to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:08 | 19.10.2015

Πολιτισμός

Οι αγώνες για την ελευθερία και το προσφυγικό, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολλά χέρια σφίχτηκαν πάνω από έτοιμα συμβόλαια, εκατοντάδες συμφωνίες έκλεισαν και άπειρα πλήθη κόσμου κυκλοφόρησαν και φέτος στις απέραντες αίθουσες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που ολοκληρώθηκε στις 18/10, παρακολουθώντας τη βιβλιοπαραγωγή από τις πιο διαφορετικές χώρες του πλανήτη.


Ποιοι ακριβώς, όμως, ήταν οι στόχοι της έκθεσης; Ποιοι ήταν οι τομείς προς τους οποίους έστρεψε πρωτίστως την προσοχή της και ποια ήταν τα ζητήματα που θέλησε κυρίως να αναδείξει; Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τη Μαριφέ Μπόιξ Γκαρσία (Marife Boix Garcia ) , αντιπρόεδρο της Έκθεσης για την παρακολούθηση της ανάπτυξης της εκδοτικής αγοράς στη Νότια Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

«Εκείνο που επικράτησε κατά τη γνώμη μου στη λογική της Έκθεσης, κι αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει πρώτη φορά, είναι η πολιτική διάσταση» τονίζει η Μαριφέ Μπόιξ. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως την τιμώμενη χώρα αποτελεί η Ινδονησία, ένα έθνος που αντιμετώπισε ένα πολύχρονο και ιδιαιτέρως καταπιεστικό δικτατορικό καθεστώς. Μιλώντας στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Σαλμάν Ρούσντι υπερασπίστηκε ακριβώς αυτό το οποίο στερήθηκε επί δεκαετίες η Ινδονησία: την ελευθερία» επισημαίνει η ίδια. « Από την Έκθεση δεν λείπουν επίσης η ανησυχία και ο προβληματισμός για όσα συμβαίνουν επί των ημερών μας στις γραμμές των συνόρων, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται καθημερινά, για τις χιλιάδες των προσφύγων που συρρέουν στη Γερμανία. Ζητήσαμε φέτος και εξασφαλίσαμε από τους γερμανούς εκδότες έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων με σκοπό να τα προσφέρουμε σαν δώρο στους πρόσφυγες-επισκέπτες της Έκθεσης - όλοι οι πρόσφυγες έχουν δωρεάν είσοδο».

Το ζήτημα των ψηφιακών μέσων και των εταιρειών παροχής τους, που επιζητούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τον εκδοτικό κόσμο, ήταν κάτι που φάνηκε να απασχολεί ιδιαιτέρως τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Γιατί αυτή η έμφαση; «Κι αυτό δεν είναι ακριβώς καινούργιο στοιχείο. Υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι περισσότεροι ήταν κουμπωμένοι απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία: την υποπτεύονταν, τη φοβούνταν, ενδεχομένως και την απέρριπταν. Εκείνο που συνειδητοποιήθηκε φέτος» παρατηρεί η αντιπρόεδρος της διοργάνωσης « είναι πως η ψηφιακή τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον μέλλον, αλλά άμεσο και επιτακτικό παρόν. Όλοι πια καταλαβαίνουν πως αν είναι σωστά προετοιμασμένοι ψηφιακά, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες διείσδυσης στην αγορά. Η Έκθεση επέμεινε από αυτή την άποψη στην παρουσίαση των hotspots: νέες ψηφιακές εφαρμογές σε σχέση με τη εκπαίδευση, αλλά και με τις επιστήμες ή την εκδοτική παραγωγή».

Η 67η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης επέμεινε, πάντως, και σε ένα άλλο ζήτημα: η εβδομάδα που πέρασε στις αίθουσές της ήταν εβδομάδα κατά την οποία αφιερώθηκαν ατέλειωτες ώρες συζητήσεων στα δικαιώματα της μετάφρασης. «Μα, η μετάφραση έχει εξελιχθεί στα χρόνια μας σε εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της εκδοτικής δραστηριότητας» λέει η Μαριφέ Μπόιξ: «Όλες οι χώρες ενδιαφέρονται να προσφέρουν όσο πιο καλές και πολλές πληροφορίες μπορούν για τη μετάφραση. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να γίνουν συγκρίσεις με βάση το τι διατίθεται στην κάθε χώρα ξεχωριστά και τέτοιες συγκρίσεις δεν μπορεί παρά να είναι επωφελείς για όλα τα μέρη».

Τι ακριβώς έγινε φέτος στην Έκθεση με τον τομέα ευθύνης της συνομιλήτριάς μας που είναι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής; «Να πω καταρχάς πως χαίρομαι που η Ελλάδα κατόρθωσε να είναι και αυτή τη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Το περίπτερό της έχει το ίδιο μέγεθος με το περσινό και αυτό συμβαίνει και με το περίπτερο της Πορτογαλίας. Αντίθετα, τα περίπτερα της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι κάπως μικρότερα. Ανεξαρτήτως αυτών, όλες οι εκδοτικές αγορές του Ευρωπαϊκού Νότου δείχνουν να βελτιώνονται. Αφού έφτασαν στο χείριστο δυνατό σημείο, η αρνητική πορεία σταμάτησε και τώρα αρχίζει η επανάκαμψη. Όσο για τη φετινή παρουσία των χωρών της Λατινικής Αμερικής, είναι σαφώς μεγαλύτερη και καλύτερη. Και θα εκτιμήσουμε περισσότερο την προσπάθειά τους αν σκεφτούμε το ύψος των δαπανών που απαιτήθηκαν προκειμένου να ταξιδέψουν στη Φρανκφούρτη. Καλύτερη υπήρξε επίσης φέτος ως προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής η εκπροσώπηση των πανεπιστημιακών τους εκδόσεων. Το περίπτερο του Μεξικού είχε ένα εντυπωσιακό design, αλλά, δυστυχώς, λιγότερους εκδότες. Λιγότεροι ήταν και οι εκδότες από τη Βραζιλία, λόγω της ύφεσης που πλήττει τον τελευταίο καιρό τη χώρα» καταλήγει η αντιπρόεδρος της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)