to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 01.04.2013

Κοινωνία

"Όχι" της ΟΛΜΕ στις εξετάσεις στα πρότυπα-πειραματικά σχολεία

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

            Μόλις δύο μήνες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 3966/11, με τη διενέργεια εξετάσεων στα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία της χώρας, προκαλώντας τόσο το κοινό αίσθημα όσο και τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους.

            Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου οι υποψήφιοι μαθητές των σχολείων αυτών θα πρέπει τόσο για την είσοδό τους στα Πρότυπα – Πειραματικά Γυμνάσια, όσο και στα Πρότυπα – Πειραματικά Λύκεια να εξετασθούν σε ειδικές εξετάσεις στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Με τις αιφνιδιαστικές αυτές αποφάσεις του Υπ. Παιδείας ανατρέπεται ο οικογενειακός και εκπαιδευτικός προγραμματισμός των μαθητών / τριών και των οικογενειών τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη με το από 15/1/13 έγγραφό του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «για όσο διάστημα εκκρεμεί η ρύθμιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται της εκπλήρωσης του σκοπού και της λειτουργίας των προτύπων πειραματικών σχολείων, θα ήταν προβληματικό να απαιτείται - από  τους μαθητές τουλάχιστον που εισήχθησαν στην Α΄ τάξη του πειραματικού γυμνασίου με διαφορετικό πλαίσιο, διαφορετική προοπτική και προγραμματισμό – να ανταποκριθούν σε εξετάσεις, των οποίων το πλαίσιο εξακολουθεί να παραμένει ασαφές». 

            Δηλώνουμε την πλήρη και απόλυτη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο μέτρο, με δεδομένη την αντίθεση του κλάδου μας τόσο συνολικά στο ν.3966/11 όσο και στη διενέργεια επιπλέον εξετάσεων για την αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης.

            Με μια ακραία έκδοση της αριστείας, γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των μαθητών που ήδη φοιτούν με ένα τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιδιότυπα ρατσιστικός, εισάγοντας την έννοια της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος με βάση μια 2ωρη εξέταση αμφιβόλου ποιότητας  που δεν συνάδει με την ουσία και τους στόχους του Δημόσιου σχολείου.

Επιπλέον, παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση των διαφημίσεων ιδιωτικών φροντιστηρίων και μάλιστα με διαφημιστικά φυλλάδια έξω από τα σχολεία αυτά.

            Καλούμε τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία να αγωνιστούν μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την κατάργηση των εξετάσεων και την ανατροπή του ν. 3966/11, που μόνο δεινά έχει μέχρι στιγμής προσθέσει στα σχολεία αυτά.

          Δεν χρειαζόμαστε σχολειά Αριστείας, αλλά Άριστα Σχολεία για όλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)