to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 01.08.2020

Πολιτική

Στα επίπεδα του Ιουλίου από σήμερα τα δρομολόγια: Οι πρώτες δειλές προσαρμογές στα ΜΜΜ μετά τον σάλο

Σε ανάκληση των αδειών των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε «αύξηση» των δρομολογίων μετά τα φαινόμενα συνωστισμού προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


Ειδικότερα, από το βράδυ της Πέμπτης έχει ξεκινήσει η ανάκληση αδειών του προσωπικού σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ενώ τα δρομολόγια  αναμένεται να παραμείνουν για τον Αύγουστο στα επίπεδα του Ιουλίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στα μέσα σταθερής τροχιάς, τα θερινά δρομολόγια βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Ιουλίου. Σύμφωνα με το προηγούμενο πλάνο, στη γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), τα δρομολόγια έως το τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιούνταν με συχνότητες ανά 10 με 11 λεπτά και 12 με 13 τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή στα ίδια χρονικά επίπεδα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Αντίθετα, στις γραμμές 2 και 3 η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική: Ως τις 7 Αυγούστου τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνταν ανά 7′-10′ , από 5' πέρυσι στις ώρες αιχμής. Από εκεί και πέρα, και έως τις 23 Αυγούστου, θα πραγματοποιούνταν τα μισά δρομολόγια συγκριτικά με το 2019, καθώς η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι ανά 10′ όλες τις ώρες της ημέρας όταν πέρυσι γίνονται ανά 5′.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, «οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα». Ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.

Υπενθυμίζεται, πως σφοδρές αντιδράσεις στο επιβατικό κοινό (και στα social media) έχει προκαλέσει η μείωση των δρομολογίων του Μετρό, την ώρα που στην Αττική παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων.

Τα προβλήματα παραδέχθηκε σε συνέντευξή του και ο υπoυργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς κάνουν το καλύτερο δυνατόν. «Ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Γι’ αυτό λέμε: Στα ΜΜΜ φοράμε όλοι μάσκα», δήλωσε κυνικά ο κ. Καραμανλής.

Τότε, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει: «Την ώρα που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια, απειλούν με πρόστιμα τους πολίτες, στην περίπτωση που υπερβαίνουν το 65% της χωρητικότητας του μέσου. Και αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, τώρα ο κ. Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι στους επιστήμονες για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων για τα ΜΜΜ. Αν τα μέλη της κυβέρνησης, εκτός από ελικόπτερα, είχαν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά στη ζωή τους λεωφορείο ή τρένο, θα αντιλαμβάνονταν ότι οι αποφάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας και γίνονται πλέον επικίνδυνες».

Αναλυτικά τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

  1. Από χτες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
  2. Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.
  3. Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Πάντως, όπως αναφέρει το υπουργείο, παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες, πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών, είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Ευχαριστούμε τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουν και το επιβατικό κοινό για την υπομονή που δείχνει. Ζητούμε την κατανόηση όλων για την ταλαιπωρία. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης –ιδίως η χρήση μάσκας– και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό» υπογραμμίζει το υπουργείο Μεταφορών στην ανακοίνωσή του.

Πέτσας αδειάζει Καραμανλή

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ1 «άδειασε» τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ.  Καραμανλή, ο οποίος έλεγε ότι είναι αναπόφευκτος ο συνωστισμός. «Μια μεγάλη πηγή ανησυχίας, είναι η μη χρήση των μέτρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γι’ αυτό τον λόγο θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Ήδη, ανακαλούνται άδειες οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και στα λεωφορεία και στου μετρό και τον ηλεκτρικό, για να μην υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Μετά τις παλινωδίες η κυβέρνηση αυξάνει τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

«Έπρεπε να έχουμε έξαρση κρουσμάτων στην Αθήνα,να απειλούνται οι πολίτες με πρόστιμα ενώ μειώνονται τα δρομολόγια και να συνεδριάσει ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί το αυτονόητο: Αύξηση δρομολογίων τρένων-λεωφορείων για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εν μέσω πανδημίας». Ετσι σχολίασε ο Α. Χαρίτσης.

Κ. Νοτοπούλου: Εγκαταλελειμμένοι οι Θεσσαλονικείς

«Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, δεν ένιωσε την ανάγκη να λάβει μέτρα για την αύξηση των δρομολογίων στον ΟΑΣΘ;» διερωτάται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου. «Μόνο η Αθήνα αντιμετωπίζει ζητήματα με τις συγκοινωνίες της που έχει και αστικά και Μετρό και τραμ και προαστιακό και ηλεκτρικό και τρόλεϊ; Στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει μόνον ο απαξιωμένος ΟΑΣΘ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να λάβει έκτακτα μέτρα; Μόνο να απειλεί με πρόστιμα αν η πληρότητα ξεπεράσει το 65% στο λεωφορείο. Πόση περισσότερη αδιαφορία για τη Θεσσαλονίκη πια;

Αλλά το μάθαμε το κόλπο: ατομική ευθύνη και επίπλαστη εικόνα επιτυχίας και οι Θεσσαλονικείς εγκαταλελειμμένοι» υπογραμμίζει η Κ. Νοτοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή του ανακοίνωση έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου στις συγκοινωνίες» και τόνισε ότι «την ώρα που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια, απειλούν με πρόστιμα τους πολίτες, στην περίπτωση που υπερβαίνουν το 65% της χωρητικότητας του μέσου. Και αφού τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, τώρα ο κ. Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι στους επιστήμονες για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων για τα ΜΜΜ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)