικό αυτό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας θα παρουσιαστεί σε τρεις φάσεις από μία ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα συμμετάσχει στο διετές αυτό εγχείρημα, μοιράζοντας τη διαδρομή του ανάμεσα στα δύο θέατρα.

Η εκκίνηση του εγχειρήματος ανήκει στη σκηνοθέτη Έφη Θεοδώρου που παραλαμβάνει το πρώτο μέρος της τριλογίας, τη «Λέσχη», η οποία θα ανέβει από τις 17 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου στο Yπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5).

Στη «Λέσχη», η δράση τοποθετείται στα Ιεροσόλυμα το καλοκαίρι του 1942, την κρίσιμη εκείνη στιγμή που τα χιτλερικά στρατεύματα προελαύνουν στη Μέση Ανατολή και η έκβαση του πολέμου φαίνεται να γέρνει υπέρ του 'Αξονα. Σε μια κάπως ιδιόμορφη πανσιόν της πόλης συνωστίζονται άνθρωποι όλων των φυλών και των θρησκειών, «ναυάγια της καταιγίδας που σαρώνει τον κόσμο».

Ανάμεσά τους ο Μάνος Σιμωνίδης, ένας Έλληνας αριστερός διανοούμενος που βρίσκεται σε ρήξη με την παράνομη αντιφασιστική οργάνωση στην οποία ανήκει και η Έμμη Μπόμπρετσμπεργκ, η όμορφη σύζυγος ενός υπουργού της πρώην αυστριακής κυβέρνησης, που αναστατώνει τον ανδρικό πληθυσμό με το διάχυτο ερωτισμό της. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας βαθύς όσο και αδιέξοδος έρωτας που θα πυροδοτήσει τη δράση στην ακυβέρνητη πολιτεία - ή σωστότερα σε μια πολιτεία που κυβερνάται από μια σειρά από κρυφούς, αλλά ισχυρότατους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

Έρωτας και πολιτική, πόλεμος και διανόηση συμπλέκονται στη «Λέσχη», αλλά πάνω από όλα κυριαρχεί το θέμα της μοναξιάς, καθώς όλα τα πρόσωπα της επικής αυτής τοιχογραφίας ζουν «μόνοι και ξεκομμένοι, στο περιθώριο του κόσμου, του έθνους τους», ο καθένας τους «τυλιγμένος μέσα σ' ένα κύλινδρο μοναξιάς».

Στην παράσταση της Έφης Θεοδώρου, θα δούμε επί σκηνής δέκα ηθοποιούς να συγκροτούν ένα είδος αφηγηματικής κοινότητας, που όχι μόνο μοιράζεται τους ρόλους του πολυπρόσωπου αυτού μυθιστορήματος, αλλά και αφηγείται την περιπέτεια της συγγραφής και την αγωνία του συγγραφέα, καθώς ενσωματώνει και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του Τσίρκα και από «Τα Ημερολόγια» της Τριλογίας.

Τα επόμενα δυο μέρη της τριλογίας - «Aριάγνη» και «Η Νυχτερίδα»- θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο του 2017 σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και τον Ιανουάριο του 2018 σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.

Παίζουν οι: Θανάσης Βλαβιανός, Θανάσης Δήμου, Ανθή Ευστρατιάδου, Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώτα Μηλίτση, Ηλέκτρα Νικολούζου, Δημήτρης Πασσάς και Μάνος Στεφανάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)