to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 07.03.2018

Έλλη Ζώτου

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Οι Άγγλοι «πατέρες» της ναζιστικής Combat 18

Η πανευρωπαϊκή μήτρα της Combat 18 είναι η οργάνωση Blood and Honour (μετάφραση: Αίμα και Τιμή), που παραπέμπει ευθέως στους ναζί. Η Blood and Honour, η οποία ιδρύθηκε το 1987, έχει περισσότερο προπαγανδιστικό ρόλο ή ορθότερα παρουσιάζεται ως ο «πολιτιστικός τους φορέας», που διοργανώνει συναυλίες με μουσική που υμνεί τη «λευκή υπεροχή» και συνάμα πουλάει μπλουζάκια, πόστερ, σημαίες με ναζιστικά σήματα ή από τα «λευκά συγκροτήματα» που προμοτάρουν την υπεροχή της άριας φυλής σε όλη την Ευρώπη.


Η πανευρωπαϊκή μήτρα της Combat 18 είναι η οργάνωση Blood and Honour (μετάφραση: Αίμα και Τιμή), που παραπέμπει ευθέως στους ναζί. Η Blood and Honour, η οποία ιδρύθηκε το 1987, έχει περισσότερο προπαγανδιστικό ρόλο ή ορθότερα παρουσιάζεται ως ο «πολιτιστικός τους φορέας», που διοργανώνει συναυλίες με μουσική που υμνεί τη «λευκή υπεροχή» και συνάμα πουλάει μπλουζάκια, πόστερ, σημαίες με ναζιστικά σήματα ή από τα «λευκά συγκροτήματα» που προμοτάρουν την υπεροχή της άριας φυλής σε όλη την Ευρώπη. Η Combat 18 συγκροτήθηκε στην Αγγλία το 1992 και ουσιαστικά πρόκειται για τον φορέα διάχυσης ακροδεξιάς - ναζιστικής βίας. Το νούμερο 18 αντιπροσωπεύει τα γράμματα «A» και «Η» του αγγλικού αλφαβήτου, τα αρχικά δηλαδή τους Αδόλφου Χίτλερ.

Στις αρχές της η αγγλική Combat 18 ήταν η ομάδα που παρείχε ασφάλεια στον κύριο φορέα της Ακροδεξιάς στη Βρετανία, το γνωστό BNP (British National Party). Οι πρώτες επιθέσεις της Combat 18 ήταν σε αριστερά βιβλιοπωλεία, γκέι πάμπ και σε ακτιβιστές εναντίον του απαρτχάιντ. Μάλιστα μια από τις δραστηριότητες της ναζιστικής αυτής ομάδας ήταν η έκδοση ενός φυλλαδίου με το όνομα Redwatch, η οποία ήταν μια λίστα με τα ονόματα των «αντιπάλων».

Όμως οι Combat 18, ή αλλιώς C18, δεν απευθύνονταν, όπως άλλα εθνικιστικά και φασιστικά μορφώματα, στον απλό ψηφοφόρο, στον «μέσο άνθρωπο», όπως αρεσκόμαστε να λέμε. Απέρριπταν μάλιστα τις εκλογές και φυσικά μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το ότι τους πρώτους υποστηρικτές τους έψαχναν στους χούλιγκανς της δεκαετίας του 1990 στο Λονδίνο αλλά και σε διπλανές κομητείες όπως το Έσσεξ. Άλλα μέλη του ανήκαν, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, στον χώρο του υποκόσμου.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent», σημειώνεται ότι σχετικά γρήγορα, ήδη από το 1993, απομακρύνθηκαν από το BNP, το οποίο θεωρούσε σε κάποιες περιπτώσεις ότι η Combat 18 τους εξέθετε. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 1997 αυτοπροσδιορίζονταν πια ως φυλετιστές και όχι ως Βρετανοί εθνικιστές. Η ομάδα φέρεται μάλιστα να αντλεί «ιδεολογική έμπνευση» από τις ΗΠΑ, ειδικά από θεωρίες σχετικά με τον φυλετικό πόλεμο.

Επιπλέον η αγγλική Combat 18 ισχυριζόταν ότι είχε υιοθετήσει τη στρατηγική της «ακέφαλης αντίστασης», όρο που βλέπουμε να εμφανίζεται και στους Έλληνες μιμητές τους. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε μικρούς πυρήνες που δρούν αυτόνομα δυσχειραίνοντας τη διείσδυση σε αυτήν των αρχών ή άλλων ανθρώπων. Η τεχνογνωσία αυτή έρχεται από τις ΗΠΑ, και μάλιστα από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Ενδεικτικές της τακτικής μπορεί να θεωρηθούν η επί μήνες τρομοκράτηση και οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μιας οικογένειας Ασιατών στο Ρόμφορντ, στο Έσσεξ , όπου εκτός από τους βανδαλισμούς έφτασαν στο να πετάξουν καυστικό υγρό στο πρόσωπο της μητέρας της οικογένειας.

Ο ιδρυτής της Combat 18 Τσάρλι Σάρτζεντ αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή ισόβιας κράτησης έπειτα από την καταδίκη του το 1998 για τον φόνο ενός «συναγωνιστή του», του Κρις Καστλ, η οποία φέρεται να είχε ως αιτία μια διαμάχη για τα κέρδη από την παράνομη εμπορία CD, μουσικής και άλλων ειδών για... αρίους.

Το 2002 συστάθηκε ένα ακόμα παρακλάδι, η Racial Volunteer Force (RVF - Φυλετική Δύναμη Εθελοντών). Το φόρουμ της Combat 18, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, έκλεισε το 2014 και από τότε έχει αντικατασταθεί ουσιαστικά από ένα e-shop για ναζιστικές ομάδες. Στην ιστοσελίδα της Blood and Honour μπορείς να βρεις ψάχνοντας και ανερμάτιστα κείμενα και συνεντεύξεις σε ακροδεξιά - ναζιστικά φυλλάδια που διακινούν μεταξύ τους οι «αδελφές - οργανώσεις». Ανάμεσα σε αυτά δεν λείπουν και φυλλάδια στα ελληνικά, όπως το «Οmerta Terrormachine».

Tα μέλη της αγγλικής C18 απαγορεύεται να ενταχθούν στη βρετανική αστυνομία ή να δουλεύουν στις φυλακές, ενώ νεοναζιστικές ομάδες με το ίδιο όνομα έχουν εμφανιστεί, εκτός από τη χώρα μας, και σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)