to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 27.03.2017

Οικονομία

Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το 26% των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες αυτές δήλωσαν 25 δισεκ. το 2015, αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους, κάτι που συνιστά μια «οφθαλμοφανή αναντιστοιχία»


Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν το 26% των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες αυτές δήλωσαν 25 δισεκ. το 2015, αλλά μόνο το 12% του κύκλου εργασιών τους και το 7% των υπαλλήλων τους, κάτι που συνιστά μια «οφθαλμοφανή αναντιστοιχία», όπως σημειώβνει στην έκθεση της η ΜΚΟ. Μάλιστα οι ίδιες τράπεζες δηλώνουν «συνολικά 628 εκατομμύρια ευρώ (κέρδη) σε φορολογικούς παραδείσους όπου δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο».

Αυτή η «εξωφρενική χρήση των φορολογικών παραδείσων» μπορεί να επιτρέπει στις τράπεζες να «μεταθέτουν τεχνητά τα κέρδη τους προκειμένου να μειώνουν τη φορολογική συμβολή τους, να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή των πελατών τους ή να παρακάμπτουν τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους», υπογραμμίζει η Oxfam.

Οι συντάκτες της έκθεσης βασίζονται σε στοιχεία «ανά χώρα», η δημοσιοποίηση των οποίων κατέστη υποχρεωτική για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λόγους διαφάνειας.

Τα αποτελέσματα αυτά «δείχνουν το εύρος του προβλήματος και την πλήρη ατιμωρησία που περιβάλλει τις πρακτικές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους», σχολιάζει η Μανόν Ομπρί, από τους συντάκτες της έρευνας.

Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και το Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνονται στους φορολογικούς παραδείσους που προτιμούν τα τραπεζικά ιδρύματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)