to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι «3 Θάνατοι του Ζακ Κωστόπουλου» στο Κρεμλίνο (φωτογραφίες)

Mια δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας. Μια ζωή που χάνεται ως ανάξια να βιωθεί. Οι πλευρές της αλήθειας που χάνονται μέσα σε στροβιλισμούς διαρροών. Ένας κοινωνικός και δικαστικός αγώνας για δικαίωση.


Φωτογραφίες περιεχομένου: Άγγελος Καλοδούκας
Κεντρική φωτογραφία, από το προφίλ της Ελένης Σταματάκη

Η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie και η πλατφόρμα ενημέρωσης omniatv πραγματοποίησαν στο Kremlino μια ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: Οι 3 θάνατοι του Ζακ Κωστόπουλου

Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

• Άννυ Παπαρρούσου (δικηγόρος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου)
• Κλειώ Παπαπαντολέων (δικηγόρος οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου)
• Λουκάς Σταμέλλος (μέλος omniatv)
 Άννα Νίνη (δημοσιογράφος
Συντονισμός: Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος)

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν: Νίκος Κωστόπουλος (αδελφός Ζακ), Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Περικλής Κοροβέσης (συγγραφέας), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (διευθυντής ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας).

«Ναι μεν αλλά» στον ρατσισμό δεν έχει

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου και Κλειώ Παπαπαντολέων, η δημοσιογράφος Άννα Νίνη (VICE) και το μέλος του omnia Λουκάς Σταμέλλος έθεσαν τα δεδομένα και τις προεκτάσεις του θανάτου του 32χρονου ακτιβιστή που μέρα μεσημέρι και σε δημόσια θέα δέχτηκε άγρια επίθεση από δύο καταστηματάρχες και τέσσερις αστυνομικούς και άφησε την τελευταία του πνοή στο κέντρο της Αθήνας χωρίς οι διασώστες του ΕΚΑΒ να τον βοηθήσουν και με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες να παρακολουθούν το ξεψύχισμά του σαν δρώμενο αρχαίας τραγωδίας. 

Στη συγκάλυψη της ανθρωποκτονίας από τις αστυνομικές αρχές αναφέρθηκε η Αννυ Παπαρρούσου εξηγώντας ότι ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος στο σημείο επικέντρωσε την προσοχή του στο αφήγημα του κοσμηματοπώλη, ότι υπήρχε επίδοξος ληστής με μαχαίρι. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε η δικηγόρος, η αρχική δικογραφία δεν περιλαμβάνει τους δύο κατηγορούμενους, τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, παρά μόνο τις καταθέσεις αστυνομικών που ισχυρίστηκαν ότι «άσκησαν τη νόμιμη και αναγκαία βία επειδή είχαν να κάνουν με ένα επικίνδυνο περιστατικό, έναν δράστη σε κατάσταση αμόκ». 

Ευτυχώς, όμως, τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας έριξαν φως και στην υπόθεση και μαζί με τις δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις (σ.σ. της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη εκ μέρους της οικογένειας Κωστόπουλου) αποδείχθηκε ότι ο Ζακ πέθανε από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε από τους κατηγορούμενους καταστηματάρχες και αστυνομικούς, πρόσθεσε η ίδια. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Παπαρρούσου στο βίντεο που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν» και απαθανατίζει αστυνομικούς να κλοτσούν τον αιμόφυρτο Ζακ. Το βίντεο ανατρέπει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών ότι άσκησαν την απόλυτα αναγκαία βία και κινητοποίησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που διέταξε ΕΔΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο, «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη διαδικασία που ακολουθείται, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από επίσημους φορείς αν έχει γίνει ΕΔΕ, εναντίον ποιων στρέφεται, σε ποια συμπεράσματα έχει καταλήξει». 

Για την Κλειώ Παπαπαντολέων εξίσου καθοριστική με τη στάση των αστυνομικών ήταν η απραξία των διασωστών του ΕΚΑΒ.  «Δεν νοείται κάποιος που έχει νομική υποχρέωση να περιθάλπει να μην απομακρύνει τον κόσμο και να μην κάνει ενέργειες να απομακρύνει τους αστυνομικούς που τον χτυπάνε. Μιλάμε για τα στοιχειώδη: να δημιουργήσεις ασφάλεια σε κάποιον που κείτεται αιμόφυρτος στον δρόμο και όχι να του βάλεις μια γάζα και να φύγεις», είπε η δικηγόρος και αναφέρθηκε στο δελτίο του ασθενοφόρου για την υπόθεση («Παραλάβαμε έναν άνθρωπο μπλε, που αιμορραγούσε, χωρίς ζωτικά σημεία», Εφ.Συν, 13.10.2018). 

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν ρατσιστικά στοιχεία στο συγκεκριμένο έγκλημα. Ο Ζακ ταυτοποιήθηκε στα μάτια όλων ως άτομο του περιθωρίου», συνέχισε η κ. Παπαπαντολέων και σημείωσε με έμφαση ότι αν δεν υπήρχε το βιντεοληπτικό υλικό η δολοφονία του Ζακ θα παρέμενε αχαρτογράφητο πεδίο, όπως δεκάδες επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο τα τελευταία χρόνια. 

«Επειδή η σκηνή του εγκλήματος εγκαταλείφθηκε πλήρως από την αστυνομία, υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία που έχουν χαθεί οριστικά και μόνο οι αυτόπτες μάρτυρες μπορούν να αναπληρώσουν», τόνισε επίσης και απηύθυνε έκκληση σε όποιον είδε τον Ζακ τις ώρες πριν από τη δολοφονία του να προσέλθει να καταθέσει ή να εισφέρει τη μαρτυρία του στην πλατφόρμα της Forensic Architecture που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό. 

Στις τελευταίες στιγμές του Ζακ «που δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν αλλά έψαχνε καταφύγιο», αναφέρθηκε η Αννα Νίνη και υπογράμμισε τη στάση των ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το αστυνομικό δελτίο. «Υπήρχαν δημοσιογράφοι που περιέγραφαν ότι οι κατηγορούμενοι κλοτσούσαν στον αέρα για εκφοβισμό. Πρόκειται για μια εντελώς συνειδητή στάση καθώς δεν αποκλείστηκαν στην ενημέρωση ούτε από την Πολιτική Αγωγή ούτε από την οικογένεια του Ζακ», ανέφερε η δημοσιογράφος του VICE. 

Στην πρωτοβουλία των κινήσεων του μεσίτη και στους αντιφατικούς ισχυρισμούς του εστίασε μεταξύ άλλων ο Λουκάς Σταμέλλος τονίζοντας ότι ο μεσίτης συνέχισε το λιντσάρισμα του Ζακ και τις επόμενες μέρες μέσω twitter «σε μια προσπάθεια να χτίσει κλίμα και να θεμελιώσει το αρχικό αφήγημα πριν κληθεί στον ανακριτή» («Στάσιμες οι έρευνες, προκλητικότατος ο κατηγορούμενος», Εφ.Συν., 8.11.2018). 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν o αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Περικλής Κοροβέσης, ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ Τέλης Ράπτης, ο Στέφανος Λεβίδης από τη Forensic Arcitecture και η Χρύσα Πετσιμέρη εκ των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος.

Μετά την συζήτηση ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή των:

• Φοιβος Δεληβοριάς
• Δημήτρης Μυστακίδης
• Υπόγεια Ρεύματα
• Μάρθα Φριντζήλα
• Αφροδίτη Μάνου
• Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
• Παντελής Κυραμαργιός

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)