to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 19.06.2017

Διεθνή

Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά στο τέμενος του Βόρειου Λονδίνου - Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος. Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί συνεργοί και η αστυνομία δεν έχει βρει στοιχεία για καταγγελία σχετικά με μια επίθεση με μαχαίρι στο ίδιο σημείο.


Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος.

Το νοικιασμένο μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών που έφευγαν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ μετά το τέλος της προσευχής, λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βρετανίας, ενώ η επίθεση σημειώνεται στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός στο σημείο» της επίθεσης και «οκτώ τραυματίες έχουν διακομιστεί σε διαφορετικά νοσοκομεία», ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δύο ακόμη ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο 48χρονος οδηγός του μικρού φορτηγού ακινητοποιήθηκε από τους περαστικούς και συνελήφθη.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο θάνατος ενός άνδρα σήμερα κοντά σε τέμενος στο βόρειο Λονδίνο οφείλεται στην επίθεση ενός οδηγού μικρού φορτηγού εναντίον πλήθους πιστών.

«Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ένας άνδρας ήδη λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, δυστυχώς ο άνδρας αυτός πέθανε», δήλωσε ο Νιλ Μπάσου, ανώτερο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

«Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του και της επίθεσης θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οφείλεται στην επίθεση αυτή», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι δύο από τους δέκα τραυματίες της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Μπάσου επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το κίνητρο του δράστη της επίθεσης, όμως το συμβάν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ τόνισε ότι όλα τα θύματα είναι μουσουλμάνοι.

Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί συνεργοί και η αστυνομία δεν έχει βρει στοιχεία για καταγγελία σχετικά με μια επίθεση με μαχαίρι στο ίδιο σημείο.

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως το μίσος και το κακό δεν θα επιτύχουν ποτέ μετά την πτώση ενός αυτοκινήτου τύπου βαν πάνω σε πιστούς σε ένα τέμενος στο Λονδίνο, προφανώς μια επίθεση εναντίον μουσουλμάνων καθώς έβγαιναν έπειτα από την προσευχή από τεμένη στο βόρειο Λονδίνο σήμερα Δευτέρα.

«Σήμερα το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αρρωστημένης όπως εκείνες που προηγήθηκαν», δήλωσε έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ήταν μια επίθεση η οποία για άλλη μια φορά είχε στόχο κανονικούς και αθώους ανθρώπους που συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους, αυτή τη φορά βρετανούς Μουσουλμάνους καθώς έφευγαν από ένα τέμενος μετά την προσευχή».

Είπε πως επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να παράσχουν ασφάλεια και υποστήριξε πως η Βρετανία υπήρξε υπερβολικά ανεκτική σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού κατά το παρελθόν.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας δηλώνει ότι ο οδηγός του βαν έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς κοντά στο τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο. Σύμφωνα με το συμβούλιο, το περιστατικό αυτό, αποτελεί μία ένδειξη ισλαμοφοβίας και καλεί τις αρχές ν' αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έξω από τα τεμένη στην Βρετανία.

Τόσο το ισλαμικό κέντρο, όσο και το τέμενος που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κάνουν έκκληση για ηρεμία:

“Έχουμε εργαστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ειρηνική κοινότητα ανοχής, εδώ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ. Καταδικάζουμε συνολικά την οποιαδήποτε πράξη μίσους, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υπέροχη κοινότητά μας,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Ενημερωθήκαμε ότι ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους πιστούς τη ώρα που έβγαιναν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ. Προσευχόμαστε για τα θύματα», έγραψε το MCB στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Χαρούν Καν, επικεφαλής του Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι το όχημα έπεσε «σκοπίμως» πάνω στους πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος και σχολίασε ότι πρόκειται για «μια βίαιη εκδήλωση ισλαμοφοβίας». Ζήτησε μάλιστα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τεμένη.

Και η μουσουλμανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Homme Cage κατήγγειλε «την αύξηση της ισλαμοφοβίας» και ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία».

Ο αυτόπτης μάρτυρας Άμπντουλ Ράχμαν δήλωσε ότι ο οδηγός του μικρού φορτηγού είπε ότι θέλει να σκοτώσει «μουσουλμάνους».

Ο Ράχμαν επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι χτύπησε τον 48χρονο και ότι και μαζί με άλλους να τον ακινητοποιήσουν.

«Όταν ο άνδρας βγήκε από το βαν ήθελε να διαφύγει, να τρέξει μακριά και έλεγε “θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους. Θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους».

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει στην κατοχή του το AFP φαίνονται τρεις άνθρωποι στο έδαφος, σε έναν από τους οποίους γίνονται προσπάθειες ανάνηψης.

Μετά την επίθεση μουσουλμάνοι προσεύχονταν στον δρόμο.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που επικρατεί ένα εύθραυστο κλίμα στη Βρετανία, έπειτα από τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλοτε προπύργιο του ισλαμικού «Λοντονιστάν», το Φίνσμπουρι Παρκ είναι ανοικτό πλέον στο διαθρησκευτικό διάλογο

Ένας από τους πιο εμβληματικούς θρησκευτικούς χώρους του Λονδίνου είναι το τζαμί Φίνσμπουρι Παρκ, το οποίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το τζαμί που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Λονδίνου, κοντά στο στάδιο Εμιρέιτς της Άρσεναλ, στους πέντε ορόφους του μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1.800 προσκυνητές. Γνωστό ως προπύργιο του ισλαμικού «Λοντονιστάν» στις αρχές του 2000, επανιδρύθηκε εξ ολοκλήρου το 2005 και τελεί υπό νέα διοίκηση.

Εγκαινιάστηκε το 1994 από τον πρίγκιπα Κάρολο και το 2003 φιγουράριζε σε όλα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου όταν έκλεισε έπειτα από έφοδο της αστυνομίας. Οι τρομοκράτες Ζαχαρίας Μουσάουϊ και Ρίτσαρντ Ρέιντ σύχναζαν στο Φίνσμπουρι Παρκ, υπό την ηγεσία τότε του ιμάμη Αμπού Χαμζά, προσκείμενου στην Αλ Κάιντα. Ο Χαμζά τασσόταν υπέρ της αυστηρής εφαρμογής της σαρία και του τζιχάντ. Ακόμη και στον περίβολο του τζαμιού πραγματοποιούνταν ασκήσεις χειρισμού όπλων. Αψηφώντας την απόφαση των βρετανικών αρχών να κλείσει το τζαμί, ο Χάμζα, ο οποίος είναι τυφλός από το ένα μάτι και γνωστός παντού για τους γάντζους που έχει στη θέση των χεριών, καλεί τους πιστούς σε δημόσιες προσευχές στο δρόμο κάτω από αυστηρή αστυνομική επίβλεψη. Συλλαμβάνεται το 2004 και ύστερα από μία μακρά δικαστική μάχη εκδίδεται το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Το 2005, το τζαμί ανοίγει εκ νέου σε νέες βάσεις. Το μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας διορίζει νέο διοικητικό συμβούλιο και νέους ιμάμηδες οι οποίοι οφείλουν να εφαρμόζουν ένα μετριοπαθές όραμα του Ισλάμ. Οι διοικητικές αρχές του τεμένους συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία και τις αντιτρομοκρατικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγγελία εξτρεμιστών υπόπτων. Ο Μοχάμεντ Καζμπάρ, πρόεδρος του Φίνσμπουρι Παρκ, προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο. Πριν από τρεις ημέρες είχε προσκαλέσει πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον τοπικό βουλευτή Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, εκπροσώπους της χριστιανικής κοινότητας, Εβραίους καθώς και τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας στο γεύμα μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Πηγή:Le Figaro

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)